Андрей Райчев: Сблъсъкът Доган - Местан е, защото Турция, полувелика сила, иска да е в политиката ни

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5202211 www.24chasa.bg

Местан вероятно ще направи партия, въпросът

е колко пари ще налее Турция в това

- Защо според вас се стигна до конфликта между Лютви Местан и Ахмед Доган?

- Това е свързано с нашия етнически модел, от една страна, а от друга страна, с еволюцията на Реджеп Ердоган. Това е сложно срещане на два процеса на изменение. Ще започна с втория.

В развитието на Ердоган имаше няколко етапа. На първия етап - човек, наричан умерен ислямист, под което западноевропейските либерали четяха човек като ген. Сиси в Египет. Да, не е съвсем демократичен, да, някакви фереджета се появяват, но това е начин той да укроти онази страшна ислямистка тълпа. Затова Западът аплодираше, когато се чуваше: махни армията като гарант, вкарай в затвора генералите, махни европеизацията като централна задача и пусни анадолски слой на власт. Арестувал двама журналисти, ама с кюрдите е прогресивен... Така

под малоумни

либерални

ръкопляскания

и компромиси

Западът отгледа

диктатор

Диктатор с идеолог с дебела книга, който му е премиер. Отгледа не само някаква неоосманистка версия, а претендент за лидер на исляма в света. Позицията на сегашна Турция е много повече, отколкото просто 80-милионна страна с гигантска 650-хилядна армия, 12-ата икономика в света, която иска да влияе на страните около себе си. Тя е състезател - заедно със Саудитска Арабия, Иран и Египет, за лидерство на обединяващия се ислямски регион. След като Ердоган до голяма степен създаде проблема в Сирия, Западна Европа тръгна да го подкупва с 3 милиарда и да му отваря глави за влизане в Европа от страх от последиците - милиони бежанци и т.н. Това много промени нещата. Вече нямаме кемалистка Турция. Имаме страна, която си позволява да разговаря с размахан пръст,

страна, която

излиза от

покорство

на САЩ

(като не се присъедини към санкциите срещу Русия), на които дължи своя разцвет, която се скара с Израел и която свали руски самолет. Страна, която се държи като велика сила. Току-що впрочем тя обяви, че е окупирала 4 хил. кв. км сирийска земя.

Но този процес вървеше 25 г. поради либералния унес на западноевропейските лидери, които проспаха появата на полувелика сила.

- А вторият процес, за който говорите?

- Той е кризата на българския етнически модел. Първоначално, понеже имахме възродителния процес на 2 г. зад гърба си, понеже треперехме от разцепление, от югославски вариант, от това България да стане играчка на външни сили и т.н., имаше еуфорично приемане на Ахмед Доган. Един много силен политик получи прекалено силен положителен образ. Това рязко се смени някъде в средата на първото десетилетие на века с обратното

- сатанизация

на Доган,

която протече толкова буйно, че срина по същество етническия модел. Отрекоха се неговите безспорни постижения и се каза: какъв толкова етнически модел, няма такъв проблем. Благополучно със задна дата си приписахме отсъствие на проблем с турците. Местан попадна в съединяването на полусринатия етнически модел и новата империя, която се заражда на югоизток.

Аз не мога да повярвам на очите си, че именно Местан се оказа носител на тази тенденция, но такива са фактите. В тази силова линия попадна ДПС и се цепна. Това са обективните предпоставки. Иначе много неща могат да се говорят за психология, за личните отношения между двамата и т.н. Но в политиката личностите не са толкова важни, политиката е движение на милионни маси.

- Това, което се случва с ДПС, сериозен трус ли е?

- Да - и за ДПС, и за България. Едно е решен етнически въпрос, друго е много по-могъща страна да има свое представителство в нашия политически живот. Това е трус, който засяга всички български политици.

- А какво съдите по реакциите им?

- Имаме

едно абсолютно

мълчащо ляво - вече 10-и ден гък не произнася, един сравнително адекватен център - Борисов се държи умно в тази ситуация и гледа дългосрочно, като не влиза в тази история, и едно безотговорно дясно говорене (не мога да повярвам на ушите си), което разказва за един дамоклев меч над България просто като за двубой между руснаци и турци. От това следва, че във всичките си части ДПС е лошо, т.е. те продължават сатанизацията и това е пряк начин да се помогне на република Турция да изгради свой политически аванпост в страната.

- Очаквате ли Местан и хората около него да направят нова партия?

