РаДОСТ за българската олигархия

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5334972 www.24chasa.bg

Смяната на системата зависи от гражданите, за Местан се вълнуват само в турското посолство

ИМА един гръмотевичен цитат в словото на Лютви Местан по повод учредяването на ДОСТ, за който олигарсите е редно да почерпят: "Трябва да защитим каузата си и разбирането си за гражданска демокрация, да скъсаме с олигархията и задкулисието и да се върнем към перспективата на прозрачни и естествени политически отношения…” Това ще рече, че

неговата партия

разчита на

турските, а не

на нашите

монополисти,

идеално!

Те и без това издържат сума ти други лакоми гайлета.

Нелепо и популистко е български политик, захвърлил едва вчера “обръчите”, днес да ги напада - ми то все едно костенурка да си счупи черупката. В България политиката създаде олигархията, за да я храни и никога няма да й посегне, нейна рожба си е. Зад всяка кампания и гръмко изказване, независимо дали е на селския мегдан, или в плюшената зала на грандхотел “София”, стоят безбройни задкулисни раздавания под масата. Партиите и техните хранилки са като ликьора “Шериданс”, сметана, кафе и ирландско уиски отделно, но в едно и също шише, ако не се смесят, не е вкусно. И независимо дали се обявяват за дясна, лява алтернатива или за “силен, укрепнал и мултикултурен ЕС, силно, принципно и ефективно НАТО”, те всички са функция от едно и също неразбиваемо статукво.

Няма смисъл да пилеем време в опровергаване на Местан, стига напосоки да прочетем какво е говорил в близкото минало в качеството си на “дистанционно” на Доган. Ето например, след предсрочните избори в началото на октомври 2014-а казва: “Ние сме първа политическа сила по доверие на ромите, защото поставихме в центъра на посланията си най-уязвимите български граждани. Ще расте подкрепата за ДПС и сред етническите българи.” Държавното управление, което спечели тогава, е все още същото, но сега, понеже вече е в неизгодна позиция, активистът самоуверено заявява: “ДПС е изчерпано като модел и за тази партия започва обратното броене.”

При такова

безочие просто

се цъка

По-важният проблем е, че след като нито една политическа сила няма намерение да срути модела #СВОЙ, явно революцията зависи от капацитета и волята на гражданското общество. А от волята на Местан се вълнува предимно турското посолство.

Ако е рекъл Господ да проведем

референдум за

мажоритарна

избирателна

система,

трябва да кажем “да”, без да коментираме харесва ли ни Слави Трифонов като водач на инициативата. Ще бъде повече от тъпо, ако населението не се възползва от такъв златен шанс и отново слуша вечните експерти, които се опитват да ни убедят вече 25 години, че както и да гласуваме, все същото ще бъде.

Напротив, нищо няма да е същото: край с многомандатните райони и спуснатите отгоре листи с хрантутници, точка на подлите методи за изчисление на бюлетините, фитка на крайно несправедливото и неуместно преразпределение, чрез което в парламента влизат хора, спечелили едва 1500 гласа. Олигарсите, както навсякъде ще продължат да наливат пари в партиите, но публично и прозрачно,

и двете страни ще

плащат данъци

върху даренията,

за пари на ръка ще се влиза в затвора. Избраниците също ще продължат да служат на корпоративни каузи, но поне няма да се крият и извъртат като фурнаджийски лопати. Когато премиерът реши да спира търгове, ще бъде ясно той за кои е и те за кого са, и най-сетне илюзията за чистия и неопетнен народен водач ще умре. В Англия така подхождат, откакто се помнят, пък не са го закършили като нас.

Аман от глупости: “Дост” означавало “приятел” на турски. В политиката приятели няма, от Местан и Доган по-живо доказателство сещате ли се?

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Какво трябва да се промени в изборните закони

    Какво трябва да се промени в изборните закони

    Пак ще променят Изборния кодекс. Това е правилно действие, защото изборните закони у нас определено имат кусури - твърде са сложни, твърде излишни забрани има и няма някои важни възможности. Струва ни се например, че е важно да започне някаква форма на дистанционно и предварително гласуване по аналогов път
  • Каубойско яке и как всичко е наред

    Каубойско яке и как всичко е наред

    Кога за последно у нас някой музикант е изказал проблемите на големи маси хора, така че да крещят в синхрон От доста време насам имам навика да си пускам цели концерти на най-различни групи - стари и нови. Бих излъгал, че го правя с дълбоката цел да направя сравнение между поколенията, да се потопя в атмосферата на някой жанр или да оценя