Дръжте мутрите далеч от границата

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5426015 www.24chasa.bg

Важно е обаче бързо да ги изведат от селата и уязвимите квартали

За пореден път се налага да откриваме “топлата вода” - и то от началото на процеса...

Всяка форма на обществено сдружаване по проблеми на гражданската и държавната сигурност предполага най-малко две неща. Първо, задължително обучение и познавателни стандарти в съответната специализирана сфера от участниците, и второ - пряк контрол на овластените държавни органи върху подобни обществени формирования.

Прецедентът е особено неприятен, защото става дума за държавна граница в условия на криза, както и за масово нарушаване на права.

Но принципното решение на въпроса за гражданско участие в опазване на обществения ред във всички негови аспекти у нас не е било регламентирано след 1989 г. Това се налага, след като единствената алтернатива на ефективното присъствие на полицията и другите правоохранителни органи е мутренският произвол.

В много от случаите, където има хроничен дефицит на сигурност и справедливост - например в селските райони с остатъчно население предимно на преклонна възраст, овластени представители на органите на реда направо заявяват, че не е в техните възможности да осигурят обществения ред. Охраната на границата е международен проблем - затова предполагам, че мутрите ще бъдат бързичко извадени оттам.

Само че кой ще ги извади от селата, от уязвимите квартали, от криминалните мрежи с различна “по-домашна” дейност, където “мутра” и “власт” са изцяло синоними? 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Плащай! Дори да си мъртъв по шофьорска книжка

    Казват, че по времето на социализма в предприятия с опасно производство имало следния лозунг: “Бъди нащрек! Миг невнимание и после цял живот мъртъв!” Един вид - всестранна грижа за човека. В днешните демократични времена пред КАТ оказа се можеш да си “мъртъв по шофьорска книжка”. Това правило се родее само с прословутия параграф 22 от романа на
  • Мотиви за нова конституция за по-добра България

    Обикновено НС може да я направи в края на мандата си, после Велико да я приеме и да продължи като обикновено За 30 г. демократични промени в България се проявиха заложени в конституцията противоречия, които доведоха до противопоставяне на институциите, а не до тяхното взаимодействие. А институционалното взаимодействие трябва да е принцип в