Красимир Георгиев: София има нужда от големи хотели

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5183100 www.24chasa.bg
Красимир Георгиев СНИМКА: Алексей Димитров

 

На мястото на “Син Сити” ще построя 5-звезден хотел

Минималното ангажиране на гостите с настаняване и освобождаване е световна тенденция, казва Красимир Георгиев собственик на софийските хотели "Централ" и "Форум".

- Г-н Георгиев, в какво състояние е българският туризъм?

- Ако говорим за градския туризъм, той се бори като всичко в страната. София има нужда от големи хотели, с големи конферентни центрове. Има недостиг на зали и затова големите конференции не могат да се провеждат при нас.

- Достатъчно ли е само да се строят големи зали, за да се развие този вид туризъм?

- Аз съм разговарял с доста чужденци, които искат да инвестират в София - в хотели, офис сгради. Разговорите обаче приключват, когато се заговори за вадене на разрешения за строителство.

- Вие построихте хотел “Централ” на мястото на друг, срещнахте ли подобни пречки?

- Когато строих новия хотел на мястото на стария, три години чаках одобрение на проекти. А самото строителство отне 1 г. Друга спънка е блокирането на големи райони в София заради разработката на т.нар. генерални планове. Специално за паметниците на културата организацията е много мудна.

- В София има ли къде да се строи?

- София не е презастроена, има много стари сгради покрай булевардите “Христо Ботев”, “Мария Луиза”, “Константин Величков”, които рано или късно ще прераснат в модерни офис центрове, кооперации. Виждате, че бумът, който се забелязва в строителството на апартаменти, в момента е изнесен в покрайнините на града.

- Имате ли планове за нови обекти?

- След като направихме хотел “Централ”, явно предизвикахме голям интерес. Смея да твърдя, че хотелът започна да работи много добре. Той съществуваше от 1999 г., но морално остаря и трябваше да бъде построен наново. Явно заинтригувахме доста хора, защото

бях потърсен от

представители на

голяма хотелска

група

и очаквам тя да ми направи предложение за дискотека “Син Сити”, която прекратява своето съществуване след Нова година. На нейното място планирам да построя петзвезден хотел, стига да получа разрешително за строеж. От групата искат да се направи хотел, който да е най-добрият в София.

- Намерението ви да затворите един от емблематичните поп фолк клубове свързано ли е с това, че този тип бизнес вече не е икономически обоснован?

- Да си призная, не разбирам от този бизнес. Аз съм собственик на сградата и я давах под наем 10 г. Щом наемателите изкараха толкова време, значи бизнесът им е вървял добре. В новия хотел, за който споменах, задължително ще има нощен клуб, но какъв точно ще е, не мога да коментирам.

- Какви са гостите на хотелите у нас?

- В хотел “Централ” идват предимно чужденци, 10-20% са българи. Имаме посещения на много туристи, които харесват локацията на хотела. Ние им помагаме при организирането на екскурзии. Има и бизнесмени, които идват. Започнахме да провеждаме и много конференции. Хотелът ни има капацитета да посреща различни гости, на които да бъдем полезни.

- Хора от страната правят ли уикенд туризъм в София?

- София в петък, събота и неделя се изпразва. Пътуващите българи или идват за един ден, или си наемат евтини къщи за гости в края на града. И все пак имаме гости българи, които могат да си позволят по-висока цена за по-добро качество.

- Къде насочвате усилията си, за да привлечете повече туристи?

- Има три условия, за да функционира добре един хотел: мястото, удобното легло, хубавата закуска.

Ние

наблегнахме

на мебелите

- матраците и възглавниците в стаите са висок клас, а баните са изключително комфортни. Закуската е висококачествена и персоналът ни е усмихнат, а това е нужно, за да работи добре един градски хотел.

- Достатъчно ли е обаче персоналът да е усмихнат?

- Изпаднахме в абсолютен ужас, когато търсехме персонал през лятото. Тогава трябваше да се наберат 70-80 човека, за да сформираме екипа за отварянето на хотела. Получавахме по 50-100 сивита за една позиция. Хората не са обучени, не говорят добре чужд език, нямат представа от програми за резервации. Само за тази година в моите хотели “Форум” и “Централ” вдигнах три пъти заплатите, за да задържим или да намерим персонал.

- Заплащането не е високо в хотелиерския бизнес, 400-500 лева...

- Такива ниски заплати в моите хотели няма. Предлагаме добри условия на персонала, но и изискваме по-високо качество на обслужването. Тези заплати, които споменахте, трябва да се забравят в туризма. Ние

трябва поне на

60% да достигнем

заплатите, които

се дават на Запад

- Според изследвания в туризма ще има най-много назначения през следващата година. Така ли е?

