Журналистът Борис Анзов: Заминах за Сирия напук на баща ми. Исках да бъда убит

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5341900 www.24chasa.bg

Виждам деца на по 10-15 години с автомати и гранатомети! Какви ли ще станат, като пораснат?

Борис Анзов е журналистът от “Медия Мост България”, който преди няколко дни беше ранен в Сирия. Роден е на 11 юли 1980 г. в Гоце Делчев. Живее в руската столица Москва. Завършил е РУДН - Руски университет за дружба между народите. В момента е l главен директор в изданието “Медия Мост”. Заминава за Сирия по покана на руското министерство на отбраната заедно с група от 25 журналисти от целия свят.

- Как се озова в Сирия, Борис?

- Заминах за Сирия напук на баща ми. Исках да бъда убит. Преди това се скарахме жестоко с него. Дори написах писмо на неговия съдружник, че се отказвам от баща си. И досега телефона на баща ми съм го блокирал. Не съм говорил с него, за което много съжалявам в момента и плача. Баща ми е с три операции.

- И за какво се скарахте, че чак така да постъпиш?

- Вместо да даде възможност на сина си да управлява част от бизнеса ни - “Корона боулинг център” в Благоевград, той защити работниците си, които му донесоха загуби за 120 хиляди лева. Аз исках да сменя всички, той си ги защити.

- Ей, люти македонци сте! Така да мъстиш, няма ли да си простите?

- Искам да кажа, че

за моето второ заминаване в

Сирия никой не знаеше

освен мен и някои хора от организаторите. Мислех да съобщя, когато се прибера. Единствено помолих своя първи братовчед от Добринище Радослав Каферинов да се обади на всеки поотделно в момента и да предаде на всеки лично, че много ги обичам. Той ме попита да не се е случило нещо, а аз му отговорих - не, моля те само да ми изпьлниш молбата! Но поради своята младост той не го е сторил, за което не му се сьрдя.

- Къде се намираш сега?

- Току-що кацнахме с военен транспортен самолет АН-72 в Дамаск. Полетът ни беше един час от Латакия до Дамаск.

Ще отидем до позициите

на “Джабхат ал Нусра”,

които контролират 20% от крайните квартали на Дамаск. (Фронт за подкрепа на сирийския народ - ислямистка групировка и клон на “Ал Кайда” в Сирия - б. р.)

- Как изглежда сега Дамаск - някога прекрасен град?

- Крайните квартали са тотална разруха. Обстреляни са, все едно да си представите на блоковете в София по терасите да има чували с пясък и по самите покриви също чували с пясък.

Някои блокове са тотално разрушени, повечето са обстрелвани, със следи от куршуми и взривове. Не е човешко всичко това.

Това не са хора,

които са сторили

това! Терористи!

- С кого пътуваш?

- С нас има много въоръжени мъже. Охраняват ни много плътно след случилото се. Самите араби са много гостоприемни.

- Как ти е ранената ръка?

- Добре е, малко боли. Но се чувствам добре.

- Какво е присъствието на руснаците в Сирия?

- Отговорът, който получих от генерал Игор Евгениевич Коношенко, е: Достатъчно!

- Разкажи какво най-много те впечатли досега в Сирия.

- Научих вчера в едно от селата, където раздаваха хуманитарна помощ, че

цялото мъжко население е било

изклано от “Ал Нусра” - около 47 мъже!

Руснаците раздадоха суха храна на хората и вода. Но най-интересното за мене бе, че когато ни изпращаха, самите сирийци подариха на всеки един от нас по едно голямо добре изпечено пиле с техен хляб. Аз отказах, понеже съм вегетарианец, но на вид изглеждаше фантастично. Всички ядоха с апетит. Та се замислих дали имат въобще нужда от хуманитарна помощ във вид на суха храна.

Аз почерпих сирийските войници с

българска лютеница,

която носех със себе си - за да не забравям родината си. Беше много вкусно да ядеш лютеница на бойното поле със сирийски опълченци от “Джейш ал Ислам” и правителствени сили. Някои отказаха да взимат, други опитаха.

- Въоръжени ли са местните хора?

- Имаше деца на по 10-15 години с автомати и гранатомети!!! Какви ли ще станат, като пораснат, след такъв боен опит. 

- Какво ще правите в Дамаск?

- В момента имаме пресконференция в министерството на външните работи. 

“Добре дошли в Сирия. Това е страна с традиция и любов, оттук са започнали всички религии по целия свят. Всичко е започнало от нашата земя...”, това бяха първите думи от пресконференцията. Казаха също, че ако затворят границата с Турция, ще се справят с терористите набързо. Сирия се бори със 120 страни, които подкрепят терористите, възглавени от САЩ, това заяви техният съветник министър от външно министерство.

- Какво друго видя в Сирия?

- Посетихме провинция и град Хома, присьствахме на подписване на мирен договор с една от опозиционните групировки “Джейш ал Ислам”. Със съдействието на руската армия между правителствените сили и “Джейш ал Ислам” договорът се подписа в град Марзав. Отново под конвой с изключени телефони и строга и усилена охрана бяхме доставени в населения пункт. Подписа лидерът и старейшина на опозиционната групировка шейх Ахмад Мубарак, а от руска страна бе началникът на групата за примирие на враждебните страни полковник Герман Руденка.

Отидохме и в град Малюля, където 300 души са загинали по време на защитата на града, а 6-има са безследно изчезнали.

Разрушени са древни храмове,

всички древни икони са изнесени

от престъпниците. Дошли с оценители и ги изнесли, останалите са опожарени. Изобразеният на купола на черквата Исус Христос е прострелян няколко пъти. Повече от една година е минала, откакто е освободен градът, който е в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Потресен съм от видяното! По-красив древен град от Малюля не бях виждал. Тук са и единствените хора, които говорят на езика на Исус Христос - древния арамейски език. Навсякъде е пълно с гилзи и осколки от взривени гранати и снаряди.

В Сирия е извършено първото братоубийство - Каин убива своя брат Авел пак за пари и делене на власт. По тази земя е ходил Исус Христос, Мойсей и всички други пророци, светии, Дева Мария. Хората са богати с древна култура.

- Искаш ли да предадеш нещо на някого?

- Искам да благодаря на всички за подкрепата, която получавам. Също искам да благодаря на Външно министерство за тревогата. Бях издирен от временно изпълняващия длъжността посланик в Сирия по телефона. Говорихме около 10 минути за моето състояние, предложи ми, ако имам нужда, да бъда транспортиран в Дамаск, и ако имам нужда от помощ, да ги търся. Благодаря на всички българи и искам да кажа - вие сте щастливи хора! След видяното в Сирия съм потресен и шокиран! Не знаете колко е голямо злото "Ислямска държава" и всички тези терористични организации. Казват, че при тях за малко неподчинение разстрелвали свои съмишленици или братя, както се наричат един друг. Между самите тях има големи разногласия и противоречия.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Защо е важно чиновникът да знае и може

    Ако на някого му се стори странно, че бъдещите чиновници ще отговарят на тестове, с които да проверяват базовите им знания и умения, направо ще кажем - има защо.  Първо, защото ако днес българските ученици се препъват на дисциплината четене с разбиране, със сигурност утре, когато започнат работа, трудно ще схващат поставените им задачи.
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,