Проф. Николай К. Витанов: 440 000 мигранти ще има до границите ни само за 2016 година

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5395488 www.24chasa.bg
Проф. Николай К. Витанов СНИМКА: Снимка: Пиер Петров

 

Европа може да приеме към 5 милиона изобщо, а не за година,

за да се погрижи за тях. А отвън чакат още 60-90 милиона души

- Проф. Витанов, какво показват изчисленията ви за бежанския поток по т.нар. балкански път? Още през 2010 г. пред “24 часа” посочихте, че според математическите ви прогнози към Европа ще бъде упражнен силен мигрантски натиск. И че от идващите две огромни мигрантски вълни към Европа България е на пътя на едната. Другата ще се стовари върху Южна Европа, върху страните по Средиземноморието. Гърция ще държи фронта донякъде, но едва ли ще могат да я спрат, бяха думите ви преди 6 г.

- Да, и виждате какво наблюдаваме сега. През ноември 2015 г. екип от математици се захванахме да изчислим колко мигранти може да очаква Европа през 2016 г. Ако човек се пита какви са българските постижения, ето какво изчисли нашият екип. От Гърция през Македония, Сърбия, Словения, Хърватия, Австрия - по този миграционен канал те минават от една страна в друга. Теорията е съобразена с факта, че някои страни са по-привлекателни от други, както в случая е Германия. Използвахме данните на Върховния комисариат на ООН за бежанците - според тях от 1 октомври до 15 ноември 2015 г. за 45 дни в Гърция са влезли 200 000 души. Това беше числото, което послужи като база за прогнозата за 2016 г., като се съобразихме с параметрите на канала. Вижда се колко процента минават от една страна в друга, какъв процент получават статут на бежанци. Въпросът е обаче колко хора без статут ще останат в съответните страни.

- Какво сочат данните?

- При заложените от нас параметри по този канал през 2016 г. ще минат 1,2 млн. души. Става въпрос само за този канал, защото има и други големи миграционни канали - от Африка през Италия към Германия, друг през Испания и Франция към Великобритания.

Нашите сметки са за т.нар. балкански миграционен път. От 1,2 млн. мигранти без статут 200 хил. ще бъдат в Гърция, в Македония - 140 000, в Сърбия - 100 хил., в Хърватия - 80 хиляди, в Словения - 60 хиляди, в Австрия - около 50 000, а в Германия - 560 000.

Цифрите са приблизителни, казвам ги по памет. Статията ни е публикувана в сп. Mathematical Social Sciences. Тези изчисления могат да се използват човек да си направи сметката - щом в Гърция ще има 200 000, плюс още 140 000 в Македония и Сърбия със 100 хиляди - това прави общо 440 000 души на западните ни граници, където нямаме ограда. Ние сме се съсредоточили на южната граница с Турция, а вижте в гръб какво става. Ето как науката може да е полезна, щом година напред дава ясна картина каква ще е ситуацията -

едно голямо

мигрантско море

изведнъж ще се

появи на

западната

ни граница,

вземете мерки. Ако бях управляващ, щях да се чувствам относително комфортно, защото проблемът е съществен, но си е друго, когато си предупреден рано.

- Какъв е интересът към вашите разработки за изчисляване на потока от мигранти?

- Международният интерес към тази наша разработка е много голям. Ще кажа, че ако в България проявят интерес към нашите изчисления, ще окажа помощ, няма да откажа.

- Вече се подписа споразумение на ЕК с Турция за бежанския поток от тази страна, то ще ви обърка ли сметките?

- Няма да ги обърка, просто ще се променят коефициентите, формулите са валидни. Но ще си позволя да коментирам - ако съм на мястото на Турция, ще гледам

да вкарвам

колкото се може

повече нелегални

в Европа

по това споразумение, защото после, като ми ги върнат, ще мога да им дам същата бройка нови мигранти. За Турция това споразумение е идеално. Но за сметките няма страшно - ако споразумението сработи, ще изчислим какви ще бъдат последствията от него.

- Още от 2010 г. говорите за две вълни от бежанци - от Азия и от Африка.