- Струва ми се безусловно, че това ще се случи, но това ще е поредният опит да се разцепи ДПС. Спомням си Осман Октай, Гюнер Тахир, Касим Дал. Моделът на Доган изключва намесата на Турция в работата на ДПС. Турските избиратели у нас не бяха под команда на Турция по никакъв начин. Когато Местан бе сложен от Доган начело, той искаше да реши този въпрос, някак да се помири с Турция. И успя - турският посланик престана да ходи на алтернативни на ДПС митинги, но това прерасна, мен ако питате, заради “новия” Ердоган, в минус - тръгна цялото движение да става зависимо от Анкара. Или поне така изглежда от този спор, който водят, в публичната му част. Така че въпросът не е дали Местан ще направи партия, въпросът е колко голяма ще е тя. И въпросът е всъщност колко пари ще налее турската република в това. Като гледам реакциите на локалните лидери на ДПС, те се групират около Доган, и то не защото е Доган, а защото има много силен аргумент.

- Какъв е той?

- Главният аргумент на Доган, с който той печели, е съвсем практически. Той казва на електората - вас ще ви превърнат в заложници, в разменна карта. Аз бих дал пример с руснаците в Донбас. Всички викат браво, сражавайте се, това е руският флаг, а утре ще ги спазарят на някоя маса за преговори. Така се случва, ако играеш чужда игра. Ако станат разменна монета в геополитическа игра, на нашите турци, ако утре се случи нещо между Европа и Ердоган, между Иран и САЩ, между незнамси кой и незнамси кой, съдбата им ще се решава на далечна маса за преговори. (Ние, българите, би трябвало да помним остроумната реплика на Бисмарк на Берлинския конгрес: Господа, събрахме се не за щастието на българите, а за мира в Европа.) Затова се изумих, като слушах реакции като тези на г-н Радан Кънев, до каква степен не разбират заплахата и продължават да си търсят дивидентчетата.

- Струва ли ви се възможно сега Реформаторският блок да припознае Местан?

- Четох изявленията на г-н Тома Биков, който доколкото разбирам, е свързан с една от частите на Реформаторския блок - с Кунева. Той изрази крайно разумна и много близка до това, което говоря, позиция в рязък контраст с това, което чуваме от другата част от Реформаторския блок, който се старае да извлече дивиденти, като казва - мани ги тия истории, турци се бият с руснаци в ДПС.

Това е

ужасяващо

глупава позиция,

при това, за

да спечелят

политически

трици

А е глупава, защото Русия и Турция не са симетрични опасности. Руснаците особено сега наистина търсят влияние с всички сили, но влияние върху умовете, върху паметта на българите.

Турция търси организационно присъствие сред 1 млн. български граждани и това е качествено различно нещо. В България нямаме руско малцинство. Да се сравняват двете опасности, е смехотворно. Това, което се случва е - българските турци самостоятелна политическа организация ли ще имат, или ще бъдат подчинени на централа в друга държава. Това не е дреболия.

- Смятате ли, че драмата в ДПС увеличава шансовете за предсрочни избори?

- Не мисля, че някой ще размишлява по въпроса, преди да види какво се е образувало. По едно съвпадение събитията станаха по празниците, което даде голяма пауза по въпроса, така че преди средата на януари въобще няма да са се преброили в страната. Трябва обаче да се търси някакъв режим на диалог и с Местан, той е надарен, интересен политик, със сигурност най-добрият български политически оратор, трябва и с него да се запазят начини да се говори, защото това е реалност.

- Очаквате ли Доган да се върне по-активно в политиката начело на ДПС?

- Струва ми се изключено, може и да бъркам. Да се върнеш в активната политика, означава всеки божи ден да се срещаш с десетки хора, част от които идиоти. Доган вече 3 г. стои във философска поза и не ми се вярва човек, който вече е минал в друг темп на живот, да се завърне в активната политика. Попитан дали иска да се върне като император на Рим, великият Диоклециан е отговорил: Човекът, който ми задава този въпрос, не знае как цъфти зелето. Възниква въпросът: Ако не е Доган, какво? Доколкото аз гадая, това, което той нарича колективно тяло, е през което той мисли. Но при Местан от ръководството на движението практически изчезнаха българите. А една от най-важните тънкости, с които Доган изгради етническия модел, бе, че в движението винаги имаше зам.-председател българин, имаше основни дейци и говорещи фигури българи и това беше важно. Ако ДПС възстановяват това, интересен въпрос е на кого ще заложат.

CV

l Роден на 5 август 1955 г. в София

l Завършил е философия и социология в СУ

l Бил е директор на Института за изследване на младежта. Основател и директор на НЦИОМ през 1990 г.

l През 1991 г. започва да развива агенцията BBSS Gallup

l Автор е на десетки социологически студии, както и на книгата за прехода “Какво се случи" в съавторство с Кънчо Стойчев

l Женен. Има 4 дъщери

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Защо е важно чиновникът да знае и може

    Ако на някого му се стори странно, че бъдещите чиновници ще отговарят на тестове, с които да проверяват базовите им знания и умения, направо ще кажем - има защо.  Първо, защото ако днес българските ученици се препъват на дисциплината четене с разбиране, със сигурност утре, когато започнат работа, трудно ще схващат поставените им задачи.
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,