Бум на пенсии, бум, бум, бум!

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5109506 www.24chasa.bg

Старите към пенсия, младите в чужбина
- важни отрасли се оголват откъм
кадърни опитни специалисти

Откакто са я замъчили пустата пенсионна реформа, все не може поне до що-годе запъртък да я докарат. Не аз - статистиката го казва. За периода януари - септември тази година са се пенсионирали 83 000 души. С 10% повече от миналата година.

И причината не е само в застаряването на нацията.

Хората панически

търсят вратички

и начини да минат през тях, та да се доберат до заветната пенсийка, преди да са псофисали на трудовия си пост. Нарочно се изразявам нелитературно, защото темата е от най-болезнените, най-дискутираните и най-оплюваните. И същевременно най-елейно-локумено разтяганата от строителите на все по-новите фундаменти на пенсионното бъдеще на нашего брата обикновения труженик.

Та да внеса равновесие в изприказването. Защото никой не може да прогнозира колко ще набъбне тази цифра до края на календарната година. Предпоставки - дал господ. Полицаите не само протестират с оставки в джобовете, но и сигурно ги оставят вечер на нощното шкафче до личното оръжие. Уж им върнаха отнетите компенсации, уж нещата ще са постарому, ама при военните и военизираните структури

златно правило е,

дето всяка заповед

е предпоследна

И аз ако знам, че полагащите ми се по закон пари при пенсиониране висят на косъм, ще побързам да спася каквото мога в срок и ще си бия камшика от работното място. После ще мисля къде да се хвана на работа като млад или сравнително млад пенсионер. Все ще се намери - сивата икономика никога не е стихвала. За дребни пари, ама аз пенсията съм си осигурила, нали? Просто от две злини избираш по-малката. Ако изобщо ги разглеждаш като злини.

Злини са, ако някой се замисля в държавен мащаб. Пенсионират се квалифицирани кадри. Лекари. Учители. Научни работници. Няма какво да изреждам, ясно ви е. Оголват се откъм кадърни дългогодишни специалисти важните отрасли - здравеопазване, образование, наука, технологии. И се получава един парадокс, който лично аз не мога да разгадая: безработицата ни натиска, от една страна, от друга - зейват дупки, поради паническото бягство към пенсиониране. Държавата превърта на празни обороти.

Българинът по

природа не е

хазартна личност Обича да залага на сигурно. Имаме си такива народни мъдрости - по-добре врабче в ръката, отколкото орел в небето. И още нещо - от тревожно по-тревожно. Подводен камък, който заплашва да добие размерите на Големия бариерен риф. От упоменатите 83 000 новопенсионери 23 000 са по инвалидност. Че народът ни е болен и се разболява все повече, това никой не може да отрече. Най-малко аз, която преживявам с инвалидна пенсия 15 години, ще тръгна да плюя в собствената си паница. Ако има нещо, което желая с всичка сила, то е да ставам в тъмни зори, да се приготвям, докато пия накрак първото кафе, да гоня превозните средства и да се блъскам като сардела в тях, но да ходя на работа! Да работя като всички нормални здрави хора! Не че сега съм седнала пред телевизора, прищраквайки от турски към индийски сериал, ама все пак вързана съм към бастуна и глюкомера. И ако таксиметров шофьор ме попита какво работя, отговарям уклончиво "Филолог съм".

Не ща да гледат

на мен като на

втора ръка човек

в неравностойно положение.

А има хора, дето драпат да са такива на хартия. Разбирам ги. Не искат да теглят каиша към отдалечаващото се по надлежно описани шменти капели пенсиониране. Нерадостна е тази тенденция, да не кажа - жална и жалка. И води след себе си лавинообразно оскотяване на нацията. Старите към пенсия, младите в чужбина, икономика - нъц, програми и програмки за временна заетост и от всичко това полза никаква. Имам един приятел в социалната мрежа - умно и кадърно момче, което живее в малко крайдунавско селце. Всяка година ходи в общинския център да се обучава по програма. Естествено после работа няма. В региона.

Може би някъде в България ще се намери, ама как да остави стари родители, как със заплатата от 500-600 лв. ще плаща квартира, режийни, то танто за кукуригу се получава. Затворен кръг. Докато едни плачат за работа, други тичат да хванат последния влак, за да си осигурят някакви прилични старини с някаква символична пенсия. Защото утре може и да не стигнат до нея. Затова е този бум на пенсиониращи се, от година на година превръщащ се в канонада. Врабчето в шепата ни пречи да видим полета на орела. Ако изобщо орел лети в българското небе. От ония, гордите, дето са правели сянка на юнаците и са виели кръгове над славните ни бойни полета. Тези орли пенсионни реформи не ги ловят, в това ми е надеждата.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • ЕС да затвори и вратичките за двойния стандарт

    Да, първият т.нар. пробив в битката с двойните стандарти може да влезе в графата с добрите новини. Европарламентът заставя производителите да не допускат значителни разлики в съставките и характеристиките на стоките от една и съща марка, които са за Западна и Източна Европа. Но точно с думата “значителни” някой е решил да приложи евтиния номер на
  • Светият синод: Защитата на детските права не означава омаловажаване на семейството

    В проекта за национална стратегия за детето липсват мерки за превенция на киберзависимост и информационна безопасност* СВЕТИЯТ синод подкрепя инициативата на Министерския съвет на България чрез усилията на експертите от Държавната агенция за закрила на детето да се разработи, предложи за обществено обсъждане и приеме от държавните институции