Посланик Константин Димитров пред "24 часа": ООН оцени високо приноса ни за Сирия

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5279744 www.24chasa.bg
КОНСТАНТИН ДИМИТРОВ

Борисов направи много силни срещи с Джон Кери, Бан Ки Мун, Камерън, Давутоглу, Ципрас. Но също - с лидери от Иран, Китай, Македония и Сърбия, с ключови инвеститори за газовия хъб “Балкан”. Британският премиер ни дава мощна подкрепа за този проект

С посланика ни във Великобритания разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА

- Г-н Димитров, споделете впечатленията си от най-важните срещи, които проведе българският премиер Бойко Борисов в Лондон в рамките на форума на световните лидери за Сирия.

- Това беше едно изключително успешно посещение, доколкото аз мога да преценя в качеството си на бивш зам.-министър на външните работи в кабинета “Борисов” и посланик на неговия кабинет в Лондон. Той направи

тематично

няколко групи

срещи

Едната беше с лидери на държавите от Югоизточна Европа - с г-н Давутоглу, г-н Ципрас, премиера на Сърбия и президента на Македония.

Пред гръцкия премиер г-н Борисов продължи с настойчивото си искане за

незабавно

деблокиране на

пътищата

от двете

страни на

границата,

за да се възстанови свободното движение на хора, товари и стоки, което е в унисон с международното право и в интерес на двата народа. Разбира се, и в духа на приятелството, което съществува и което не бива да бъде помрачавано вече от повтарящи се през годините действия на определени заинтересовани групи в Гърция.

С г-н Давутоглу бе

доразвита идеята

за тристранен

енергиен диалог,

вероятно като начало на ниво външни министри на България, Гърция и Турция, а след това - и на ниво правителствени ръководители. Това е в контекста на голямата тема, която доминираше посещението на г-н Борисов в Лондон, а именно представянето му на следващ етап на газовия хъб “Балкан”. Това той направи, както казах, във връзка с разговорите си с Давутоглу и Ципрас, но основно тази тема бе засегната на

работната му

закуска с

президента на

“Бритиш

петролиум”

Боб Дадли

Защото концепцията “Борисов” предполага...

- ...привличане на инвеститори за хъба.

- Да, привличане на мащабни западни инвеститори като измерение на частния интерес в реализацията на този регионален проект, каквото представлява газовият хъб “Балкан”.

Темата, разбира се, в нейното политическо измерение, бе обсъдена още веднъж с Дейвид Камерън по време на срещата му с Бойко Борисов.

Защото Дейвид Камерън дава мощната подкрепа на своето правителство за проучването и осъществяването на най-добрия модел на този газов хъб, който

би гарантирал

диверсификация

на енергийните

доставки

и, разбира се, би адресирал интересите и притесненията на България и на българското правителство от динамика на процеси в газовите доставки, които не отговарят на българските интереси.

- Кажете и други теми от разговорите на Борисов с Камерън.

- Разбира се, беше обсъден и проектът за решение по темата за членството на Великобритания в реформирания ЕС -

процес, който

вероятно ще

завърши на

18-19 декември

в Брюксел,

но на този етап ние виждаме добра основа за постигане на взаимноприемливо решение, което да гарантира, че една силна Великобритания ще бъде член на един силен и все по-единен ЕС.

Премиерът имаше разговори с Доналд Туск (президента на Европейския съвет - б.а.) и с Мартин Шулц (председателя на Европейския парламент - б.а.), където темата за Великобритания в ЕС, бежанската вълна и

отчитането на

високото

изпълнение на

усвояването на

европейските

фондове

бяха в центъра на разговорите на българския министър-председател.

- С доста лидери е успял да говори Борисов.

- Освен това премиерът проведе среща с външния министър на Иран, в която бе препотвърдена поканата за

посещение на

г-н Борисов в

Иран в близко

бъдеще, за да се

възползваме

от възможностите за интензифициране на икономическите отношения, които датират от десетилетия преди налагането на режима на санкции на международната общност по отношение на страната.

Премиерът имаше разговор с президента на Македония, в който бежанската криза, вътрешната ситуация в Скопие и коридор №8 бяха в центъра на вниманието.

- И следва ключовият разговор на Бойко Борисов с държавния секретар на САЩ в сряда.

- По време на срещата си с Джон Кери г-н Борисов обсъди

напредъка по

същество в

четирите работни

групи от

стратегическото

сътрудничество

между България

и САЩ

Имаше и среща с министъра на външните работи на Китай.

Премиерът Борисов се срещна и с президента Алиев (Илхам Алиев е президентът на Азербайджан, при когото Борисов бе на посещение м.г. - б.а.), където енергетиката беше още един елемент на фона на тази мозайка от срещи, които той и неговият екип бяха подготвили за форума в Лондон.

- Разкажете нещо от срещата на Борисов с генералния секретар на ООН Бан Ки Мун.

- Бан Ки Мун високо оцени, че държава като България участва на високо ниво в тази конференция, че нейният принос, макар и скромен на фона на многомилиардните приноси на други държави, е адекватен и отговарящ на ограничените бюджетни възможности. Високо оценена бе и политиката на България. Която е и политика на много други държави - нека да подпомогнем всеки, доколкото може, за да се запази концентрацията на бежанците вътре в Сирия или близо до Сирия в съседните ѝ държави. И да даде всеки съобразно със своите възможности, своята лепта, за

да не допускаме

разпространяване

на бежанците

далеч от родните

им места,

защото основната цел на международната общност е след постигане на политическо споразумение тези бежанци да бъдат върнати в една нова и мирна Сирия, за да може да се намали непосилният за много държави миграционен натиск.

- Разбирам, че България е получила висока оценка и от страна на ООН.

- Да, това беше оценено: А - като принос, В - като присъствие на високо ниво, и С - като съдържание на българската позиция, като подход към сирийската криза.

- Беше ли засегнат, макар и отдалеч, въпросът за бъдещия генерален секретар на ООН и за нашата номинация?

- Не. Пред мен този въпрос не е бил засегнат.

Разбира се, и министър Митов, и г-н Борисов са имали вероятно и отделни срещи без мое присъствие, но пред мен тази тема не е била засягана.

  • Къде изчезна творчеството на протеста, че се заигра със смъртта

    Къде изчезна творчеството на протеста, че се заигра със смъртта

    В първите дни от протеста млади и креативни участници се заиграваха със симпатични колажи, с които да покажат причините за своето недоволство от управлението на България. Показваха остроумието си, демонстрираха чувството си за хумор, творческия си заряд. Неясно как и защо, но това творчество започна да се топи под жаркото слънце на жълтите павета
  • Да блокираш - за всички е гадно

    Да блокираш - за всички е гадно

    Гадно е, нали? Да ти блокират пътя и да не можеш да се прибереш вкъщи. Да опиташ да заобиколиш, но пак да се окажеш блокиран. Да си с чувството, че си невинен в затвор или птица в клетка. Да се питаш: “Защо сега точно на мен ми нарушават правата?” Но пък когато пред колоната от автомобили с вече проклинащи момента шофьори и пътници се изправи