Военно обучение за първолаци?! Пълен абсурд!

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5172765 www.24chasa.bg
Любомир Денов

По-разумно е да се въведе 3 месеца

казарма за младежи и девойки

ТЕЗИ дни представител на Министерството на отбраната разбуни духовете с идеята за начално военно обучение, което да започне още от първи клас.

Заради влошената среда за сигурност на дечицата трябвало да се разяснява що е то бедствие и що катастрофа и как трябва да се държат, ако завият сирените за тревога.

В интерес на истината тези сирени напоследък направиха няколко репетиции, но гражданите масово не им обръщат внимание, защото знаят, че са учебни. По-голямата беда е, че малцина знаят какво точно трябва да предприемат при реална опасност от въздушно нападение, например. А и откъде да знаят, след като в училище я са минали такъв урок, я - не. А и да са го учили, с времето се забравя.

Мой колега с известна доза сарказъм разказа каква е била реакцията на дъщеричката му първокласничка, след като завили един ден сирените. Без да му мисли, детето се пъхнало под първата пейка, тъй като се разхождали в парка. Така му казала учителката - да се скрие в най-близкото убежище. А как да знае детето кое е убежище и кое не е?!

Безумно е от първолака е да се иска да прави разлика между бедствие и катастрофа, каквито внушения правят военните. Това е работа на неговите родители и възпитатели. В първи клас детето трябва да се научи да чете и пише. Нека си играе на война, но на ужким в махалата. А докато порасне, семейството и училището трябва да са до него и ако се наложи - да го хванат за ръка и да го отведат в убежището.

С военна подготовка и устройството на автомат “Калашников” засега се занимават само децата в Северна Корея. Поне на мен не ми е известно другаде да има подобна практика.

Образователното и военното министерство вече няколко години работят по т.нар. военно обучение за учениците в 9-и и 10-и клас. Преди 2 години пък близо 900 студенти бяха изявили желание да изкарат специализирани курсове в Националния военен университет “Васил Левски”.

Добре е да се припомни обаче, че парите, които трябваше да плати МО за целта, стигнаха за едва 1/3 от мераклиите. При това те бяха планирани само за първото 6-месечие на 2014 г. За втората половина годината бюджетът не отпусна нито лев.

След атентатите в Париж на 13 ноември прозвучаха тревожни гласове, че не само френските граждани, но и българските не знаят как да се държат при екстрени ситуации. Мнозина изпадат в паника и истерия, а други са готови да скачат и през прозорците с риск долу да намерят по-сигурна смърт.

И това се случва във Франция, където вече бе изпробвано младежи да карат доброволна военна служба. Идеята обаче не получи необходимата масовост, за да се говори за по-сериозен ефект.

Затова нека отвово се върнем към предложението на “24 часа” за въвеждане на 3-месечна редовна служба. Само 3 месеца, но задължително за всички - както за младежи, така и за девойки. През тази малка казарма те ще имат достатъчно време не само да проумеят каква е разликата между пистолет и револвер, да научат, че муниции значи патрони и снаряди, а английската дума амуниция на български се превежда като конска сбруя.

Те ще имат възможност да усвоят как се борави с автомат, пистолет и граната и най-вече - да се научат да оцеляват при бедствия, аварии и катастрофи.

Достатъчно било, че върнахме военното обучение в училищата?! Това е несериозно. 5 часа в 9-и и още толкова в 10-и клас са само за повишаване на общата култура.

На опонентите ще предложа да обиколим 2-3 столични гимназии и да се нагледаме на масово затлъстяващи младежи! Извинявайте, но закъде сме с 15-16-годишни момчета, които преди мустаците се обзавеждат с цици и шкембета?!

Така че нека не изпадаме в крайности. Студеният мир отдавна започна да вдига температура. Мирише на война и от север, и от юг.

Нека обаче да оставим първолаците на спокойствие. Технвите войни тепърва предстоят.

  • Вирусът - оръжие за двойна употреба

    Вирусът - оръжие за двойна употреба

    Откакто започна втората вълна на заразата, правителствата по света се опитват да запазят един много деликатен баланс - да се ограничи разпространението на вируса, без да страдат бизнесът и икономиката. Числата, които прогнозира финансовото министерство - 3% спад на икономиката и 5% увеличение на доходите
  • Бойко Василев

    “Панорама” - журналистика, която не стои в агитките, а между тях

    Всеизвестно е, че не “Панорама” е причина и цел на протеста в петък вечер. Причакването на гости след предаването се е случвало и преди - през 2013-а и през 90-те. Ние уважаваме всичките си гости. Те се събират около една маса и изразяват различни мнения. Каним ги да отговарят на въпроси, а не да търпят публични обиди