България между две опасности

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5136265 www.24chasa.bg

Турция и Русия де факто водят война

една срещу друга, ЕС зарови глава в пясъка

Не, руските пилоти не са глупаци, а Русия не е високомерна империя, която не се интересува чии граници нарушава. Това би било твърде елементарно обяснение на случая със сваления руски бомбардировач от турските въоръжени сили. И не, Турция не е страна, която просто пази границите си. Дори и да приемем, че цялата версия на Анкара е вярна и турците близо десет пъти са поискали от руския самолет да не навлиза в тяхна територия, преди да го свалят, мотивите на действията им са повече от съмнителни.

От този инцидент става ясно едно. Турция и Русия водят война почти до границите ни. А каквито и да са последствията от сваления самолет, то те ще бъдат неминуемо тежки за страни като нашата, които са

близо и в

зависимост и от

двете воюващи

сили

Две големи военни сили с различни интереси в региона се изправиха една срещу друга току до границите ни. На фона на засилващ се тероризъм, огромна бежанска вълна и разединен Европейски съюз това е огромно предизвикателство към българската дипломация и българската държава.

На фронта в Сирия Русия и Турция не са от едната страна на бариерата. Русия бомбардира онези, които воюват срещу президента Башар ал Асад, пък дори и те да нямат общо с “Ислямска държава”. Турция пък подкрепя бунтовниците срещу сирийския диктатор, въпреки че срещу Асад се борят и ислямистите, и прави всичко възможно, за да обърне ситуацията в своя полза – обезкървени кюрди, слаба сирийска държава, изгоден петрол от “Ислямска държава”. Не е тайна, че основните купувачи на петрола на терористите се намират в Турция и според различни статии в медиите някои от тях са дори в обкръжението на най-висшестоящите в Анкара.

Вчера Москва обвини Анкара, че не става дума за инцидент с нарушени граници, а за изчакване от страна на Турция за удобен момент, в който да обстрелва руските бомбардировачи. Това обвинение мълчаливо се подкрепя и от Запада. Това става ясно от реакцията на НАТО, чийто член е Турция, на САЩ и на Германия. И трите сили дипломатично признаха правото на една държава да защитава границите си “по принцип”, но не и когато това би ескалирало максимално и без това взривоопасната обстановка. Още повече в ситуация, в която е ясно защо руски бомбардировачи се намират в региона. Всички те се опитват да бъдат максимално дипломатични и да свалят напрежението. Колко сериозна е ситуацията, се вижда и от извънредното свикване на съветите на НАТО и ЕС, за да се обсъди този въпрос.

Стрелбата по руския самолет е причина за сериозно безпокойство във всички световни столици. Неведнъж в историята кървави глобални конфликти са били подпалвани от подобни на пръв поглед дребни билатерални сблъсъци. Това, че две от силите, с които кооперира Западът и които уж представляват коалицията срещу тероризма в региона, де факто започнаха да се борят една срещу друга, е драматично развитие. И Путин, и Ердоган не се страхуват да използват сила, за да демонстрират превъзходството си един над друг. В подобни конфликти малки държави като България са винаги губещи. Но и не само ние. От задълбочаващ се конфликт между Турция и Русия ще спечелят само терористите.

Сваленият самолет е урок и за Запада, най-вече за Европа. И Путин, и Ердоган са нейни плодове. С нейното бабуване те успяха да се превърнат в авторитарни лидери на огромни военни сили, които сега са участници в конфликта в Сирия. Заради страха от тероризъм Европа дори услужливо си затвори очите при провеждането на последните избори в Турция, които дадоха възможност този път на Ердоган да управлява без коалиционни партньори. Каква точно е неговата цел? Абсолютна власт в Турция и решаваща дума в Близкия Изток. За да ги постигне, той е готов да си сътрудничи с ислямистите. Засега уж тайно, но докога? В тази ситуация единственият, който няма ясна позиция, е Европейският съюз. Бежанската вълна от Сирия изчерпа като че ли капацитетите на европейските правителства за ясен и дългосрочен план. Всяко от тях се бори поединично, и то с предимно популистки мерки. Концентрирани в следващите избори, европейските управници от всички държави допускат грешка след грешка. Мюсюлманите в гетата се радикализират. Оказва се, че в сърцето на Европа

проповядват

родени в Европа

джихадисти

Млади французи убиват други млади французи.

Крайнодесните и десните популисти печелят с големи приказки, но какво правят, когато имат възможност да действат? В Белгия дрънкат оръжие без никакъв, дори минимален ефект. Допускат в сърцето на Брюксел да съществува ислямистка крепост, каквато е кварталът “Моленбеек”, а като противомярка просто разхождат бронетранспортьори по улиците. Германия е заета да се оправдава, че бежанците не са проблемът, а жертвата на проблема.

Полша маха европейското знаме от пресконференциите си като знак, че няма да подкрепя останалите в бежанската политика, без обаче да се отказва от тяхната солидарност при получаването на фондовете. Великобритания е заета да готви референдум “за” или “против” оставането си в общността. Колкото държави, толкова различни политики.

В същото време на ден разстояние от нас като че ли започва глобална война. И Европа страхливо си заравя главата в пясъка.

  • Голямо “саниране” на автопарка? Звучи добре

    Голямо “саниране” на автопарка? Звучи добре

    Звучи разумно предложената схема за обновяване на автомобилния парк в България със зелен фокус. Сегашното състояние на автопарка е едно от многото незавидни последствия от прехода - у нас е пълно със стари коли, които димят. И лошият тренд е - колкото повече западните автомобилни пазари ограничават грохналите цапащи автомобили
  • Завещание на седмицата: Глоба и за качил се при пиян шофьор (видео)

    Завещание на седмицата: Глоба и за качил се при пиян шофьор (видео)

    Как въпреки по-малкото пътувания заради коронавируса пияните и дрогирани шофьори се увеличиха. И защо освен за тях, трябва да има санкция и за спътниците им. Вижте във видеозавещанието на седмицата с Мартинов. Една цифра, станала известна тези дни, надхвърли дневният брой заразени с коронавирус. 10 239 – точно толкова са хванатите пияни и