Ангел Божилов: Не ми е хрумвало да ползвам офшорните фирми, откакто данъкът в България стана 10 %

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5423702 www.24chasa.bg

Здравейте г-н Божилов, според “Документите от Панама” сте били директор и акционер в 2 компании на Сейшелите...

- Тези компании никога не са работили и дори нямат банкови сметки. Двете са акционери в американско дружество, което е акционер в “ОЕТ-Обединени енергийни търговци”. Те имат 2% в ОЕТ. Останалите 98% са си мои - на физическото лице Ангел Божилов. От 4-5 г. в цял свят не е възможно да отвориш банкова сметка дори на ОЕТ, която е международна компания, без да подадеш декларация за beneficial ownership. При откриване на банкова сметка всяка банка изисква, когато има участие - в случая американско дружество, представляващите да попълнят т. нар. декларация на собствениците. Там съм декларирал официално, че въпросните Ancom и AB са моя собственост. Така че това е стандартен инструмент особено когато става дума за международни търговски сделки. Много отдавна не съм ги ползвал тези фирми в интерес на истината. От 10 г. работя с ОЕТ. Сейшелските фирми нямат и банкови сметки.

- Мнозина ще си кажат: Защо сте ги регистрирали, щом не работят, и защо на Сейшелите, ако няма какво да се крие?

- Едно време това бе стандартен инструментариум за цял свят. За 10 г. светът се пребори с тази схема. Моята лична практика показва, че този проблем е преборен отпреди поне 6 години. Както ви казах, на всяка банка и е ясно кой е собственикът на тези фирми и как изглеждат те. Което изключва някакви задкулисни машинации.

Става въпрос

за данъчно

планиране

Когато едно време данъкът е бил 25%, а имаш възможност да платиш 5, нормално е да платиш 5. Когато правиш международни сделки, каквито бяха тогава сделките, които правех, това е сделка извън територията на страната.

- Не можехте ли да правите тези сделки с българска фирма?

- Можеше, но българската държава искаше да прибира огромна част от печалбата. От момента, в който българската държава прояви разум и въведе плоския данък, който е абсолютно справедлив - защото 10% са абсолютно разумна ставка, на мен оттогава не ми е хрумвало да използвам тези фирми.

- И не ги използвате в момента?

- Не, не. Точно обратното - ОЕТ има клонове в други държави, но централата все още е в България тъкмо по тази причина - тъй като българското данъчно законодателство е най-благоприятно в ЕС. Консолидираният баланс и консолидираната печалба се отчитат в България и се плащат данъци тук, както и всички работници се осигуряват и си получават заплатите тук.

- През 2007 г. е имало кратко замразяване на регистрацията, а след това - възстановяване на фирмите на Сейшелите.

- Най-вероятно е имало кратко забавяне на плащането.

- Ако не използвате тези фирми, не е ли прекалено скъпо удоволствие да ги поддържате?

- Не, не е скъпо. Това струва по около 1000 евро на година. В момента инвестирам в оптична мрежа в Южна Африка и обмислям да започна да строя такава и на Сейшелите. Ако това стане, ще използвам сейшелската фирма, която е готова и с история. Тя може да няма дейност, но има история. Американските дружества бяха създадени, за да опитам да имам нормално финансиране на дейността. Американски банки не биха финансирали българско дружество.

- А по̀ ли биха финансирали сейшелско дружество?

- Биха финансирали американско дуржество, което е работило. Единият офис е във Вашингтон на 2 км от Белия дом - това не е нещо скрито. Тези фирми не са правили друго, освен да държат дялове в американското дружество. Но това е абсолютно законно и легално.

Никога не е

разпределян

дивидент, те

затова нямат и

банкова сметка

Ние в Източна Европа не сме ги измислили тези неща, не сме открили топлата вода, само я ползвахме. Подчертавам - в минало време.

- След първите публикации на глобалното журналистическо разследване Panama Papers шефът на НАП каза, че ще поискат българските имена от Международния консорциум на разследващите журналисти, за да ги проверят. Притеснява ли ви това?

- Да ги проверяват. Аз съм проверяван от НАП и като “ОЕТ-Обединени енергийни търговци” многократно, и като физическо лице - също многократно. Имам приключени данъчни ревизии без никакви нарушения. Така че нямам от какво да се притеснявам. След като са минали ревизиите и не са открити абсолютно никакви нарушения, значи такива няма. И аз нямам от какво да се притеснявам. Освен това не съм участвал в приватизация в живота си, нямам една стотинка, взета от еврофондове. Става дума за частен бизнес, който се финансира 100% със собствени средства.

- Защо регистрирахте 2 дружества на Сейшелите впрочем?

- Защото, за да регистрираш американска компания, трябва да има минимум двама акционери. Това е законово изискване. Не може да има един анкционер. Фигурата еднолично дружество с ограничена отговорност, която съществува в България, не съществува там. Освен това от 5-6 г. всяка банка изисква декларация, в която трябва да се декларира кой е реалният собственик в тези дружества.

Ако имах какво

да крия, нямаше

да се вписвам

като директор

По същата логика могат да ме попитат защо от 3 г. не правя бизнес с електроенергия в България, а в цяла Европа, при положение че бях най-големият износител на електроенергияв България. Отговорът на този въпрос е много дълъг. Кратката версия е, че в България не може да се прави бизнес, за съжаление. Или трябва да принадлежиш на някое кръгче, или на по-голям кръг на властимащи, или нямаш шанс да правиш бизнес. Това са реалностите, които всички ние знаем. Тук е останала една порочна схема, в която може би стотина фирми са узурпирали целия законен бизнес в страната.

Но аз съм шокиран от факта за исландския премиер, който си подаде оставката. Това може да е някакъв скандал и някаква новина, тъй като има очевидни закононарушения, извършени от този човек. Той не е декларирал тези сметки и тези приходи, а е длъжен да го направи като човек, който е министър-председател на държава-членка на ЕС. Видяхме и с г-н Камерън какво се случи. Но казусът с бизнесмените не е същият.

Виж тук всичко по темата #Panama Papers

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Поредният ревнив убиец раздава правосъдие

    Поредният ревнив убиец раздава правосъдие

    Поредното жестоко престъпление от ревност и поредната жена, изгубила живота си само защото мъжът до нея така е решил. “Защитавал си честта, тя била по-важна от живота”, пише въпросният мъж във фейсбук, сякаш там, в социалната мрежа, очаква да получи разрешително да извърши престъплението си. Явно такива като него стават все повече - по около 40
  • Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Замислете се колко щастие има в думите “Изписахме я!” ТАЗИ история е малко по-дълга, но така се получи. Не питах баща ми дали мога да я разкажа. Не питах и колегите му. Може и да се обидят. Но ще поема риска. Твърде важна е и ми се ще да не я замитаме под килима. Дано не ви разочаровам, но в нея няма да се разказва за фрапираща лекарска небрежност