По-лоши ли са източноевропейците

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5202125 www.24chasa.bg

Солидарността в общността

е илюзия и никога не е

съществувала. Бившият

соцблок добре знае

ИЗТОЧНА Европа е новата Гърция. Бившият соцблок се опъна на плановете на Западна Европа за квотно разпределение на бежанците и лази по нервите на някои от старите членки до такава степен, че те директно заплашиха с орязване на еврофондовете. “Който не проявява солидарност, той не заслужава и да я получава”, каза австрийският канцлер Фрайман.

Бежанският проблем е гордиевият възел пред Европа и развития свят, който ще съществува още дълги години. Хората, бягащи от катастрофа, имат право на спасение. Независимо дали катастрофата е военна, икономическа или климатична.

Но по-голямата част от населението на планетата живее твърде зле в условия, близки до катастрофата. Европа няма как да поеме всички, без да потъне сама. Ако ЕС откаже да изпълнява принципите, в които се е клел – на хуманност и зачитане на човешкия живот като висша ценност, той ще се разпадне. От друга страна, ако изпълнява принципите, върху които е изграден,

също ще се

разпадне

Как европейците смятат да разсекат този възел? Засега се налага виждането на Германия – бежанци, които да се разпределят по квотен принцип сред европейските членки и драконовски мерки по границите на Турция. Този пакет мерки се продава като особено хуманен, но всъщност Европа иска да премести проблема си в Турция. На границите на Унгария и Македония има твърде много камери и твърде много журналисти. В лагерите извън Европа

напливът от

репортери е в

пъти по-малък.

Няма снимки,

няма проблем!

По-сериозен дразнител вътре в общността е спорът за едни 140 000 бежанци, които трябва да се разпределят по квотен принцип. На фона на милионите по границите на ЕС тези хора са капка в морето, но дори и за тях няма достатъчно място в общността.

За приема на квотни бежанци има твърде малко желаещи. Източна Европа, по-точно Унгария, Чехия, Словакия и Полша, категорично отказаха да участват в това. Квотите се поддържат от Германия, Австрия, Люксембург, Гърция, Швеция, Белгия, Финландия, Словения, Португалия, Франция и Холандия. България не се противопоставя шумно, но и не участва в т. нар. група на желаещите.

И така започна големият бой по Източна Европа.

Всички членки от бившия соцблок бяха обвинени, че са на издръжката на по-старите и съответно трябва да се съобразяват с тях. Заплахата на Фрайман де факто разкри нещо, което се усеща отдавна: Западна Европа

смята Изтока

за втора класа

Няма да се преструвам, че част от аргументите на източноевропейските страни са расистки. Най-откровен бе един унгарски посланик, който призна: Да, нас ни е страх от тях. 150 години под османско владичество са ни направили недоверчиви към идеята, че големи маси мюсюлмани могат да се интегрират безпроблемно в християнски общества. Дали е прав, или не, няма да анализирам тук. По-интересното е дали наистина източноевропейците фундаментално се различават от западноевропейците, още при базисни разбирания като що е то човешки права и каква жертва съм готов да направя за спазването им? На пръв поглед изглежда така - западните са добрите, източните – лошите. Унгарците и българите бият, германците и австрийците спасяват.

Факт е, че старите демокрации посрещат по-уверено и с по-голямо спокойствие подобни предизвикателства. Част от тях имат някогашни колонии, други, като Германия,

са приютили

далеч повече

гастарбайтери, отколкото имигранти от Близкия изток сега... Така че опитът им с масови преселения на чужденци е голям. Към това се прибавя и доверието на западноевропейците в собствените им държавни системи.

Доказано функциониращи. На изток демокрацията е крехка, а доверието в европейските структури е по-голямо, отколкото в собствените държавни.

Това създава трайно безпокойство в гражданите и отказ да се подлагат на още по-големи трусове, за които нямат опита на западняците в овладяването им.

И все пак дали Фрайман е прав? Въпреки всички оправдания за поведението си несправедливо несолидарна ли е Източна Европа? Трябва ли да се наказва заради това? Ако да, то тогава същите наказания трябва да отнесат и западняците, но за други казуси.

Примерно за отказа им да подкрепят Източна Европа в битката с руското икономическо влияние.

Северен потокІІ II, също както и Северен поток I е чиста проба отказ от солидарност със страни като Полша, а спрямо Украйна си е направо предателство. С тях Русия ще може да доставя газ директно в Германия, заобикаляйки Украйна и оставяйки я така сама срещу Кремъл.

Също толкова

несолидарно

Западна Европа

се държи

и когато става дума за удължаване на санкциите срещу Русия. Скланянето те да се удължат с още 6 месеца също бе пазарлък, равен на този сега с квотите. А и покрай бежанската криза случаят с Украйна и Крим бе забравен удобно бързо, тъй като мантрата в момента е “Путин е нужен за мира в Близкия изток”.

Или пример за друг отказ от солидарност – с Гърция и Италия, но още преди две години, когато те биха алармата от прииждащото цунами бежанци и помолиха за помощ. Идеята за квоти всъщност е на Италия оттогава.

Кой я отхвърли с презрение? Германия.

Кой настоява сега тя да бъде въведена възможно най-бързо? Пак Германия, и то само поради факта, че бежанците достигнаха нейните граници. Всъщност истината е, че

солидарността

в ЕС е повече

мит, отколкото

реалност

Източна Европа бе лишена години наред от едно от общите права в общността – това на свободно придвижване на хора.

Балансът на пазара на труда бе нарушен за по седем години за почти всяка нова членка. Сега отново се нарушава солидарността с опитите на Великобритания да разграничат правата на гражданите на стари и нови членки.

Няма солидарност и когато става дума за банков съюз, европейски облигации, Шенген за всички, еврозона за 28-те... Така че защо да има сега за бежанците?

С това не искам да кажа, че западноевропейците са по-лоши от източно- или южноевропейците. Не, ако говорим в категории “добър” и “лош”, то всеки в Европа е точно толкова лош, колкото и съседа си.

  • От глупост ли някой налива масло в огъня заради "Росенец"? Едва ли

    От глупост ли някой налива масло в огъня заради "Росенец"? Едва ли

    Шефът на НСО бе принуден да подаде оставка след канонадата между премиер и президент. Поводът е известен на всички - поведението на гардове от службата при акцията на Христо Иванов да стъпи на брега на парк “Росенец”. Последвалата акция на прокуратурата в кабинетите на президентски секретари и съветници пък стана повод за протест, който събра леви