Добрите, лошите и злите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5395718 www.24chasa.bg

Защо има смисъл да се

показват достойни българи,

докато валят мрачни истории

“24 часа” и БНТ всяка година отличават достойните българи, но този път церемонията съвпадна с кървавите атентати в Брюксел.

Докато показвахме трогващи истории на хора, спасили човешки живот, някои с цената на своя собствен, от Брюксел валяха подробности от

мрачна история

на поредните

маниаци,

подготвили масово убийство на невинни хора.

Животът и в България през миналата седмица предложи стряскащи новини - като за пловдивската пенсионерка, наела килъри да избият целия й род заради наследство от 4,5 милиона долара. Или за двойното убийство в Ботевград. Да не говорим за вече станалите обичайни агресии в училища и болници.

Фалшиви идоли и егоистични каузи, лицемерие, тъпо и брутално насилие, злоба, предателство, злорадство до чуждото нещастие,

дърпане от

завист в казана -

всичко това се случва всекидневно край нас.

Така е. Но ги има и обикновените българи, които с делата си показват разликата между добро и зло. Като 15-годишната Мария, която се притече на помощ на колабирал шофьор на тролейбус и го върна към живота. Като оператора Григор Кумитски, който загина, спасявайки девойка, повлечена от мъртвото вълнение в морето. Като 71-годишния Асен Канджев, който продаде магарето си, за да плати глоба, че отрязал изсъхнало дърво в собствения си имот, и когато добри хора събраха 3910 лева, за да му помогнат, той ги дари за болно дете.

“24 часа” събира и разказва такива истории вече 14 години и е отличил стотици българи с големи сърца. Животът ни предлага примери на жестокост, алчност, поквара, но ето ги и благородството, щедростта, съчувствието.

Тук си заслужава да отбележим поне четири неща.

1. Инициативата става все по-силна и вдъхновяваща. На нея по традиция идва министър-председателят. Тази година към инициативата се присъедини и един достоен българин, признат по целия свят и пример за българските деца - Димитър Бербатов. Голямата актриса Татяна Лолова сама поиска да дойде и да поздрави събралите се на церемонията достойни българи. Актьорът Любо Нейков най-сполучливо формулира смисъла на връчването на отличията на достойните в деня на атентатите в Брюксел - това е българският отговор на терора днес.

2. Когато в “24 часа” започнем да събираме поредните истории на “Достойните българи” - обикновени хора, извършили необикновени неща, винаги имаме чувството, че това е необятна задача. Кореспондентите и читателите ни разказват много такива случаи, а колко още подобни има, които остават неизвестни, защото

самите хора,

направили добро,

не търсят

известност и

признание

През 14-те години, в които “24 часа” отличава достойни българи, сме показвали десетки лица на храбростта, солидарността, щедростта, отдадеността.

Хора, жертвали или рискували живота си за други, които дори не познават. Мъже и жени, които не пестят сили, време, пари, за да помогнат на други в тежко положение. Спортисти, проявили необикновена воля и упоритост. Хора, които дават подкрепа на болни и слаби, като превъзмогват лична болка или късат от залъка си. Които са се посветили на това

да изграждат,

без тънки

сметки,

без корист,

без да търсят отплата или известност. Хора, забелязали, оценили, борили се за чуждия талант.

3. Има смисъл да се показват безбройните лица на доброто - това е силата на добрия пример. Злото може да има някаква магнетична енергия, но доброто има мощта да вдъхновява.

Защото няма абсолютно черно и бяло, границата между доброто и злото минава вътре в душата на всеки човек и той прави наново и наново своя избор как да постъпи всеки ден и всеки час.

4. А в България има милиони хора, които, както ни пише наш читател, са достойни, защото всеки ден ходят на работа, отглеждат и възпитават децата си да бъдат достойни граждани, да учат, да работят, да помагат, които ежедневно дават от себе си воля, труд, себеотрицание, които с честен труд изкарват прехраната си.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Да конфискуват и ограбеното от ало измамниците

    Тежък удар понася българската мафия с телефонните измами. Дано наистина и прокуратурата да е събрала достатъчно доказателства, така че съдът най-после да им постанови такива присъди, каквито заслужават.  А че те заслужават сурови наказания - спор няма. Защото ограбват по няколко милиона лева годишно от наивни пенсионери.
  • Светият синод: Защитата на детските права не означава омаловажаване на семейството

    В проекта за национална стратегия за детето липсват мерки за превенция на киберзависимост и информационна безопасност* СВЕТИЯТ синод подкрепя инициативата на Министерския съвет на България чрез усилията на експертите от Държавната агенция за закрила на детето да се разработи, предложи за обществено обсъждане и приеме от държавните институции