- Едната, която тръгва да ни залива, е от арабските страни. Ще има още една, която ще започне след 2050 г. Тя ще дойде от Африка. Има периодично увеличаване на населението в континенталните азиатски части и съответно в Африка. За увеличаващото се в Подсахарска Африка население Сахара е била много голямо препятствие, за да стигат до Европа, но вече не е. Средата, в която тези хора живеят, не може да ги изхранва и те тръгват - на запад или на север към Европа, където има ресурси. Пък сега има интернет, телевизия - ние мислим, че живеем зле, но се поставете на тяхно място, за да си дадете сметка за какво става въпрос. Наскоро гледах филм за Афганистан - мъж на 40 години, жена, 12 деца. Живеят на 16 кв. метра. Представете си за тях как им изглежда българинът, който живее мизерно в къщата си на село. С един декар двор. Че това е невероятно богатство за тези 14 души на 16 квадратни метра.

- Да не говорим за климата тук и климата там, водата.

- Да, както се казва, има и допълнителни екстри. И тези хора, като видят всичко това, си казват: Дайте да отидем там. Тях не ги интересува, че има граници, държави, не ги интересува, че за лошата ситуация в техните държави до голяма степен са виновни самите те.

В същото време в Европа населението намалява, а ресурси има. Това се нарича “носещ капацитет на средата”. Средата - Европа, може да издържи още стотина милиона души. Докато там вече средата не може, плътността е прекалено голяма.

- Имате предвид Близкия изток и Африка?

- Близкия изток. Африка още може да понесе, но там населението се увеличава с такива темпове, че и проблемът ще е много по-голям, но той ще дойде след пика на първата, азиатска вълна. Защото,

ако ни ударят

двете вълни

едновременно,

дори и всички държави да бяха могъщи като Германия, пак няма да се справят.

Но при сложните системи има прагова стойност. И в най-сложната система човек не може да вкарва потоци над определени стойности - не може да влиза повече от дадено количество мигранти на година, защото това ще доведе до изменение на самата система. Но това може да се регулира, както например в САЩ имат право на влизане 50 хиляди за година и край. Европа може да направи нещо такова - 100 000 влизат и толкоз. Но ето го проблема - 100 000 влизат вътре, 10 милиона остават отвън. И тръгваме по пътя, за който вече говорих. Някои се опитват да влязат нелегално - което си е престъпление. Големи групи хора влизат и търсят ресурси с надеждата, че никой няма да им търси сметка. Ако това стане, започват вътрешните процеси в системата, защото потокът е надпрагов. Има експерти, които знаят това, а по-голяма част от хората го чувстват интуитивно и заради това е съпротивата на политиката на “Добре дошли”. Затова австрийците сложиха лимит и той е горе-долу този, който ние пресметнахме - те са преценили, че при 7 милиона население прагът от 35 хиляди мигранти е половин процент от населението. Някой много мъдро е пресметнал в Австрия, че това може да поемат на година. Нещо такова трябва да стане в Европа.

- Какво показва тази мъдра сметка за България?

- Ако сме реално 5 милиона българи, 0,5% са 25 хиляди и това е максимумът. Ако сме на икономическото равнище на Австрия. Но те са 5 пъти по-добре от нас икономически. Делите на 5, значи не повече от 5 хиляди мигранти на година. Тук се получава едно огромно противоречие - ние може да поемем 5000, ЕС като цяло - 100 000 на година, за повече не можем да осигурим достойно съществуване, а в същото време 50-60 милиона чакат и освен това казват: Дайте ни човешки права. Засега политиката “Добре дошли” работи, но тази политика гледа отгоре, тя не гледа долу, където се задават страховити проблеми.

- Кога тези проблеми ще станат най-страховити?

