Евросъюзът като Вавилонската кула

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5340056 www.24chasa.bg

Лидерите не говорят един и същ политически език, заети със свои вътрешни проблеми

Както в случая с библейската Вавилонска кула, амбициозният градеж на Европа е в опасност, тъй като неговите хора не говорят един и същ политически език, пише Ройтерс.

И ако по време на други европейски кризи несъгласията можеха да се отложат във времето или да бъдат изгладени постепенно, то очевиден начин да се забави или реши плавно кризата с миграцията просто не съществува.

Не е изненадващо, че ЕС не може да се постигне консенсус, когато европейските страни имат толкова различни вътрешни интереси на дневен ред.

В Германия в момента се води ожесточен дебат за това как да се справи с притока на бежанци – да го ограничи или изцяло да спре да приема.

Франция има други проблеми – тя все още не се е възстановила от шока от атентатите в Париж и “твърди, че е в състояние на война”.

В Обединеното кралство на дневен ред е бъдещият референдум за отделяне от Европейския съюз.

В Източна Европа – в Полша хората спорят за опитите на новото правителство да ограничи правомощията на Конституционния съд и медиите, както и за “руската заплаха” и кой е бил информатор по времето на комунистите преди 40 години (скандала с участието на бившия президент Лех Валенса).

В Централна Европа обсъждат как да се противопоставят на натиска на Германия, която изисква да се вземат част от бежанците.

Южната част на Италия и Португалия е погълната от съживяването на икономиките си, а Испания – от каталонски сепаратизъм, политическа парализа и риска от разпадане на страната, обобщава коментарът на Ройтерс.

Полевите събития се развиват твърде бързо - в средата на февруари Австрия едностранно наложи дневни лимити за броя на мигрантите, преминаващи през територията на страната, както и за броя на заявленията на предоставяне на убежище.

В допълнение десетки хиляди бежанци са се натрупали в момента в Гърция.

Страните от ЕС до голяма степен игнорираха квотната система за разпределяне на бежанците, приета през миналата година. Унгария сега се готви да проведе референдум, за да определи дали да приеме отредените й от тези квоти мигранти.

Франция и

Великобритания

предпочитат да

“поддържат

нисък профил”,

вместо да помогнат на Ангела Меркел.

Европа ще трябва да прекрати Шенгенското споразумение за период от две години, за да предотврати пълен колапс на региона.

Едно от основните постижения на европейското сътрудничество –

Шенген –

ще бъде

поставено в

състояние на

“изкуствена

кома”,

за бъде предпазено от “незабавна смърт”. Най-вероятно дългите опашки по границите, които бяха забравени от почти 20 години, ще бъдат възродени.

Ако слабите лидери на Европа продължават да се отклоняват с вътрешни дебати, то съюзът, който служеше като основа за благосъстоянието на страните, ще започне да се разпада.

По агенция “Фокус”

  • Държавата не трябваше да отстъпва за маските

    Държавата не трябваше да отстъпва за маските

    Много обществена енергия се пропиля на тема маски, бурки и прочее безсмислени препирни. Правителството даде заден и задължителното носене на маски бе отменено, което не беше правилно. Просто трябваше да промени размера на глобата, за да не изглежда толкова драстична. Професионалните протестъри организираха кампания
  • Доказано! Истината тук!

    Доказано! Истината тук!

    Сляпата вяра в безумни “новинарски” сайтове е опасна. Заглавия само от главни букви не трябва да се превръщат в стандарт РЯДКО се обръщам към читателя с призив. Аз самият рядко откликвам позитивно на публични призиви, защото искрено не обичам да ми казват какво да правя – поредният признак, че въпреки опитите си не съм излязъл от пубертета