Страната на мъжкарите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5372236 www.24chasa.bg

Зад волана порастват с по

няколко метра, стават рицари,

екшън герои и секссимволи

Шамарите и шутовете по кръстовищата не са от вчера, винаги ги е имало, просто глупаците рязко са изнагляли. Експерти обясняват явлението с отегчително изреждане на язвите в обществото: бездействието на МВР, корупцията, пълната безнаказаност, липсата на домашно възпитание, разпуснатите училища и изпростяването на населението, девалвацията на ценности, повредената психика. Не че не е вярно, стресът от безумното ни ежедневие е огромен наистина, всеки, който подкара кола, след половин час е готов да зареди калашник. Засичане, минаване на червено, незачитане на правилата за движение, отнемане на предимство, трафикът е ад. Само че въпреки неизбежната всекидневна адреналинова криза не всички скачаме на бой.

Нормалните хора потискат звяра, броят до десет, псуват и отминават, без да си цапат ръцете и да стават за резил във фейсбук. Но, за жалост, вирее една особена категория непоправими илитерати, тежко комплексирани и нереализирани, само дето не са с каубойски дрехи. Изживяват се като връх на елита, меч на истината, юмрук на възмездието, чук на справедливостта, шут на правосъдието. Зад волана порастват с по няколко метра, стават рицари, екшън герои и секссимволи. Колата я ползват за броня, според малкото им мозък тя напълно оправдава високото им самочувствие, понеже е лъскава, разсейва вниманието от ниското чело и празния поглед.

Еманация на този вид плиткоумни хищници са каратистът Симеон Христов, който преби причинител на ПТП миналата седмица на бул. “Черни връх”, и обикновеният кибритлия Никола Маринов, който пък нарита виновната кола.

“Така реагират мъжкарите, ако разберат, че жена им е осакатена”, обясни Павел Чернев, защитникът на каратиста. Когато говори адвокат обаче, винаги трябва да имаш едно наум, те нарочно изместват акцента. В този случай да се запитаме как се постъпва, щом любимата ти е ранена? Звъниш на 112, опитваш се да я успокоиш и да й помогнеш, придружаваш я до болницата и чак след това се разправяш с когото там трябва? Или зарязваш пострадалата, хвърляш се да трепеш някакъв, полицията те отвежда и финално влизаш в затвора? И жена ти се чуди ръката ли по-напред да си лекува, цигари ли да ти носи. На кое от двете викаме “мъжкарско”?

Отгоре на всичко точно в този момент побоищата по кръстовищата са гореща новина, онзиден въдвориха пишман охранителите от околовръстното, независимо кой за какъв се има, кадрите от пътните камери веднага излизат във фейсбук и

цялата държава

им се подиграва Направо да им се чудиш и маеш на двамата юнаци от “Черни връх” от колко високо падат. Все едно се разхождат с пушка на рамо, докато полицията издирва снайперист, “Ела, вълчо, изяж ме” е тяхно кредо.

Изобщо не е вярно, че агресията избива масово, напротив, за откровена тъпотия става дума. Тя единствена дава обяснение и за заглавията: “Осмокласничка налетя на бой на учителка заради двойка”, “Побеснял баща удря ученици”, “Майка наби учителка в час”… Същата е причината роми да посягат на лекари, акушерка да налага новородено, мъж да бие жена си.

Но плиткият ум и простотията не са проблем само на техните собственици, както невъзпитаното дете не е единствен виновник. От памтивека отговорност за вилнеещите граждани носи държавата, те са

билборд на

нейния пълен

провал,

плачевен резултат от самоотвержените усилия на всички управления от Луканов до Борисов, които раждат и отглеждат предимно мъжкари! Затова в анкетите за следващите парламентарни избори социолозите да не питат “За кого бихте гласували?”, а “Кого бихте пребили?”. По-честно ще бъде.

  • Да ценим преподавателите - инак няма как да сме успешна нация

    Да ценим преподавателите - инак няма как да сме успешна нация

    Някой може да агитира, че дадените допълнително 50 млн. лв. за по-високи заплати на преподавателите във висшите училища са едва ли не в графата “предизборни”. Такава агитация би била глупава и късогледа. Първо, защото тези 50 милиона не се дават даром - причината е, че българските университети в последните години наблегнаха на реформите
  • Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

    Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

    Уважаемият вицепремиер Томислав Дончев вчера от трибуната на парламента сподели, че енергията, обхванала една част от българското общество, която е на площадите, ще бъде пропиляна, ако не доведе до промени. Какво трябва да се промени според него - законодателната рамка, дори и конституцията, за да може държавата да изпълни една от основните си