Първо да махнат фантомите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5350654 www.24chasa.bg

Активна регистрация ще

помогне да се изчистят

избирателните списъци, иначе

кого точно ще задължават

ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО гласуване отдавна се обсъжда у нас и доколкото сочат социологическите проучвания, идеята среща подкрепа у повече от половината от избирателите.

Що се отнася до историята на задължителното гласуване в България, за първи и единствен път това се е случило през 1919 г. Тогава то е въведено от новоизбрания министър-председател Стамболийски и целта му е била да сплоти българската нация, която е била пред гражданска война. След няколкото загубени войни България е била буквално пред разпад и това е било едно съвместно действие на всички българи, което в някакъв смисъл ги е консолидирало.

В това виждам смисъла на задължителното гласуване през ония времена, а може би и сега. Има обаче един много важен технически въпрос, който се пренебрегва с лека ръка, и той е, че няма как да има задължително гласуване в една държава, в която в избирателните списъци продължават да фигурират 1 милион фантоми. Ще припомня, че фантом, това е име на избирател в избирателния списък, зад което няма реално наличен избирател в страната. Той най-вероятно е в чужбина, може дори да е починал, а ние да не знаем, че това се е случило. В този смисъл как ще санкционирате някого, който не е тук. И той няма как да гласува, защото примерно в Лондон ако са отворени само две секции. Как физически всички българи там ще гласуват? Тоест в чужбина хората имат определени затруднения и няма как да ги задължите да изпълнят нещо, което те няма как да направят. Или пък този човек трябва да пътува 500-600 км, за да гласува, защото това е разход и т.н.

С други думи, ние можем да задължим само хората, които са налични в страната и не са гласували. Но няма да научим кои са те, ако не си оправим списъците. Затова бих призовал да се вземат мерки за изчистване на избирателните списъци от фантоми - чрез активна регистрация, и чак тогава да се занимаваме със задължително гласуване. Сега просто няма техническа възможност това да бъде наложено.

Дали това задължително гласуване ще потопи или обезсмисли купения вот или другия тип неполитически вот - корпоративен вот, етнически вот и т.н., има различни становища. Едни смятат, че това ще се случи. Аз лично не съм много убеден, че ще доведе до кой знае какви видими резултати в тази насока. Въпросът е леко спорен.

От друга страна, не мисля, че задължителното гласуване противоречи на конституцията. Но не е зле да се чуе и становището на Конституционния съд. Ето още една възможност, която би трябвало да се изпробва. Иначе защо да се заемаме с нещо, което после евентуално би било обявено за противоконституционно.

Ето две действия, които трябва да предхождат задължителното гласуване - първо да се оправят списъците, и второ - да се поиска становище от КС.

Що се относя до глобите, когато не може да представи удовлетворителна причина защо не е гласувал, а е бил в страната, човекът би могъл евентуално да бъде глобен. Но има и една друга система, която се базира не на глоби, а на стимули. Тя също би могла да бъде изпробвана. Но не мисля, че задължителното гласуване е най-важното, което стои като проблем пред нашата система. По-скоро това не е проблем на избирателната система, а на нашето отношение към демокрацията.

Мисля, че няма да излезе кой знае какъв заек от тази трънка, въпреки че няма нищо лошо нещата да се обсъждат и ако от това обсъждане произлезе нещо полезно - а именно да си прочистим списъците, само това да се случи, е вече достатъчно добро.

А дали има вариант да се повтори онази консолидация на нацията от времето на Стамболийски, ако пред урните излязат едни 4,5-5 милиона души? Да, това е съвместно национално действие. В това виждам някакъв смисъл, защото в момента наблюдаваме, че нашето общество отива към тежка криза, за което няма обективни причини, но нещата се случват, вървят натам. А защо няма обективни причини - защото макар и бавно, стандартът на живот в България се повишава, богатството става по-голямо, имаме ниски нива на безработица. Тоест по икономически параметри България далеч не е толкова зле, колкото хората са убедени, че е. Става едно изкуствено нагнетяване на песимизъм, на чувство за обреченост, което не съответства на обстановката.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Четете “24 часа”, ако искате да знаете истината!

    Онзи ден много медии се подведоха по едно изказване на Калин Сърменов, че на любимата актриса Стоянка Мутафова ѝ е била направена сърдечна операция, а именно байпас. Това на нейната възраст от 97 години изобщо не е нещо елементарно и сигурно много хора са се притеснили. Истината е съвсем друга - преди няколко месеца ѝ е сложен т.нар
  • Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Регистрационният им режим е като при мотопедите НАИСТИНА ли тротинетките не могат да се движат по пътищата? Всъщност могат! Но регистрационният им режим е като при мотопедите. Иначе законът е категоричен, че по пътищата се движат именно пътни превозни средства. Законът много ясно е казал, че “пътно превозно средство” е съоръжение,