Дръжте мутрите далеч от границата

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5426015 www.24chasa.bg

Важно е обаче бързо да ги изведат от селата и уязвимите квартали

За пореден път се налага да откриваме “топлата вода” - и то от началото на процеса...

Всяка форма на обществено сдружаване по проблеми на гражданската и държавната сигурност предполага най-малко две неща. Първо, задължително обучение и познавателни стандарти в съответната специализирана сфера от участниците, и второ - пряк контрол на овластените държавни органи върху подобни обществени формирования.

Прецедентът е особено неприятен, защото става дума за държавна граница в условия на криза, както и за масово нарушаване на права.

Но принципното решение на въпроса за гражданско участие в опазване на обществения ред във всички негови аспекти у нас не е било регламентирано след 1989 г. Това се налага, след като единствената алтернатива на ефективното присъствие на полицията и другите правоохранителни органи е мутренският произвол.

В много от случаите, където има хроничен дефицит на сигурност и справедливост - например в селските райони с остатъчно население предимно на преклонна възраст, овластени представители на органите на реда направо заявяват, че не е в техните възможности да осигурят обществения ред. Охраната на границата е международен проблем - затова предполагам, че мутрите ще бъдат бързичко извадени оттам.

Само че кой ще ги извади от селата, от уязвимите квартали, от криминалните мрежи с различна “по-домашна” дейност, където “мутра” и “власт” са изцяло синоними? 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Народът тръгна пак на път, карайте внимателно

    Пак се събират няколко почивни дни и народът отново тръгна на път. Едни се запътиха за последно до българското море, други хиляди се наредиха в колони към Гърция, трети ще помагат за гроздобера или просто ще празнуват. Но нека всички да не забравят най-важното - за да има празник, дано всеки да стигне жив и здрав там, закъдето е тръгнал.
  • Дойде ли време да спрем да местим стрелките?

    Двойното време е нелогичен анахронизъм ЛЯТНОТО часово време като организация на светлата част от денонощието, е въведено исторически като мярка за икономия на електрическа енергия за осветление. По-късно, набрало инерция, то се мотивира и като мярка за повишаване на качеството на живота. Приключи обществената консултация на Европейската комисия,