Еврокомисар Вера Йоурова: Върнахте реформата в правосъдието, чакаме дела на терен

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5416616 www.24chasa.bg
ВЕРА ЙОУРОВА СНИМКА: РОЙТЕРС

Повече усилия трябват за интегриране на ромите още в началното образование

Европейският комисар за правосъдието, защита на потребителите и равенство между половете Вера Йоурова пристига на еднодневно посещение днес в София. Тя ще има срещи с премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров, вицепремиерите Меглена Кунева и Ивайло Калфин и със съюза на съдиите.

Вера Йоурова е завършила право в Карловия университет, Прага. От 2006 до 2013 г. работи на различни мениджърски позиции в частния бизнес. През 2014 г. е назначена за министър на регионалното развитие на Чехия. Същата година е одобрена като еврокомисар на страната в комисията на Жан-Клод Юнкер.

- Комисар Йоурова, пристигате в България за кратка визита, но ще имате доста интензивна програма. Каква е целта на посещението ви?

- Това е първата ми визита в България като европейски комисар. Много съм щастлива да дойда в страната ви, защото това ми дава възможност да се запозная от първа ръка с реализирането на реформата в областта на правосъдието.

Освен това очаквам да се срещна с вашия премиер Бойко Борисов и други политици, чиито решения са ключови за страната. Разговорите ни ще се фокусират върху реформите в областта на правосъдието, ще обсъдим също и защитата на потребителите, равенството между половете и интеграцията на ромите. Както казахте, ще бъде много интензивно и, надявам се, много ползотворно посещение.

- Идвате в страната ни след публикуването на годишния мониторингов доклад на Европейската комисия за България в областта правосъдие. Какво искате да споделите за правосъдната реформа у нас?

- През последната година България предприе някои важни стъпки, за да върне отново реформите на дневен ред. Сега е време да се мине към следващия етап, на който стратегиите за съдебната реформа и борбата срещу корупцията трябва да се приложат на терен и да се достигнат конкретни резултати.

2016-а трябва

да е годината, в

която българите

да почувстват

реален напредък

в тези области. Постигането на реални резултати в борбата с корупцията по високите етажи на властта и организираната престъпност остава най-голямото предизвикателство за България и трябва да е с най-висок приоритет. И Европейската комисия е насреща, за да ви окаже помощ в това отношение.

- Ще се срещнете с премиера Борисов и вицепремиера Кунева, както и с главния ни прокурор Цацаров. Ще обсъдите ли с тях конкретни закони, които се очаква да бъдат одобрени скоро от българския парламент?

- Приемането на поправка в конституцията на страната за реформи в правосъдната система, което

потвърждава

политическата

решимост да

се продължи

стратегията за

правосъдната

реформа,

трябва бързо да бъде последвано от приемането на оставащите законови инициативи.

- Много неща бяха казани за големия напредък на Румъния в правосъдната реформа и борбата с корупцията. Ако трябва да обобщите, какво правят румънците по-добре от нас?

- Напредъкът на страните в тези области се оценява според собствените им постижения. Затова имаме и два отделни доклада. Нека ви припомня също така, че

за двете страни

имаме различни

показатели,

които те трябва да изпълнят. Например, сред изброените за България цели е борбата с организираната престъпност.

- Доколко е реалистична перспективата България и Румъния да бъдат разделени в процеса на мониторинг и той да отпадне за Букурещ догодина?

- Механизмът за сътрудничество и проверка ще бъде прекратен, когато бъдат изпълнени задоволително показателите и има доверие в необратимостта на напредъка. Председателят Юнкер даде ясно да се разбере, че Еврокомисията би искала това да се случи до края на нейния мандат.

- Знаем, че неофициално някои страни членки обвързаха напредъка ни в мониторинговия механизъм за правосъдието с влизането на страната в Шенген. Смятате ли, че това ще се промени?

- Някои страни членки направиха политическа връзка между Шенген и механизма за сътрудничество и проверка. Европейската комисия не подкрепя такова обвързване.

- Кои проблеми, свързани със защитата на потребителите, ще обсъждате в България? Получавате ли сигнали от наши потребители?

- България направи големи стъпки напред за ефективна защита на потребителите. Въпреки това още трябва да се направи, за да се гарантира, че българските потребители могат ефективно да упражнят правата си. Важно е българските фирми да увеличават познанията си за потребителските права и да спазват изцяло законите в тази област.

