Дръжте мутрите далеч от границата

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5426015 www.24chasa.bg

Важно е обаче бързо да ги изведат от селата и уязвимите квартали

За пореден път се налага да откриваме “топлата вода” - и то от началото на процеса...

Всяка форма на обществено сдружаване по проблеми на гражданската и държавната сигурност предполага най-малко две неща. Първо, задължително обучение и познавателни стандарти в съответната специализирана сфера от участниците, и второ - пряк контрол на овластените държавни органи върху подобни обществени формирования.

Прецедентът е особено неприятен, защото става дума за държавна граница в условия на криза, както и за масово нарушаване на права.

Но принципното решение на въпроса за гражданско участие в опазване на обществения ред във всички негови аспекти у нас не е било регламентирано след 1989 г. Това се налага, след като единствената алтернатива на ефективното присъствие на полицията и другите правоохранителни органи е мутренският произвол.

В много от случаите, където има хроничен дефицит на сигурност и справедливост - например в селските райони с остатъчно население предимно на преклонна възраст, овластени представители на органите на реда направо заявяват, че не е в техните възможности да осигурят обществения ред. Охраната на границата е международен проблем - затова предполагам, че мутрите ще бъдат бързичко извадени оттам.

Само че кой ще ги извади от селата, от уязвимите квартали, от криминалните мрежи с различна “по-домашна” дейност, където “мутра” и “власт” са изцяло синоними? 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Накрая всичко опира до образованието

    Сред работещите, които теглят икономиката на България, все повече са хората над 55 години. Разбира се, демографските промени няма как да не се отразят на работната сила. Младите, които навлизат на пазара на труда, намаляват. Освен другото и защото вече могат да си намерят добре платена работа в чужбина.
  • Трябва да има публична информация за биологичното разнообразие

    Държавата трябва да има открита общодостъпна информационна система Становище, внесено от автора в МОСВ по публикувания на 07.01.2019 г. на интернет страницата на МОСВ проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). 1. По отношение на необходимостта от промяна в ЗБР През 2017 г.