- Хората си мислят, че този процес с бежанци и мигранти ще трае 5-10 г. и ще спре. Но не, няма да стане така. Проблемите ще се усилват в следващите 40 г., що се отнася до мигрантския поток от Азия. Раждаемостта там е голяма, тези деца ще станат възрастни и зависи какви наследници ще имат. Там вече е стигнат максимумът, при който работят само най-малките деца, но работните места не се увеличават, скоро и за тях няма да има работа. Раждаемостта ще започне бавно да намалява и в края на периода ще спадне - това се нарича демографски преход, който ще бъде около 2060 г. Тогава ще настане истинският ужас - много повече възрастни и много по-малко млади, които ще гледат да избягат на друго място. Тогава ще е максимумът на миграцията от тази посока -

в следващите 3-4

десетилетия трябва да сме

готови за много сериозен,

непрекъснат и увеличаващ се

мигрантски натиск.

Ако, разбира се, не се случат войни и епидемии, да намалят това напрежение.

- След което чакаме мигрантския натиск от Африка.

- И това, което идва от Африка сега, още нищо не е. Защото огромната маса хора от Подсахарска Африка не са станали толкова много, че да не може там средата да ги понесе. Изведнъж обаче те ще станат много, няма да има храна за всички и ще се появи същият проблем като в Азия сега. И те ще тръгнат към Европа. Най-зле ще е около 2040 г. Трябва да сме по-притеснени от африканската вълна, която засега не усещаме в Европа, тя ще достигне своя максимум през 2070 г.

Между 2055 и 2060 г. ще е

тоталният максимум на

мигрантите в Европа

Тогава двата миграционни потока ще се слеят, континентът ще се сблъска с нещо невиждано.

- Какъв е другият вариант?

- Там, където инвазията на мигранти не бъде ограничена, тя ще продължи, затова сега европейските държави панически строят огради. Строежът на огради може да е инстинктивно решение, но е правилно. Капацитетът на Европа да приеме такива мигранти е някъде към 5 милиона изобщо - не за година. За да се погрижи за тях. А на границите на Европа чакат 50-60-90 милиона души. Там, където няма ограничения, потокът ще продължи. Показателят за влизащите мигранти, получили разрешение за престой, ще расте, но много малка част от тях ще се интегрират с всички произтичащи от това последствия. Рано или късно тези хора ще започнат да претендират за ресурси. Реално погледнато, тези хора, дори и образованите, са неконкурентоспособни на пазара на труда и ще отпадат от него. Остават на социални помощи. И ако първото поколение са доволни от тях, децата им вече няма да са доволни. И започват проблемите. Но ние все още сме на етапа, когато инвазията, образно казано, е от група невъоръжени хора.

Населението там ще расте, все по-големи групи от хора ще гледат да се спасят, да оцелеят. Ще има и противодействие - то вече се забелязва. И ще се получава едно голямо море от хора, които ще искат да мигрират и няма да могат. Където не може мирно, ще се опитат с немирни средства.

- Как си го представяте?

- Както е било в историята. Въоръжават се 50 000 и тръгват. Към края на Римската империя тръгват 50 000 въоръжени мъже, настаняват се на нейна територия и иди, че ги махай. Това вече се е случило и ще се случи пак. Още повече, ако населението по желаните територии застарее или намалее. Какво може да се направи срещу военна сила? Два варианта - изкарвате военна сила или капитулирате. Ако капитулираме, настаняват се новите хора с порядките, които носят, и след 50 години ще се появят същите проблеми, които са били в страните, от които са избягали. Защото съзнанието на населението е същото. Преди 5 г. казах и никой не вярваше, че идват големи вълни от мигранти. Нека сега видят, че ако не се вземат мерки, натам отиват нещата. Това е. И какво остава? Остава силовият вариант - едни срещу други и който победи. Ако не се вземат мерки сега.

- А какви ще бъдат последиците според вас?

