Бившият шеф на ДАНС Писанчев: Сарайско -библиотекарският зловещ кръг е фикция

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5373461 www.24chasa.bg
Владимир Писанчев

Генералният ни консул в Солун Владимир Писанчев казва, че бежанците в Гърция са намалели и няма данни за мигрантски потоци към България

- Г-н Писанчев, тази сутрин по Нова тв депутатът от ДСБ ген. Атанас Атанасов каза, че ще пита Бойко Борисов като се яви пред парламента защо ви е назначил консул в Солун, какви са ви качествата за тази служба. Той вече задава този въпрос на Борисов в парламента като питане, сега пак го повдига. Да няма фиксация към вас?

- Назначен съм като генерален консул в Солун от министър председателя Бойко Борисов и минстъра на външните работи Даниел Митов. Назначението ми е свързано с конкретни задачи, които са свързани с решаването на проблеми от взаимен интерес с гръцката страна - като проблема с бежанците например. В предварителните разговори преди това назначение се наблягаше именно на досегашния ми опит, включително и в тази сфера.
Колкото до това дали Атанасов ме е нарочил или има някакви фиксации по отношение на мен - аз лично нямам обяснение за такова предположение, но наистина изглежда малко странно.

- По телевизията днес генералът ви определи като човек на сарайско-библеотекарската групировка. Такъв ли сте? Познавате ли се добре с тези хора? Те наистина ли имат такова голямо влияние в страната?

- Господин Атанасов може би има в предвид Университета по библиотекознание и информационни технологии. Там преподават двама бивши председатели на ДАНС, с които съм в близки отношения. В този университет познавам и няколко отлични преподаватели, които ме консултираха за моята дисертация, която беше защитена по всички правила. Версията , че хората, работещи там, са част от някакъв зловещ конспиративен кръг е чиста фикция, която се използва като плашило от точно определени хора.

- Отговорете на въпроса на г-н Атанасов какви са вашите качества. Как вие сам се оценявате?

- Като всеки нормален човек имам своите добри и лоши качества, своите успехи и своите грешки. Не е моя работа да си давам оценка.

- Разкажете колко време сте работили в сферата на сигурността, с какво сте се занимавали?

- В сферата на сигурността съм от 92 - ра година и съм минал през всички стъпала - от първото до председател на ДАНС.

За разлика от други ръководители на службата не съм назначаван отвън по политически или други причини. Работил съм 23 години в агенцията, на различни постове в няколко дирекции и познавам доста добре работата там. Заемал съм ръководни постове в периода на управление на повече от 6 правителства с ясното съзнание , както и на всеки работещ в ДАНС, че работим за държавата, а не за политиците.

- Намесен бяхте в скандала „Галерия“, тогава Петко Сертов даже ви отстрани. Сега от дистанцията на времето как оценявате онези подслушвания на журналисти?

- Мисля , че достаатъчно е изговорено по този въпрос. Случаят е проверен от доста инстанции за законосъобразност и е приключен положително. Колкото до подслушването на журналисти - пред закона всички са равни и който го наруши трябва да носи съответната отговорност.

- Вие поехте ДАНС веднага след като Делян Пеевски се отказа от длъжността след уличните протести. В страната беше доста напрегнато, предполагам и в службата, какво заварихте там?

- Бяхме изправени пред много тежка и отговорна реформа - да влеем ГДБОП и да накараме новата структура да заработи. И то в условията на тежка политическа обстановка. Това беше сложен и дълъг процес, чиито резултати започнаха да се проявяват след началото на 2014 -та година. Тогава формирахме и съвместни звена за работа с прокуратурата. Ако си спомняте имаше поредица от арести на корумпирани кметове, операцията в Пазарджик сред ислямистите - роми, чийто превантивен резултат е безусловен, особено от сегашна гледна точка, кризата с удара срещу Първа инвестиционна банка. Оказвахме и голямо съдействие на прокуратурата в разследването по отношение на КТБ. Естествено има и неща които сме пропуснали или не сме свършили - беше доста сложно време. Всъщност работата на ДАНС обективно и надпартийно, е отразена в доклада на Европейската комисия за 2014, където работата на службата е отразена в положителна светлина - всеки който си направи труда може да го прочете.

- Когато дойде на власт второто правителство на Борисов щяха да ви уволняват, после обаче премиерът като че ли ви хареса и ви остави начело на ДАНС, въпреки протестите на коалиционните си партньори от ДСБ, изглежда добре сте се сработили?

- Всяко правителство провежда своя кадрова политика в съотвествие с приоритетите си- и това е нормално. Мисля, че премиерът, запознавайки се с нашата работа, се увери, че работим за държавата.

- В един момент все пак ви освободиха от длъжност и ви пратиха консул в Солун, където сте и сега. Вие ли пожелахте тази работа или ви я предложиха? Някои от противниците ви твърдяха, че сте поставили условие за нея, за да освободите поста в ДАНС?

- Подадох рапорт за напускане,защото ситуацията наистина беше напрегната и ако моята оставка можеше да я облекчи, това беше правилното решение. Никога на никого не съм поставял условия за назначаване , постове и т.н.

- Как виждате сега драмата с бежанците в Гърция? Има ли опасност от хуманитарна грагедия – лагерите са препълнени, плъзват болести? Възможно ли е мигрантите да се отправят към България?

- Много е важна днешната среща в Брюксел тъй като ситуацията с бежанците е доста сложна. В Гърция продължават пристигат емигранти, но в интерес на истината в момента броят на пристигащите е по-малък в сравнение с предишни периоди. Гръцките власти определено полагат усилия да организират и контролират пребиваването им в страната. Изграждат се лагери както в северната, така и в централната част на страната. Разчитаме изключително много на съдействието и сътрудничеството на гръцката страна, тъй като проблемът е еднакъв и за двете страни. Както знаете, в рамките на това добро сътрудничество, българското правителство изпрати помощ за бежанците, в чиято реализация участва и Генералното консулство.

До този момент нямаме данни за масово навлизане на бежанци на българска територия. Има единични случаи или опити за преминаване на много малки групи. Но за тях компетентните органи взимат съответните мерки.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Бързо с новите правила срещу крадците на ток

    Години наред у нас съществува парадокс - да крадеш ток, е по-изгодно, отколкото ако плащаш като съвестен абонат. “24 часа” акцентира върху него още през 2016 г., а преди десетина дни вестникът направи нова дискусия по темата. И на нея стана ясно, че вече бизнесът краде повече ток от циганите. Последният случай от София го доказва.
  • 111-ото място не е вярно!

    Идеята за подреждането на страни по свобода на медиите е абсурдна. Положението или е добро, или лошо Изчаках един ден да отминат страстите, за да кажа: класацията, която ни слага на 111-о място по свобода на медиите, е с кашкавалени крака. Балон. Имаме си проблеми в медиите, но тази класация всъщност е един от тях. Ето защо смятам така: 1.