- Все още има голямо текучество в туризма. Излязоха платформи като AirBnb, Expedia, Booking, които натискат бизнеса за по-ниски цени. Това са нови изисквания, на които персоналът трябва да е обучен. Ние сме един от първите хотели, които ползват т.нар. облачни услуги. Всеки може да направи резервация, да избере стая и да си взема картата. След това напуска и не минава през рецепция. Минималното ангажиране на госта с настаняване и освобождаване е световна тенденция.

- Разчитате ли на други високотехнологични въведения?

- Имаме система, която позволява да намалим разходите по поддръжка на хотела и цените. Когато не е заета една стая, там се изключват осветлението, отоплението. При резервация системите се включват и за 10 минути стаята е готова. Имаме конферентни зали, които са с високотехнологично оборудване.

- Съгласен ли сте с твърдението, че много от хотелите ни превъзхождат тези в други държави като база и съотношение цена-качество?

- За съжаление, хотелиерският ни бизнес

не е ориентиран

към привличането

на скъпи гости

На морето например не можем да привлечем гост, който да плати 10-20 хил. евро, нямаме какво да му предложим. Новите системи дават правото на хората на избор, отварянето на пазара води до понижаване на цените.

- Смятате ли, че Витоша не се използва пълноценно като място за посещение? Вие какво бихте препоръчали - бързо развитие на ски инфраструктурата там или по-плахо?

- Там трябва да се инвестира, да се привличат хората. Умишленото блокиране от страна на различни зелени движения е без всякакво основание. Няма инвеститор, който да иска да унищожи всичко. Това т.нар. предпазване е по-скоро безхаберие и безстопанственост.

Спирането на

инвестициите

не прави

планината

по-привлекателна,

а напротив - неподдържана, мръсна, занемарена.

- Как би трябвало да се финансира рекламата на туризма?

- Туризмът е един от ощетените от помощ от държавата. Всеки инвеститор, когато реши да започне изграждането на хотелски комплекс, е длъжен сам да осигури пътна инфраструктура, ток, вода. На Запад, ако решиш да инвестираш, това го прави държавата. Държавата може да отдели пари за реклама, за инфраструктура до туристически обекти.

- Ако можете да дадете само един съвет на министърката на туризма какъв би бил той?

- Според мен министър Ангелкова действа доста амбициозно и се бори за популяризирането на странта ни. Тя си върши добре работата, реагира веднага. Хубаво е да се направи среща с хотелиерите, да се споделят проблемите, да обсъдим възможностите за конференции, големи спортни и културни мероприятия в София.

- През 2012 г. имахте интерес да купите ЦСКА. Какво ви попречи?

- ЦСКА е моя детска мечта. Аз от малък съм привърженик на отбора. Исках да помогна. Направихме сдружение с Емил Димитров и Христо Стоичков, но не ни беше разрешено ние да вземем ЦСКА. Все пак любовта на милионите фенове държи отбора и това му помага да се бори, макар и от “В” група. Хора с възможности могат да оздравят отбора, ако решат. Освен задълженията към държавата обаче има много фиктивни договори. Това източване е проблемът на ЦСКА.

- Защо често има сбивания по стадионите у нас, а във Великобритания и Испания например това вече е само история?

- Държавата се оттегли и остави футбола да се бори сам. Не може без държавна помощ.

Ако има добри

съоръжения,

хората ще ходят

със семействата

на мач. Ще оставят пари, но само ако се създаде спокойна атмосфера. Трябва да се подобри контролът на достъп до стадионите. Тези проблеми ги е имало преди 30-40 години в Англия, но там са се преборили. Мисля, че в период от 10-20 години и при нас може да се случи.

- Ще бъдете ли на бенефиса на Христо Стоичков през май?

- Задължително ще бъда, ние сме приятели. С него сме играли едно време. Той е лицето на България. Бил съм в Южна Африка, в Америка и само при споменаването на България те казват - Христо Стоичков. За мен това е емблема, за която трябва да се радваме. Трябва да уважаваме хората, които популяризират страната.

  • От криза в криза, но няма ли най-после да се отлепим от дъното

    От криза в криза, но няма ли най-после да се отлепим от дъното

    Водещата партия в управляващата коалиция предлага пакет от 14 мерки за близо 2 млрд. лева. Идеята е да се омекоти сериозно ударът от връхлитащите ни една след друга кризи, включително растящата инфлация и всички негативи заради войната в Украйна. Подобни мерки са крайно наложителни, защото качеството на живот на българите удря дъното в Европа и
  • Слави Василев, политолог

    Слави Василев: Украйна ще стане западна държава, когато и Русия стане

    Защо политическият ни елит си съдира ризата Искам да напиша няколко думи за Украйна. Чувам през последните седмици какви ли не мнения по темата. Политическият ни елит подкрепя гледната точка на украинските властимащи и оттам в обществото се заражда една лавина от еднопосочни мнения, които анатемосват всичко

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо