Коментари на седмицата. №1: Цялата задкулисна история как Анкара раздели Доган и Местан

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5197671 www.24chasa.bg
Турският посланик у нас Сюлейман Гьокче поздравява Местан за рождения му ден, който е днес, още на 22-и декември

Публикуваме отново най-четените коментари през седмицата, защото явно това са темите, които ви вълнуват. Този е №1 - четен е от почти 150 000 души.


- Още през 2014 г. лидерът на ДПС завива към ислямистката партия на Ердоган

- Доган вбесен от опитите на Местан за етническо противопоставяне в България

- Анкара ясно посочва на изселниците, че е сгрешила с Касим Дал

- Доган не приема загубата в изборите на интелигенцията и заместването и с цигани

- Двете пищни сватби на дъщерята на Местан в Кърджали и Истанбул, както и пътешествието й на Малдивите объркало електората на ДПС

Напрежението между почетния председател на ДПС Ахмед Доган и предложения от него действащ лидер Лютви Местан тлее отдавна. Тук ще обясним задкулисието на играта, за да разберем защо.

 

В края на юни 2014 г. ислямистката  Партия на справедливостта на Реджеп Таип Ердоган (която върна в светска Турция забрадките и шалварите и дори сложи на жените фереджета и никаби, каквито преди не се носеха толкова масово)  прави в Бурса голяма среща с изселническите организации на българските турци. Присъствали са няколко хиляди души, а водеща фигура съвсем неслучайно е бил тогавашният вицепремиер на правителството Бюлент Арънч, който е сред най-доверените в партията и кабинета лица на Ердоган, който тогава е още премиер. Пред изселниците Арънч е казал: „ДПС е наша братска партия, трябва да я подкрепим. Турция заложи на друга партия в България (явно има предвид НПСД на Касим Дал и Корман Исмаилов – б.р.), но направихме грешка, нормално е да се греши. Няма лошо да контактуваме и с други формации, представляващи турците и мюсюлманите. Разберете,

ние не подкрепяме Доган. За него имам да ви говоря много, но някой друг път. Ние подкрепяме Местан”.

По-късно от изявление на самия Местан по бТВ става ясно, че той е започнал контактите си с турски лидери още след избирането му за лидер на движението. Виждал се е и с предишния президент Абдулах Гюл.

Топлите отношения на председателя на ДПС с ислямистката партия на Ердоган продължават. В началото на септември 2014 г. Местан бе приет от президента на Турция Реджеп Таип Ердоган в новата му луксозна резиденция „Чанкая”. Разговорът им продължи повече от час. Информацията беше оскъдна, но се разбра че лидерът на ДПС се е оплакал за ограниченията, наложени у нас върху агитацията на майчин език. Освен това, по думите на самия Местан „ аз поставих въпроса за това, че ДПС като българска национална партия е стратегически ресурс на България заради модела, който носи в и със себе си. Бих искал да погледнем на тази среща през призмата на етно-религиозните предизвикателства, пред които са изправени Балканите, Европа и света".

През декември същата година на тогавашното коледно тържество на елита на ДПС в сараите Доган за пръв път критикува Местан по думите на проф. Димитър Тадаръков, който е близък приятел на Сокола.

Това е очаквано – Доган не се е срещал с турски лидери от началото на 90-те години на миналия век, когато се срещат със Сюлейман Демирел в България. При посещение на Ероган у нас има насрочена среща между двамата, но тя не се състои – по едни източници я отказал турският политик, по други – нашият.

Който и да е, е ясно, че

Доган не обича Ердоган.

В доклада си пред последната национална конференция на партията, на която Октай Енимехмедов гърмя в главата му с газов пистолет, Доган подигравателно нарече Ердоган „колегата от Анкара на нашия герой-спасител“ (Бойко Борисов - б.р.).

При това отношение на почетния председател е ясно как му е повлияла срещата Местан-Ердоган. Още повече, че след нея Местан коментира: "Срещата, диалогът между председателя на ДПС и президента на Република Турция е нещо съвършено естествено, противоестествено би било да няма такъв диалог. Срещата между председателя на българската партия ДПС и президента на Република Турция бе неизбежна, необходима и полезна, най-вече за България.
"Аз заявих желание за среща с президента на Република Турция още след избирането ми за председател на партията, имахме такава среща с предишния президент на Турция, след това заявих желание за среща и с Реджеп Ердоган, получих положителен отговор сега и беше естествено да уважа определената от домакините дата", обясни той.

Веднага след тази среща се заговори за напрежение между Доган и Местан. Срещата се тълкуваше като опит на Местан да се еманципира от почетния председател с подкрепата на Турция. Дойче веле дори коментира „Местан преопакова ДПС”.

Така че обвиненията, отправени към Местан от Доган в речта му на тазгодишния купон имат отдавнашни корени. Върху тях обаче са се натрупвали още наслоения.
Запознати твърдят, че

Доган се дразнел отострото говорене на Местан и опитите му да предизвика етническа конфронтация.

