България между две опасности

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5136265 www.24chasa.bg

Турция и Русия де факто водят война

една срещу друга, ЕС зарови глава в пясъка

Не, руските пилоти не са глупаци, а Русия не е високомерна империя, която не се интересува чии граници нарушава. Това би било твърде елементарно обяснение на случая със сваления руски бомбардировач от турските въоръжени сили. И не, Турция не е страна, която просто пази границите си. Дори и да приемем, че цялата версия на Анкара е вярна и турците близо десет пъти са поискали от руския самолет да не навлиза в тяхна територия, преди да го свалят, мотивите на действията им са повече от съмнителни.

От този инцидент става ясно едно. Турция и Русия водят война почти до границите ни. А каквито и да са последствията от сваления самолет, то те ще бъдат неминуемо тежки за страни като нашата, които са

близо и в

зависимост и от

двете воюващи

сили

Две големи военни сили с различни интереси в региона се изправиха една срещу друга току до границите ни. На фона на засилващ се тероризъм, огромна бежанска вълна и разединен Европейски съюз това е огромно предизвикателство към българската дипломация и българската държава.

На фронта в Сирия Русия и Турция не са от едната страна на бариерата. Русия бомбардира онези, които воюват срещу президента Башар ал Асад, пък дори и те да нямат общо с “Ислямска държава”. Турция пък подкрепя бунтовниците срещу сирийския диктатор, въпреки че срещу Асад се борят и ислямистите, и прави всичко възможно, за да обърне ситуацията в своя полза – обезкървени кюрди, слаба сирийска държава, изгоден петрол от “Ислямска държава”. Не е тайна, че основните купувачи на петрола на терористите се намират в Турция и според различни статии в медиите някои от тях са дори в обкръжението на най-висшестоящите в Анкара.

Вчера Москва обвини Анкара, че не става дума за инцидент с нарушени граници, а за изчакване от страна на Турция за удобен момент, в който да обстрелва руските бомбардировачи. Това обвинение мълчаливо се подкрепя и от Запада. Това става ясно от реакцията на НАТО, чийто член е Турция, на САЩ и на Германия. И трите сили дипломатично признаха правото на една държава да защитава границите си “по принцип”, но не и когато това би ескалирало максимално и без това взривоопасната обстановка. Още повече в ситуация, в която е ясно защо руски бомбардировачи се намират в региона. Всички те се опитват да бъдат максимално дипломатични и да свалят напрежението. Колко сериозна е ситуацията, се вижда и от извънредното свикване на съветите на НАТО и ЕС, за да се обсъди този въпрос.

Стрелбата по руския самолет е причина за сериозно безпокойство във всички световни столици. Неведнъж в историята кървави глобални конфликти са били подпалвани от подобни на пръв поглед дребни билатерални сблъсъци. Това, че две от силите, с които кооперира Западът и които уж представляват коалицията срещу тероризма в региона, де факто започнаха да се борят една срещу друга, е драматично развитие. И Путин, и Ердоган не се страхуват да използват сила, за да демонстрират превъзходството си един над друг. В подобни конфликти малки държави като България са винаги губещи. Но и не само ние. От задълбочаващ се конфликт между Турция и Русия ще спечелят само терористите.

Сваленият самолет е урок и за Запада, най-вече за Европа. И Путин, и Ердоган са нейни плодове. С нейното бабуване те успяха да се превърнат в авторитарни лидери на огромни военни сили, които сега са участници в конфликта в Сирия. Заради страха от тероризъм Европа дори услужливо си затвори очите при провеждането на последните избори в Турция, които дадоха възможност този път на Ердоган да управлява без коалиционни партньори. Каква точно е неговата цел? Абсолютна власт в Турция и решаваща дума в Близкия Изток. За да ги постигне, той е готов да си сътрудничи с ислямистите. Засега уж тайно, но докога? В тази ситуация единственият, който няма ясна позиция, е Европейският съюз. Бежанската вълна от Сирия изчерпа като че ли капацитетите на европейските правителства за ясен и дългосрочен план. Всяко от тях се бори поединично, и то с предимно популистки мерки. Концентрирани в следващите избори, европейските управници от всички държави допускат грешка след грешка. Мюсюлманите в гетата се радикализират. Оказва се, че в сърцето на Европа

проповядват

родени в Европа

джихадисти

Млади французи убиват други млади французи.

Крайнодесните и десните популисти печелят с големи приказки, но какво правят, когато имат възможност да действат? В Белгия дрънкат оръжие без никакъв, дори минимален ефект. Допускат в сърцето на Брюксел да съществува ислямистка крепост, каквато е кварталът “Моленбеек”, а като противомярка просто разхождат бронетранспортьори по улиците. Германия е заета да се оправдава, че бежанците не са проблемът, а жертвата на проблема.

Полша маха европейското знаме от пресконференциите си като знак, че няма да подкрепя останалите в бежанската политика, без обаче да се отказва от тяхната солидарност при получаването на фондовете. Великобритания е заета да готви референдум “за” или “против” оставането си в общността. Колкото държави, толкова различни политики.

В същото време на ден разстояние от нас като че ли започва глобална война. И Европа страхливо си заравя главата в пясъка.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Агитирайте, а не купувайте гласове

    Агитирайте, а не купувайте гласове

    Цели 900 000 избиратели все още не са решили за кого да гласуват на местните избори тази неделя. Това са все хора, които се колебаят кой да стане кмет на техния град или община. Те или не са успели да чуят управленската програма и обещанията на кандидатите в тяхното населено място, или ще импровизират в тъмната стаичка в последния момент
  • Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Регистрационният им режим е като при мотопедите НАИСТИНА ли тротинетките не могат да се движат по пътищата? Всъщност могат! Но регистрационният им режим е като при мотопедите. Иначе законът е категоричен, че по пътищата се движат именно пътни превозни средства. Законът много ясно е казал, че “пътно превозно средство” е съоръжение,