На лов за вреден дивеч

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5133497 www.24chasa.bg

Безименни герои дебнат в храстите, как пък едно “мерси” не им казаха

Оживление цари в редовете на ловните дружинки, форумите гъмжат от коментари, стрелците са приповдигнати от трепетното очакване на следващата гонка. Високият адреналин и бодростта по принцип никога не ги напускат, но тази година е различна, по-благодатна от други, на нов дивеч следата надушиха.

В специализирана интернет рубрика, озаглавена “Лов на мигранти сезон 2015-2016”, Тодоров, ловец от Варна, придружен от английски сетер и самоед, пише с благородна завист: “Ловната дружинка в Евренозово се отчете вече с 50 мигранти още при първата гонка през уикенда. Браво, момчета! Ние все още сме капо, но не се съмняваме, че и нас слуката ще ни споходи рано или късно. Нищо, че сме на север - то и чакалите тръгнаха от Странджа и стигнаха до Видин!”

Дай боже всекиму! Човекът също се интересува как точно се ловуват афганистанци и сирийци, “подборно, групово или с индивидуални бележки? Колегата му Иван от ловното дружество “Паламара” с лабрадор и ауди А4 вмята: “Мисля, че темата е за раздел вреден дивеч.” А пък някой си Добрев с оръжие Browning Fusion ги предупреждава: “Колеги, недейте да пишете подобни щуротии, защото малко остава да ни спрат лова за тази година. Чух, че някъде около Елхово вече им забранили ловните излети за да не пострада (случайно или не) някой пришълец!”

Може да са щуротии, обаче засега никой друг в държавата не взема толкоз присърце проблема с прииждащите от югоизток. Казват, че само край Малко Търново на ден минавали по 200-300 чужденци с таблети, горите били пълни с изпити редбули, а селяните едва удържали овчарските си кучета да не ги изядат. Там, където Гранична полиция не смогва, дебнат дружинките – без стрелби и тръшкане, само като ги видят, ротите от 20-годишни момчета незабавно клякат на земята, а ловците кротко ги сгащват и предават на властта. Напълно безплатно. Как пък Бъчварова и Борисов едно “мерси” досега не им казаха? Президентът за много по-малко ордени “Стара планина” раздава.

Неблагодарна държава сме и това е! Не сме като Колумбия, която откровено се възгордя с тримата си сънародници, членове на наркокартел, обезоръжили терористи в парижко кафене по време на атентатите от 13 ноември. Поместиха им снимки в медиите, евала им казаха, нищо, че иначе са си бандити. Спасиха ли невинните хора? Спасиха ги. Избиха ли вредните терористи? Избиха ги.

Тук обаче никой не тачи героите, те остават безименни. Ей така, без дори една грамотица се разминаха през 2012-а и двамата братя Слави и Васко Цоневи от плевенското село Коиловци. С помощта на местен полицай те заловиха в нивата си командоси с парашути от френското военно разузнаване, които се представяха за заблудени екстремни спортисти.

Нашите хора ги бяха взели за обичайните крадливи цигани от село Мечка и ги спукаха от бой. Накрая се оказа, че са разконспирирали нагла интервенция на чуждо разузнаване в родината, и въпреки това се разотидоха без почести и слава. Що за държава е това?
Всъщност какво сме седнали да се ядосваме на корумпираната безполезна власт, вместо да се радваме, че в българските храсти винаги някой дебне. На тези незнайни бойци се уповаваме, няма на кого друг, понеже за добро или за лошо живеем на пътя на вредния дивеч.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Врагът не спи, бдете!

    Врагът не спи, бдете!

    Информацията, че са засечени двама руски дипломати, които извършват действия, за да заселят у нас т. нар. нелегали с цел да повлияят на изборните резултати, е повече от притеснителна и е показателна до какви беди може да доведе ширещата се корупция в страната.  Защото тези разведчици за около 10 000 нови български лева може да се сдобият с есграон
  • Каубойско яке и как всичко е наред

    Каубойско яке и как всичко е наред

    Кога за последно у нас някой музикант е изказал проблемите на големи маси хора, така че да крещят в синхрон От доста време насам имам навика да си пускам цели концерти на най-различни групи - стари и нови. Бих излъгал, че го правя с дълбоката цел да направя сравнение между поколенията, да се потопя в атмосферата на някой жанр или да оценя