Когато го препоръчва за председател, Доган изтъква като едно от най-добрите му качества толерантността му към другите партии и диалогичността му. Местан обаче постепенно започна да държи остри речи, да напада другите партии с ужасни квалификации, да твърди, че турците в България са гонени и потискани. Той дори съди България в Страсбург заради агитацията на майчин език.
През април т.г. Местан публично обеща подкрепа на ГЕРБ за промените в Конституцията ако от управлението се махнат фашистите, визирайки главно Патриотичния фронт, но и реформаторите.

Задно с това все повече приближава ДПС към Анкара. Дотам, че след посещението на премиера Ахмед Давутоглу у нас преди седмици, Дейли Сабах, наричан вестникът на Ердоган, коментира, че чрез ДПС Турция би могла да помогне за поддържането на стабилността в България. Тоест, би могла и да предизвика нестабилност.

Серия лични изцепки в поведението на Местан също гневяла Доган.

Пищността на сватбата на дъщеря му Елиз в Кърджали, която трая почти седмица и бе изключително разкошна, продължена по-късно и в Истанбул, изглеждаше странно на фона на мизерията на електората на ДПС. За събитието у нас бе нает хотелско-ресторантски комплекс край Кърджали, собственост на кмета на Момчилград, откъдето е Местан. В него младоженците, роднините им и други гости от Турция яли, пили и се веселили цяла седмица. Самата сватба е била разиграна по турски и по български обичай. Украсата на заведението, богатото меню, изключителните илюминации вечерта крещят „много пари”. Естествено е електоратът да се запита откъде. Бе направен опит събитието да се запази в тайна, но ентусиазирани сватбари от България и Турция постепенно напълниха социалните мрежи със снимки, на които се вижда пищността на тържествата, стойността на тоалетите и други признаци на богатство. Сватбата продължи и в Истанбул, за което нямаше да научим, ако не бяха социалните мрежи. Младоженците отидоха на сватбено пътешествие на Малдивите в хотел, в който обикновена стая струва 700 долара на нощ, за младоженски апартамент можем само да гадаем.
Като прибавим към това серията снимки на Местан с три убити вълка и славословията какъв ловец е, които обиколиха интернет, образът на ориенталски велможа се допълва.

В същото време

резултатите от последните избори – местните, не са особено добри за движението,

особено в Североизточна България. То загуби знакови градове, които се смятаха за негови крепости . Губи и голяма част от интелигенцията, която се ориентира към други партии и се опитва да запълни загубата с малограмотни роми. Това също разгневи Доган и предизвика слухове, че той ще смени Местан.

Идва и декларацията в подкрепа на Турция за сваления руски самолет. Без да се допита до партията и депутатите си, Местан я прави преди да са се произнесли НАТО и Пентагонът. По-късно те излизат с позиции далеч по-умерени от тези на Местан.

Все пак е ясно, че

до последния момент Лютви Местан не знае какво му се пише.

Сутринта на 17 декември той коментира в Нова тв отношенията си с Доган, описва ги като прекрасни, благодари му за помощта и съветите и съобщава, че вечерта ще има коледен купон в сараите в Бояна – нещо, което обикновено в ДПС не огласяват публично. И там получава звучния шамар.

Твърди се, че последната капка, която преляла чашата на търпението на почетния лидер на ДПС е филмът „България, моя земя” на турска журналистка, излъчен по телевизия Ал Джазира на 16 декември вечерта. В него се твърдят много неверни неща и се създава впечатлението, че турците са били потискани в България през цялата история и до наши дни. Финалният пирон в тази теза поставя

слово на Местан, с което завършва филмът на катарската телевизия.

Доган, твърди се, бил убеден, че той е направен по поръчка на турските служби и е част от стратегията на неоосманистите на Ердоган за овладяване на процесите в България и вкарването й изцяло в сферата на влияние на Турция.

След речта на Доган Местан се обърнал към покровителите си от Турция за подкрепа срещу почетния председател. Разузнавачите на комшиите на наша територия веднага били задействани. Нашите служби отбелязали необичайната им активност.

Докато се стига до публикуването на речта на Доган на сайта на ДПС онзи ден. Тогава за Местан става ясно, че председателските му дни са преброени и той отива със съпругата си в резиденцията на турския посланик, където търси директна подкрепа. Освен това така се оттърва и от охраната си от НСО, която докладва за срещите му, но не може да влезе в резиденцията, защото това е територия на чужда държава. Твърди се, че вечерята там, за която писа снощи „24 часа”, е била с активисти на движението, които са били обработвани да подкрепят Местан.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Лъсна червената боя южно от кръста на академиците

    Лъсна червената боя южно от кръста на академиците

    Един ден продължи загадката какво искат да кажат тези т.нар. разгневени академици. Които публикуваха възвание, което директно призоваваше към престъпление от специалната част на Наказателния кодекс - смяна на законоустановената власт. Този призив изглеждаше смешен и налуден, защото тези въпросни академици нито могат да вземат властта
  • Каубойско яке и как всичко е наред

    Каубойско яке и как всичко е наред

    Кога за последно у нас някой музикант е изказал проблемите на големи маси хора, така че да крещят в синхрон От доста време насам имам навика да си пускам цели концерти на най-различни групи - стари и нови. Бих излъгал, че го правя с дълбоката цел да направя сравнение между поколенията, да се потопя в атмосферата на някой жанр или да оценя