Дръжте мутрите далеч от границата

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5426015 www.24chasa.bg

Важно е обаче бързо да ги изведат от селата и уязвимите квартали

За пореден път се налага да откриваме “топлата вода” - и то от началото на процеса...

Всяка форма на обществено сдружаване по проблеми на гражданската и държавната сигурност предполага най-малко две неща. Първо, задължително обучение и познавателни стандарти в съответната специализирана сфера от участниците, и второ - пряк контрол на овластените държавни органи върху подобни обществени формирования.

Прецедентът е особено неприятен, защото става дума за държавна граница в условия на криза, както и за масово нарушаване на права.

Но принципното решение на въпроса за гражданско участие в опазване на обществения ред във всички негови аспекти у нас не е било регламентирано след 1989 г. Това се налага, след като единствената алтернатива на ефективното присъствие на полицията и другите правоохранителни органи е мутренският произвол.

В много от случаите, където има хроничен дефицит на сигурност и справедливост - например в селските райони с остатъчно население предимно на преклонна възраст, овластени представители на органите на реда направо заявяват, че не е в техните възможности да осигурят обществения ред. Охраната на границата е международен проблем - затова предполагам, че мутрите ще бъдат бързичко извадени оттам.

Само че кой ще ги извади от селата, от уязвимите квартали, от криминалните мрежи с различна “по-домашна” дейност, където “мутра” и “власт” са изцяло синоними? 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Гъвкавост за горивата

    Горивата през зимата да са без биодобавка - така може да поевтинеят на дребно с близо 10 ст. Това са обсъждали на среща вицепремиерът Томислав Дончев и компаниите от Българската петролна и газова асоциация. Когато поскъпването на горивата се превръща в проблем, явно трябва гъвкавост. Но по какъв начин?
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,