О, неразумний балканджи Йово!

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5257421 www.24chasa.bg

Какво трябва да има в учебниците

Това се превърна в практика. Порочна. МОН току пусне фишеците с новите учебни програми и те разтърсват с пукот на подгизнали фойерверки обществото ни. И скандалите с учебниците са от чутовни по-чутовни ежегодно.

Зам.-министърката Кастрева ни скастри от екрана по повод гражданското несъгласие с гласените промени в учебните програми, че българското самосъзнание не се формирало само в часовете по литература. Че нямаме доверие в българския учител, който може да поставя на учениците извънкласни задължения да научат наизуст “Даваш ли, даваш, балканджи Йово”, а децата щели да чуят за Паисий още във втори-трети клас. Предполагам, че докато си играят на някоя детска площадка, доколкото такива са останали. Или ще пуснат от министерството

клипче в ютюб

за “История

славянобългарска”

Изпята от Преслава и Азис. Тъй де, образованието се модернизира, кой беше тоя Петър Берон, дето стана известен с това, че екземпляри от неговия “Рибен буквар” по едно време ту изчезваха, ту се появяваха в литературния музей.

Хитри са тия кампании тип “Горе-долу Стамболов”. Отвличат общественото внимание, насочват го в една задънена улица, докато държавата е трайно паркирана в сокака на безвремието. Идвам от миналото, отивам в бъдещето отиде, та се не видя. Миналото се оказва не това, което е било, а това, което е

удобно на

всяка поредна

политическа

власт

Бъдещето се простира от пред нас са блеснали житата до магистрали към сияйните върхове, а народонаселението се пита има ли в менюто ви водка с утеха. Има, обаче и тя е менте. Както баташкото клане и под игото се оказаха пълни ментета, защото хибридните войни на руските имперски интереси са отнели рахатлъка на народа ни, откъсвайки го от злачното мирно съжителство с южните ни благодетели. Всичките тези факти не си ги измислям, давам примери с това, което лека-полека се промъква върху страниците на официалната ни история. Оттам рефлектира във всички сфери на образованието. И се репродуцира, за да залее бъдещото ни битие. Битие на европейци, а не на българи. Не, аз няма да плача с кървави сълзи, че

махат “Аз съм

българче”,

защото не било

етнически

коректно,

че Левски е арестуван от официалните полицейски власти, че Ботев е терорист, отвличащ кораби, че цар Симеон Велики е просто някакво си царче и даже не се е сетил да продаде изгодно регалиите на баща си, ами се занимавал с писменост и култура, абсолютно излишни от историческа гледна точка. Всичко това са само сондажи докъде може да стигне търпението на един народ. Ние наддаваме справедлив вой в социалните мрежи. Не ни пипайте историята, не ни пипайте книжнината, а във втори клас навлиза официално латиницата. Кирилицата е неперспективна, тя не е на нивото на световната писменост и затова българите сме обречени да тънем в невежество и забрава, докато не приемем правилната азбука.

Вижте сега. Аз съм започнала да пиша на латиница още в първи клас. В алианса. Почти всяко второ дете изучава чужд език и съответно също пише и чете на латиница. Само че! Официалният език в републиката ни е българският. Българският език си има азбука. Следователно тя е защитена от конституцията. Засега. Много ми е интересно защо гърците не си сменят азбуката с латиница. Аз знам, не знам дали тези, които реват колко сме онеправдани с нея пред Европа и света, знаят. Аз знам, че в шести клас не се изучава “История славянобългарска”, споменава се опознавателно в десет реда.

Но народът надига глас, че му отнемат правото да изучава изконни български произведения. Всъщност колцина от този народ са я чели цялата тази Паисиева история? Даже аз съм я минала по диагоналната система.

Не в това е въпросът и не в това е проблемът. Опипват почвата и се опитват да подменят самосъзнанието ни. Робското ни самосъзнание, видите ли. Как може да крещим и да си искаме историята такава, каквато е била. И ни нарочват, че сме

роби на

собственото си

самосъзнание

Че трябва гордо да си вдигнем челата и да сме европейци, а не да каканижем за някакъв балканджия с непонятното име Йово, който не давал сестра си на турска вяра. Махни го от учебниците, пък имало ли е, нямало ли е, времето върви напред и забрава покрива туй, що не се чете и не се повтаря от поколение на поколение.

Ние, дето знаем наизуст и за него, и за Паисия, и “Под игото”, и Ботевите песни, и Вапцаровата “романтиката е сега в моторите”, и още, и още, които помним великите български царе и патриарси, лека-полека си отиваме. Каквото сме научили децата си, те ще го предадат на своите. Но тази приемственост ще става все по-малка по обем и все по-слаба по родолюбие. Това е целта. А скандалите с учебниците са просто борба за кой да усвои едни пари и за хвърляне на някой гладиатор на тълпата, та покрай зрелищата белким забрави за хляба.

Предложиха ми преди няколко месеца да участвам в написването на буквара за първи клас в едно престижно издателство. Мислите ли, че не мога да спретна текстче за джип по джапанки под джанката и да ударя джакпота с една сума, която никак, ама никак не ми е излишна? Не е лъжица за моите уста да сричат текстовете ми децата.

За деца се пише

сто пъти

по-трудно,

отколкото за възрастни. С това, което ще учат в училище децата ни, шега не бива. Чета коментари в защита на нововъведенията, коментари, които апелират да се махне фолклорът от учебниците, приказките, песните, да се махне Вазов с неразбираемия му език и лигавият елегичен Дебелянов. Всеки има право на мнение. В крайна сметка в България отдавна всяка чета си има предател и всеки колектив - доносник. Както всяко стадо си има мърша.

А тези изкуствено създадени баталии отвличат вниманието ни от задкулисните игри в държавата. Преди дни петдесетина учители по география протестираха срещу намаляването на часовете по този предмет в училищата, особено в частта икономическа география. Колко от нас скочиха в тяхна подкрепа? Ще кажете - това не е толкова важно, колкото историята и литературата ни. Напротив. Показателно е. България е една територия, един разграден двор в крайната махала на Европа. Без история, без фолклор, без писменост, без книжнина отиваме на кино. И филмът е ужасяващ хорър. Харесва ли ви децата ни да са статисти в него? Даваш ли, даваш, неразумни и юроде, самосъзнанието си българин да се наричаш?

  • Държавата не трябваше да отстъпва за маските

    Държавата не трябваше да отстъпва за маските

    Много обществена енергия се пропиля на тема маски, бурки и прочее безсмислени препирни. Правителството даде заден и задължителното носене на маски бе отменено, което не беше правилно. Просто трябваше да промени размера на глобата, за да не изглежда толкова драстична. Професионалните протестъри организираха кампания
  • Доказано! Истината тук!

    Доказано! Истината тук!

    Сляпата вяра в безумни “новинарски” сайтове е опасна. Заглавия само от главни букви не трябва да се превръщат в стандарт РЯДКО се обръщам към читателя с призив. Аз самият рядко откликвам позитивно на публични призиви, защото искрено не обичам да ми казват какво да правя – поредният признак, че въпреки опитите си не съм излязъл от пубертета