Докога Европа ще играе в комбина с каналджиите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5345667 www.24chasa.bg

Вместо да спасява бежанци насред морето, е по-добре да ги взема направо от границата със Сирия - официално и с осигурен транспорт

Днес Брюксел трябва да каже какво ще прави с бежанците. Натискът върху европейските страни от бягащите от Сирия, Ирак, Афганистан е толкова голям, че лидерите на Европа продължават да се лутат хаотично какво да правят и как да се справят с него.

С един детайл - натискът е голям, но не е изненадващ. Изненадата - голяма и кризисна, беше през юли, август и септември 2015 г., когато стотици хиляди мигранти се изсипаха на бреговете на Европа откъм Турция през отсрещните гръцки острови. Тогава Европа буквално бе на колене пред потока от бежанци. Но десет месеца по-късно ситуацията не е особено променена, а концепциите на европейските лидери за справянето с бежанската криза се сменят сутрин, обед и вечер. От което резултатът е кръгла нула. Показва го нагледно ситуацията в страните от т.нар. Балкански мигрантски маршрут, а цената е нечовешкият и нецивилизован “прием” на бежанците. Срам за Европа, срам и за нейните лидери.

Като стана дума за цена, колкото повече примката се затяга, толкова повече пари обещават от Брюксел. Преди два-три месеца дадоха на Турция 3 милиарда, за да забави, а не да спре потока от бежанци. Сега вече се говори за 7 милиарда. Само преди седмица Брюксел обяви нови 700 милиона помощ - пак за бежанците. Германия - най-желаната дестинация за бягащите от Близкия изток и Афганистан и най-големият донор в кризата с бежанците, вече е наляла десетки милиарди. И тепърва ще налива още. И въобще цяла Европа ще налива пари, за да оправдае своето безсилие и тотално сбъркана политика по бежанската криза.

Само за 2015 г. молбите за убежище са стигнали 1,25 милиона. Цяло чудо ще бъде, ако за тази година те са под милион. Ако през зимните януари и февруари в ЕС са влезли 130 000 души, то за оставащите 10 месеца на годината това прави най-малко още 650 000. Общо 780 000 бежанци. При най-светли перспективи за ЕС, които едва ли ще се сбъднат. Защото според еврокомисаря по миграцията само до края на март до Гърция може да стигнат нови 100 000 мигранти.

В същото време от неофициалното разпадане на Шенген загубите са между 5 и 18 милиарда евро на година. Колко милиони се наливат за нови телени огради и колко струва засилената охрана по границите - това даже не влиза в сметките с милиардите.

Докато Европа хвърля безразборно и главно безсмислено милиарди в отчаяния си опит да овладее кризата и докато се осланя единствено и само на добрите чувства на Ердоган, за да задържа бежанския наплив към най-богатите западни страни, проблемът няма да се реши. Няма да има благоприятен изход, защото всички усилия са в грешна посока.

Какво прави сега Европа - събира изпадналите в беда хора насред морето между Турция и няколко гръцки острова. Помага им да стигнат до брега и оттам пак ги оставя в ръцете на трафиканти и каналджии. Откъдето бежанците уж са се спасили веднъж, стигайки европейския бряг. Така в крайна сметка Европа се оказва в комбина с представителите на най-гадната професия на нашето време - каналджиите на хора.

Далеч по-различно щеше да бъде при друг подход - вместо нарочни кораби да “спасяват” бежанците от гумените лодки насред морските вълни, на КПП-та на самата граница със Сирия да се посрещат търсещите убежище. Може да се използват и турските гранични пунктове (ако Ердоган позволи). При строг граничен и паспортен контрол Европа да дава статут на бежанци на онези, за които прецени, че наистина се нуждаят от него - още там, на самата граница на Сирия. И да осигури нормален транспорт за тези хора към онези европейски страни, за които са се запътили, вместо да ги унижава да тъпчат калните пътища на Балканите, подавайки им сандвичи в мокрите палатки насред полето на Идомени или където и да е другаде.

На първо място, ще се спре гнусният и суперпечеливш бизнес на трафикантите.

На второ - до Европа ще стигнат само онези, които наистина се нуждаят от убежище.

Трето - няма да има смисъл от нови телени ограждения между европейските държави, а Шенген може да възкръсне.

Четвърто - после няма да се играе на реадмисия на бежанците. Нещо, което и без друго едва ли ще се случи в голям мащаб. Защото който веднъж е стигнал Европа, едва ли ще склони да се връща обратно - с жените, децата, възрастните баби и дядовци. Това си е пълен абсурд и в Брюксел трябва да са двестапроцентови наивници, за да си го мислят.

Пето, но може би първо по важност - на бежанците ще се осигури човешки прием и уважение - защото, извинете, но сегашните гледки от Балканския път са единствено и само едно - античовешко и антицивилизовано отношение към хора в беда.

Преди срещата днес в Брюксел вече се говори, че имало таен план Балканският мигрантски път да се затвори. Добре, но като се затвори официално, това пак ще отприщи вълните от хилядите нелегални, които ще плащат на черно на трафикантите и пак ще стигат Европа. А може да се отиде и на още по-драматичен сценарий и балканските страни да “паднат” в плен на хаотичната политика на “големите” от Европа. И балканските страни, включително и България, да се превърнат в многохилядни бежански центрове “на изчакване” - докато приемат мигрантите и ако изобщо ги поискат Германия и скандинавските страни например.

Затова България е права да иска бежанците да минават през официалните гранични пунктове. Тогава Европа ще контролира ситуацията. Ще знае кой влиза. Ще прави прецизен филтър още там, на границата. И няма да стои със скръстени ръце в очакване на чудото - да се размие бежанската вълна. Защото чудо няма да има и бежанците няма да спрат похода си към Европа.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Къде е Божков - задача с едно неизвестно

    Къде е Божков - задача с едно неизвестно

    Конфузът в държавата къде точно е Божков - на свобода или в ареста, в Абу Даби или Дубай, се развива, откакто преди три седмици частният самолет на бизнесмена бе засечен да каца в Обединените арабски емирства (ОАЕ). Преди това имаше догадки, че е някъде на Балканите, може би в Белград, където от години се подвизава банкерът Цветан Василев
  • Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Замислете се колко щастие има в думите “Изписахме я!” ТАЗИ история е малко по-дълга, но така се получи. Не питах баща ми дали мога да я разкажа. Не питах и колегите му. Може и да се обидят. Но ще поема риска. Твърде важна е и ми се ще да не я замитаме под килима. Дано не ви разочаровам, но в нея няма да се разказва за фрапираща лекарска небрежност