Като се защитиш от нападателите, виновен ли си?!

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5179315 www.24chasa.bg

За случая с бившия военен, дал отпор на бандитите

НЕ, това отдавна не е прецедент. Това е казус, който се превръща в ежедневие. Къде с “Калашников”, къде с “Макаров”, къде с гранатомет, родината все по-често се оглася от изстрели. В мирно време. Мирно ли? Какво му е мирновременното на това да се прибираш в четири часа следобед от работа и на стълбищната площадка да те сгащят двамина, да те съборят и да ти треснат главата в мозайката, за да ти изтръгнат пакета кайма от ръцете, мислейки, че това е дневният ти оборот? Всичко това в столичен квартал преди три дни.

Човекът, дето го нападнали, според всички събрани доказателства

е бил

предварително

набелязан

Притежавал склад, знаели, че припечелва, и решили бандюгите (да, такива се оказват, с богато криминално досие е поне единият от организиралите акцията) да се облагодетелстват предколедно. Този случай съществено се различава от онзи с предизвикалия обществено брожение, в който иконописецът Опиц застреля в гръб младо момче, защото заподозрял, че точно то е разбивало мазетата в жилищния му вход. Тук място за подозрения няма - нападателите са били с маски и извън всякакво съмнение са искали да ограбят Стоян Тасов. Даже кола ги е чакала навън.

Човекът обаче като бивш военен, ако и проснат на земята, е извадил законно притежаваното си лично оръжие и е гръмнал единия от маскираните бабаити в крака. Инстинкт за самосъхранение и инстинкт на професионалист. Със стоп патрон се е защитил, не с боен. Някой да го упрекне? Някой, който да се постави на негово място и да каже, че

с мил поглед ще

подаде пакетчето

на нападателите,

че няма да вика за помощ, че няма да се уплаши? А някой да не се сети, че този човек сега може отиде на съд и да бъде осъден за нанасяне на телесна повреда? Въпросите са реторични. Това обаче не значи, че на тях не трябва да потърсят отговор всички отговорни институции.

Защото законът повелява, че да, всеки има право на самоотбрана, но с равна на приложената спрямо теб сила и съответно на това оръжие. Бандитите не са извадили пистолет. Ерго, самозащитата на Тасов е превишена и той трябва да си понесе последствията. Законът, така са ни учили, е строг, но справедлив. Справедлив? Значи, ако вкъщи нахлуят трима с качулки, шибнат ми два шамара, сритат ме в ъгъла и се развилнеят

да ми изнасят

къщата,

при положение че имам законен пищов в джоба на кухненската си престилка, нямам право да го извадя и да им тропосам я ръчище, я крачище?

Изобщо не ви призовавам към насилие, муха ме е страх да убия, обаче в моята къща, дето съм я събирала вилица по лъжица и холна гарнитура по телевизор, да ми вандалстват, да се докосват до дрехите на децата ми и до леглото, на което спя, абе ни за закон ще мисля, ни за роднините им до девето коляно.

Евфемистично се изразявам. Думата ми е да пресиля картинката, та да се разбере колко неадекватна е квалификацията за равностойната самоотбрана. Или както точно там я наричат. Защото по тая логика никой от нас не е защитен. Не може до всеки гражданин да наредим прилежащ нему полицай. Не може пред всеки жилищен вход да поставим патрулка.

Не апелирам всеки да препаше патлак и да зареди срещу входната си врата картечница. Призовавам нещо да се направи, та да не се стига до безумието, в което сме принудени да живеем.

Глас в пустиня е това, защото обикновеният човек и битовата престъпност са последна грижа и на законотворците, и на блюстителите на реда, и на съдебната система. Обрали те, ограбили те, пребили те, ами, добре дошъл в групата, дошъл ти е редът.

Аз обаче не

искам да ми

идва този ред

Не искам следващата да е баба Марийка от Горно Нанадолно, дядо Пешо от Ново Старо, медицинската сестра от отсрещния блок, която излиза сутрин в 5,30, за да застъпи на смяна, нито чичо Васко ватманът, който се прибира по нощите, след като е закарал трамвая в депото. Докато всичките тези хора са потенциални жертви, ще оправдавам димящите дула, защитаващи личното имущество, неприкосновеността на дома и човешкото достойнство. Защото така е справедливо. За всички. Някой “против”? Обикновените, нормалните, спазващи нормите на поведение питам.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Срам за баретата с откупа, но има ли и други в схемата

    В най-скоро време зевзеците ще родят поредния афоризъм на нашето време, който ще гласи нещо от рода: “Ако ви откраднат джипа, за нищо на света недейте да звъните на позната барета”. Най-малкото защото ще ви поиска откуп, а отгоре на всичкото няма и да ви върнат откраднатата кола. Вярно, че във времената на мутрите ченгета и престъпници вършееха
  • Светият синод: Защитата на детските права не означава омаловажаване на семейството

    В проекта за национална стратегия за детето липсват мерки за превенция на киберзависимост и информационна безопасност* СВЕТИЯТ синод подкрепя инициативата на Министерския съвет на България чрез усилията на експертите от Държавната агенция за закрила на детето да се разработи, предложи за обществено обсъждане и приеме от държавните институции