- Тези дни четох интересна статия, че според НАСА една от основните причини за тези конфликти в Близкия изток е текущата суша в този район. Ето, изведнъж се появява една сякаш странна причина от гледна точка на това, което се дискутира - има суша, което означава, че там няма храна. Има фактори, които възпрепятстват биологичното оцеляване на тези хора на тази територия. Суша, храната намалява, климатът се променя, водата намалява. Има една теория, според която когато на дадена територия настане суша, глад, щом няма условия за оцеляване, се появяват групи от хора, които желаят да се преместят на друго място. Отначало се опитват да го правят така, както го наблюдаваме в момента - вдигат се и тръгват на друго място, където има ресурси. Ако това бъде възпрепятствано, тази група веднага се радикализира. С прости думи - засега тези хора идват без пушки. Но с течение на времето, ако проблемът се задълбочи - а той ще се задълбочи, щом там има суша, климатичните промени траят десетки и стотици години. И засега е в мирна фаза. Това, което сега наблюдаваме, може да ни се струва ужасно, но това все още нищо не е. Тези хора все още не са така отчаяни, че да хванат пушките и да тръгнат напред, пък каквото стане.

- Вие имате поглед дали има цикличност на подобни прояви в човешката история. Какво показват те?

- През около 800 години са се появявали такива големи преселения и държавите, които не са взели мерки, са били пометени. Нека си припомним какви големи преселения на хора е имало в човешката цивилизация. Вероятно в началото им пак са били такива като сегашните - без оръжие, но после са се появявали въоръжени групи от хора и така около 1200 г. преди н. е. са били пометени всички държави от бронзовата епоха при една такава инвазия. Единствено е успял да оцелее Египет - голяма, мощна държава с много ресурси и армия и е успяла да спре тази инвазия. След още 800 години - към 400 г. пр. н. е., идват персийците. Казват, че Дарий е имал армия от 1 милион войници. Представете си какъв обоз върви след тази армия. Малко по-късно Картаген напада Европа, дори цяла Испания е била тяхна. Тези процеси са били към 400-300 г. пр. н. е. След още 800 години идва периодът около 400 - 550 г. - готите, вестготите и още какви ли не - това е т. нар. велико преселение на народите. То е съборило Римската империя, която е имала гигантска армия. И забележете - настъпващите готи, вестготи не са били толкова много - към 80 000, аварите също не са били много. Няколко римски легиона с един добър военачалник могат да ги разбият. Но

империята е била в

състояние на разлагане

Една огромна структура, която обаче не е способна да се съпротивлява. Ако ви напомня на нещо днешно, значи аналогията не е случайна.

- И вече всички знаем какво идва след още 800 години.

- Идват годините 1200-1250. Това е Чингиз хан, татарите. Отново имаме поява на големи маси от хора в азиатските степи и малко след това се появяват големите маси от хора в Централна Азия - т.нар. османски турци, които по-късно стигат и до Европа. Не са били и само те. Имало е един Тимур или Тамерланд, който е бил толкова мощен, че ако не е настъпила смъртта му, е можел да завладее Китай. Същият този Баязид, великият султан, който завладява България, 1403 г. е бил разбит от Тимур и е закаран в клетка в Самарканд, за да го види Тимур.

И след това към 1200-1250 прибавяме още 800 години. Е, защо се чудим, че сега ситуацията е такава, каквато е.

 Четете още в списание “Новите 25”, специално издание на “24 часа”

Професор Николай К. Витанов е роден през 1965 г. във Велико Търново.  Завършил е физика в СУ "Св. Климент Охридски". Специализира 4 г. в университета в Байройт, Германия. През 1998 г. става доктор на естествените науки в Германия.
Специализира в Макс-Планк института по физика на сложните системи. От 2010 г. е професор в Института по механика на БАН и негов зам.-директор. 

ПРоф. Витанов работи активно по международни проекти в областта на популационната динамика и математическата социална динамика в сътрудничество с изследователи от Германия, Холандия, Белгия, а също и за Япония

  • Насам, народе, гласувай в Халкидики на 14 ноември!

    Насам, народе, гласувай в Халкидики на 14 ноември!

    Ако чиновниците от външното министерство спазят буквата на закона, ще трябва да организират избори на Халкидики насред ноември. Това се налага се заради едно очевидно недоразумение в Изборния кодекс - да се откриват секции извън България там, където на последните 5 вота е имало над 100 избиратели. Тук дори не става въпрос за възможността да се
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо