Защо дървеното желязо ДСБ клати лодката

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5374194 www.24chasa.bg

Не може вечно да нарушаваш правилата и все да си в позиция на безгрешен

Покрай сюжета “ГЕРБ гони ДСБ от властта” искам най-напред да припомня някои числа.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев сред журналисти СНИМКА: "24 ЧАСА"

На последните парламентарни избори Реформаторският блок като цяло получи 290 000 гласа, което беше по-малко от 9 на сто от гласовете. В същото време ГЕРБ има 1 милион и 70 хиляди гласа, което е три пъти и половина повече. А оценяваните

гласове на ДСБ

вътре в тези на

Реформаторския

блок са около

60 000

Точно тази е рамката, в която трябва да се водят едни разговори, защото те показват политическото влияние на отделните сили.

ДСБ наистина има твърд електорат, но за съжаление, малък. Те сами не могат да влязат в парламента и многократно го доказаха.

Оттук нататък какво се случва? Първо, виждаме едни претенции, които надхвърлят електоралната тежест на ДСБ. И второ, слушаме приказки, които са опозиционни, и действия, които противоречат на тази опозиционност. Правилото е, след като се държиш опозиционно, да излезеш в опозиция. Нищо подобно обаче не се случва.

Вместо това за първи път в политическата ни наука се въведе ново понятие - управляваща опозиция. Това е нещо като “дървено желязо”, нещо, което не съществува. Положението е политическа шизофрения или циклофрения - както щете го наречете. И аз се присъединявам към това определение, защото наистина е така.

Освен това българският народ го е казал по един не по-малко точен, но леко циничен начин - не може хем едното така, хем другото иначе. Просто търпението на колегите на ДСБ от другите партии се изчерпа. Между другото те много успешно ядосаха и по-тесния си кръг колеги от партиите в РБ.

За голямо съжаление, обикновено

там, където ДСБ

попада, действа

разрушително

и това не се случва за първи път. Не искам да припомням толкова много история. Но в която и коалиция да участва ДСБ, неизменно се случва някакъв скандал. Отдавам такова поведение единствено на личностните особености на ръководителите на ДСБ. Но каква е по-дълбоката причина един човек да действа така, не искам да я назовавам, за да не обидя някого.

Знам едно - че има правила на политическо поведение. Че има управление, има опозиция, има политически опоненти, има и определен език, по който се води разговорът между опонентите и съюзниците. Не може всичко това да се нарушава и все да си в позицията “ние сме прави”.

Впрочем хората на ДСБ във властта действат нормално. Виждам само едно истерясало политическо ръководство. Ето

Петър Москов

работи, има идеи,

прокарва ги

Някои бяха порязани от Конституционния съд, други обаче ще минат.

Не мога да подмина подозренията си, че има и ревност - от страна на партийците в ДСБ към колегите им във властта и към самата власт, от друга. Такива отношения ми напомнят онези в патриархално семейство, където има любимци и пренебрегнати, които се борят за вниманието на бащата. С други думи, мотиви от психопатологията можем да намерим много. Едипови комплекси, стокхолмски синдром и т.н. Те само ни напомнят да не подценяваме личностните отношения в политиката.

Много големи събития в историята са се случили, защото политически лидер е изпадал в неадекватно състояние. Като започнете от Чарлз II във Великобритания, който е типичен случай, минете през Фюрера по време на Третия райх и стигнете до съвремието.

 

Впрочем и великият Рузвелт е бил също доста зле особено през последните години от живота и управлението си. И това е повлияло върху важни събития. Някои от хората, които управляват, са подложени на тежък стрес и затова са подвластни на болестни синдроми. Но като видиш, че не ставаш за тази работа,

навреме трябва

да си отидеш

и да се заемеш с някаква друга. Депутат и политик не е професия до живот. Някои в тези редици са адвокати, други лекари - това също са начини да си вадят хляба.

Аз лично не искам да виждам избори 2 в 1 наесен. На Европа и на България в частност в близките седмици и месеци ни предстои много тежък сблъсък с мигрантското нашествие. В сравнение с миналата година това нашествие ще бъде по-голямо. При това положение

да правим

избори е

безотговорно,

меко казано. Но ако трябва, и това е изход. И нека онези, които клатят лодката в момента, да са наясно, че ако я разклатят малко по-силно, те със сигурност ще изпаднат във водата при едни нови избори. Показват го всички изследвания. Като вземем, разбира се, предвид, че при такива избори Реформаторският блок ще се яви в един друг състав.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Спирайте коли, но само ако цапат много

    Надали има някой, който да смята, че идеите, залегнали в стратегията за чист въздух, няма да предизвикат силни дебати. Особено предвидените забрани за внос на стари дизелови автомобили и ограниченията за движението им в градовете. Защото всяка забрана води до обществено недоволство. А в държава с не особено висок стандарт на живот,
  • Мотиви за нова конституция за по-добра България

    Обикновено НС може да я направи в края на мандата си, после Велико да я приеме и да продължи като обикновено За 30 г. демократични промени в България се проявиха заложени в конституцията противоречия, които доведоха до противопоставяне на институциите, а не до тяхното взаимодействие. А институционалното взаимодействие трябва да е принцип в