Психология на зарята

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5209448 www.24chasa.bg

Фойерверките на Нова година са барометър на щастието

НОВОГОДИШНАТА заря е изключително зареждащо позитивно явление, усещат го дори най-върлите противници на пиротехниката, макар и да не си признават. Друго си е в 0,00 часа да погледнеш към небето и да видиш ослепителни куполи светлина, то е знак за споделена радост, внушава приятното чувство, че не сме съвсем сами. В този миг най-силните икономики в света, които отлично познават психологията на зарята, си организират неписано съревнование на спиращите дъха изригвания. Сидни, Барселона, Хон-конг, Дубай, Ню Йорк хвърлят милиони, за да оправдаят високото си самочувствие, но най-вече, за да отправят недвусмислено послание, че държат правата над щастието и успеха по принцип. За тях е чест!

Преди 10 ноември имаше само държавна заря на Нова година, на гражданите се продаваха конфети, ако ги напъне да гърмят по балконите. Военните и служителите на реда вдигаха духа на празника, стреляйки със служебни и лични оръжия. Затова на децата постоянно се повтаряше: “Не се навеждай надолу, чичото от третия етаж е милиционер и се е напил.” И това беше.

Когато дойде демокрацията, положението коренно се промени. Пиратки, ракети, бомби и всевъзможни трещила, китайско производство, заляха кооперативните пазари, народът се разхайти и затрещя безразборно. Новата година в края на 90-те и началото на новото хилядолетие напомняше за Третата световна, “Който не гърми, не е пич” бе лозунгът. И спешните отделения започнаха да се препълват от юнаци с откъснати пръсти, обгорели ръце, лица, глави, направо бедствие възникна.

От година на година изгърмелите ставаха повече, докторите започнаха да се оплакват, че не смогват, и държавата реши да се намеси. Но духът вече беше изпуснат, китайците разбраха, че оризът е гарнитура, както гласи един стар виц. Усетил веднъж енергията на бомбата, българинът отказва да я пусне - до ден днешен полицията напразно се мъчи да разкара опасните пиротехники от пазара. Почти 30 хиляди нередовни изделия са били иззети от търговците през декември 2015-а, явно войната с идиотите никога не свършва.

Може да се каже, че това са някои от негативните аспекти на новогодишната заря, в своята цялост обаче тя е нещо повече от неистов трясък и избиване на комплекси. Всъщност внимателният наблюдател на тези специфични процеси би забелязал с невъоръжено око най-съкровеното скрито послание – по зарята над София най-добре си личи на какъв хал сме. Ако е хаотична, прекалено шумна, истерична, нестихваща отегчително дълго време, стряскаща, агресивна и просташка, значи нещата не вървят добре. Хората са гневни, отчаяни, неудовлетворени, желание за мъст се натрапва, някакво обединено, неудържимо избухване, като масов балконски протест.

Когато посрещнахме 2011-а, беше така. Пак управляваше Бойко Борисов. Новогодишната заря започна с цялата си мощ в полунощ и не стихна до 4 часа сутринта. Адска канонада, гръм, вой и мълнии, пълен шок. Смущаваща и неловка като човек, който се смее прекалено дълго на тъп виц.

Но още по-зле беше през нощта, когато изтече 2014-а – Орешарски си бе отишъл, Бойко бе застъпил наново през есента, протестиращите се бяха прибрали, обаче продължаваше навред да се носи усещането, че за пореден път сме сменили само опаковката. И зарята бе вяла, бедна, рехава, каквато е в задните дворове, откъдето покривите на града никога не се виждат. Адреналинът явно бе изразходван по площадите, населението нямаше радост за разпръскване, искаше само спокойствие.

Добрата новина е, че онзи ден зарята беше страхотна – възхитителна и дозирана едновременно.

Една свършваше, друга започваше, от красиви, по-красиви, точно колкото да викаш: “Ееее...” и “Аааа...” в захлас, докато отпиваш доволно от пенливото си френско шампанско. И при това градът бе останал почти празен!

Според експерти и маниаци огромна част от изстреляната в нощта на 31 декември 2015 и 1 януари 2016 г. пиротехника е от най-качествената и най-скъпата. Изгряващите като слънца огромни блестящи топки и разцъфтяващите като палми многоцветни ракети били над 100 лева бройката, че и отгоре. Значи хората са щастливи и празнуват въпреки всичко. Както онези в Дубай, които не отмениха новогодишните си фойерверки, макар да им изгоря цял небостъргач. Просто вписаха пожара в шоуто.

Може би обилната положителна заря в София има нещо общо с данните на Евростат, че “безработицата у нас следва европейската тенденция за плавно понижаване”. Или с проучването на Samsung Techonomic Index, че българите са на първо място в Европа по активност в социалните мрежи. Или че сме номер едно по производството на лавандулово масло… Но тогава как да си обясним лошата статистика, че ние и румънците живеем в най-робски условия и че сме на трето място по жертви от катастрофи?

Време е май да зарежем статистиките и индексите, защото ни объркват, просто не отчитат амплитудата на задоволството. Зарята е важна, тя ни издава. Добре сме!

  • Държавата не трябваше да отстъпва за маските

    Държавата не трябваше да отстъпва за маските

    Много обществена енергия се пропиля на тема маски, бурки и прочее безсмислени препирни. Правителството даде заден и задължителното носене на маски бе отменено, което не беше правилно. Просто трябваше да промени размера на глобата, за да не изглежда толкова драстична. Професионалните протестъри организираха кампания
  • Доказано! Истината тук!

    Доказано! Истината тук!

    Сляпата вяра в безумни “новинарски” сайтове е опасна. Заглавия само от главни букви не трябва да се превръщат в стандарт РЯДКО се обръщам към читателя с призив. Аз самият рядко откликвам позитивно на публични призиви, защото искрено не обичам да ми казват какво да правя – поредният признак, че въпреки опитите си не съм излязъл от пубертета