О, неразумний балканджи Йово!

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5257421 www.24chasa.bg

Какво трябва да има в учебниците

Това се превърна в практика. Порочна. МОН току пусне фишеците с новите учебни програми и те разтърсват с пукот на подгизнали фойерверки обществото ни. И скандалите с учебниците са от чутовни по-чутовни ежегодно.

Зам.-министърката Кастрева ни скастри от екрана по повод гражданското несъгласие с гласените промени в учебните програми, че българското самосъзнание не се формирало само в часовете по литература. Че нямаме доверие в българския учител, който може да поставя на учениците извънкласни задължения да научат наизуст “Даваш ли, даваш, балканджи Йово”, а децата щели да чуят за Паисий още във втори-трети клас. Предполагам, че докато си играят на някоя детска площадка, доколкото такива са останали. Или ще пуснат от министерството

клипче в ютюб

за “История

славянобългарска”

Изпята от Преслава и Азис. Тъй де, образованието се модернизира, кой беше тоя Петър Берон, дето стана известен с това, че екземпляри от неговия “Рибен буквар” по едно време ту изчезваха, ту се появяваха в литературния музей.

Хитри са тия кампании тип “Горе-долу Стамболов”. Отвличат общественото внимание, насочват го в една задънена улица, докато държавата е трайно паркирана в сокака на безвремието. Идвам от миналото, отивам в бъдещето отиде, та се не видя. Миналото се оказва не това, което е било, а това, което е

удобно на

всяка поредна

политическа

власт

Бъдещето се простира от пред нас са блеснали житата до магистрали към сияйните върхове, а народонаселението се пита има ли в менюто ви водка с утеха. Има, обаче и тя е менте. Както баташкото клане и под игото се оказаха пълни ментета, защото хибридните войни на руските имперски интереси са отнели рахатлъка на народа ни, откъсвайки го от злачното мирно съжителство с южните ни благодетели. Всичките тези факти не си ги измислям, давам примери с това, което лека-полека се промъква върху страниците на официалната ни история. Оттам рефлектира във всички сфери на образованието. И се репродуцира, за да залее бъдещото ни битие. Битие на европейци, а не на българи. Не, аз няма да плача с кървави сълзи, че

махат “Аз съм

българче”,

защото не било

етнически

коректно,

че Левски е арестуван от официалните полицейски власти, че Ботев е терорист, отвличащ кораби, че цар Симеон Велики е просто някакво си царче и даже не се е сетил да продаде изгодно регалиите на баща си, ами се занимавал с писменост и култура, абсолютно излишни от историческа гледна точка. Всичко това са само сондажи докъде може да стигне търпението на един народ. Ние наддаваме справедлив вой в социалните мрежи. Не ни пипайте историята, не ни пипайте книжнината, а във втори клас навлиза официално латиницата. Кирилицата е неперспективна, тя не е на нивото на световната писменост и затова българите сме обречени да тънем в невежество и забрава, докато не приемем правилната азбука.

Вижте сега. Аз съм започнала да пиша на латиница още в първи клас. В алианса. Почти всяко второ дете изучава чужд език и съответно също пише и чете на латиница. Само че! Официалният език в републиката ни е българският. Българският език си има азбука. Следователно тя е защитена от конституцията. Засега. Много ми е интересно защо гърците не си сменят азбуката с латиница. Аз знам, не знам дали тези, които реват колко сме онеправдани с нея пред Европа и света, знаят. Аз знам, че в шести клас не се изучава “История славянобългарска”, споменава се опознавателно в десет реда.

Но народът надига глас, че му отнемат правото да изучава изконни български произведения. Всъщност колцина от този народ са я чели цялата тази Паисиева история? Даже аз съм я минала по диагоналната система.

Не в това е въпросът и не в това е проблемът. Опипват почвата и се опитват да подменят самосъзнанието ни. Робското ни самосъзнание, видите ли. Как може да крещим и да си искаме историята такава, каквато е била. И ни нарочват, че сме

роби на

собственото си

самосъзнание

Че трябва гордо да си вдигнем челата и да сме европейци, а не да каканижем за някакъв балканджия с непонятното име Йово, който не давал сестра си на турска вяра. Махни го от учебниците, пък имало ли е, нямало ли е, времето върви напред и забрава покрива туй, що не се чете и не се повтаря от поколение на поколение.

Ние, дето знаем наизуст и за него, и за Паисия, и “Под игото”, и Ботевите песни, и Вапцаровата “романтиката е сега в моторите”, и още, и още, които помним великите български царе и патриарси, лека-полека си отиваме. Каквото сме научили децата си, те ще го предадат на своите. Но тази приемственост ще става все по-малка по обем и все по-слаба по родолюбие. Това е целта. А скандалите с учебниците са просто борба за кой да усвои едни пари и за хвърляне на някой гладиатор на тълпата, та покрай зрелищата белким забрави за хляба.

Предложиха ми преди няколко месеца да участвам в написването на буквара за първи клас в едно престижно издателство. Мислите ли, че не мога да спретна текстче за джип по джапанки под джанката и да ударя джакпота с една сума, която никак, ама никак не ми е излишна? Не е лъжица за моите уста да сричат текстовете ми децата.

За деца се пише

сто пъти

по-трудно,

отколкото за възрастни. С това, което ще учат в училище децата ни, шега не бива. Чета коментари в защита на нововъведенията, коментари, които апелират да се махне фолклорът от учебниците, приказките, песните, да се махне Вазов с неразбираемия му език и лигавият елегичен Дебелянов. Всеки има право на мнение. В крайна сметка в България отдавна всяка чета си има предател и всеки колектив - доносник. Както всяко стадо си има мърша.

А тези изкуствено създадени баталии отвличат вниманието ни от задкулисните игри в държавата. Преди дни петдесетина учители по география протестираха срещу намаляването на часовете по този предмет в училищата, особено в частта икономическа география. Колко от нас скочиха в тяхна подкрепа? Ще кажете - това не е толкова важно, колкото историята и литературата ни. Напротив. Показателно е. България е една територия, един разграден двор в крайната махала на Европа. Без история, без фолклор, без писменост, без книжнина отиваме на кино. И филмът е ужасяващ хорър. Харесва ли ви децата ни да са статисти в него? Даваш ли, даваш, неразумни и юроде, самосъзнанието си българин да се наричаш?

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • 40 години чакане за национална детска болница стигат

    Добра новина е, че след 40-годишно чакане ще стартира проектът за строеж на национална детска болница. През всичките тези десетилетия е имало политически консенсус за педиатрията, но явно е трябвало някой реално да поеме ангажимент това да се случи. И този човек е здравният министър Кирил Ананиев. Има шансове чаканата детска болница да отвори до
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,