Трябва

българските

потребители да

се чувстват

овластени,

да знаят по-добре правата си, да се чувстват уверени за това какво купуват и от кого го купуват. Засилването на потребителските права допринася за по-благоприятна икономическа среда. България върви по правилния път и съм уверена, че нивото на защита на потребителите ще бъде вдигнато още по-високо в бъдеще.

- Ще се занимавате ли с проблемите на малцинствата при визитата си?

- Ще обсъдим въпросите на интеграцията на ромите.

България е

страната-членка

на ЕС с най-висок

дял на ромско

население

Интеграцията на ромите е важна и на макроикономическо ниво за цялата страна, тъй като те съставляват над 20% от хората, които навлизат за първи път на пазара на труда. От ключово значение е да напредват повече в учебния процес, да им се осигурят равни възможности в образованието и участието в пазара на труда. Това ще бъде от полза за България и за всички нейни граждани.

През 2015 г. в рамките на т.нар. Европейски семестър за наблюдение на социално-икономическото развитие на страните в ЕС България получи конкретна препоръка. Тя е свързана с нуждата от включването в образованието на повече деца в неравностойно положение, особено на деца от ромски произход, чрез подобряване на достъпа до ранно образование от добро качество. България показа решимост да подобри положението на ромското малцинство и да осигури неговата интеграция. Въпреки това все още са необходими целенасочени мерки за увеличаване на участието на ромски деца в началното образование.

Повече усилия трябва да се направят и за премахване на основните пречки като лоша инфраструктура и малък капацитет на детските градини, липсата на обучен персонал, скрити разходи за образование, осигуряване на транспорт и ангажираност на родителите.

За да се подобри интеграцията, нужно е също така да се намери

устойчиво

решение на

тежките битови

условия, в които

живеят много

ромски

семейства

Изселванията трябва да бъдат избягвани или да бъдат изпълнявани на базата на съдебни или административни решения, които да включват и съответните гаранции за изселените лица (като осигуряването на алтернативни места за настаняване).

За мерките в подкрепа на интеграционните усилия има осигурени средства от европейските фондове. Призовавам България да ги използва умно и ефективно.

- Какви са проблемите, свързани с равенството между половете, които най-много се забелязват в България?

- За съжаление, насилието срещу жените все още съществува днес в нашите общества. Според първото проучване в целия ЕС за насилието срещу жени, проведено от Европейската агенция за основните права, една от всеки три жени е била жертва на физическо и/или сексуално насилие в ЕС. Тези данни са близки до резултатите от изследванията на международно ниво.

За мен е много шокиращо,

че през 2016 г.

жените все още

са тормозени,

изнасилвани,

бити,

преследвани, осакатявани, насилвани да се женят против волята си, контролирани и унижавани.

През март ЕК предложи ЕС да се присъедини към Истанбулската конвенция на Съвета на Европа, която установява задължителни правни стандарти, целящи конкретно да предотвратят насилието срещу жени и момичета, да защитят жертвите и да накажат насилниците. Аз насърчавам и усилията на България да подпише и ратифицира Истанбулската конвенция.

Също така, за да се отговори ефективно на задаващите се демографски предизвикателства, свързани със застаряването на населението, увеличаването на участието на жените в пазара на труда е от ключово значение. В България кратките периоди на участие в пазара на труда и осигурителната система, особено сред жените, водят до значителна разлика в пенсиите между половете (33% през 2013 г.) и в увеличен риск от изпадане в бедност и социално изключване, особено сред жените над 65 г. Този риск в България е три пъти по-голям от средния за ЕС.

България постигна известен напредък при изравняването на законовата възраст за пенсиониране между жените и мъжете. Засилването на процеса на пълно изравняване ще увеличи участието в пазара на труда и за мъже, и за жени и ще намали разликата между половете при пенсиите и рисковете от бедност и социално изключване.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Егоисти ли са богатите от ЕС

    Егоисти ли са богатите от ЕС

    Големи преговори паднаха в Брюксел как да се харчат парите на европейците за следващите години. От една страна, проблемът идва заради зейналата дупка от 75 милиарда евро след Брекзит. От друга обаче, богатите страни, водени от Германия и Франция, не крият желанието си да ударят секирата на парите, с които по-бедните държави в ЕС трябва да изравнят
  • Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Замислете се колко щастие има в думите “Изписахме я!” ТАЗИ история е малко по-дълга, но така се получи. Не питах баща ми дали мога да я разкажа. Не питах и колегите му. Може и да се обидят. Но ще поема риска. Твърде важна е и ми се ще да не я замитаме под килима. Дано не ви разочаровам, но в нея няма да се разказва за фрапираща лекарска небрежност