Коментари на седмицата. №1: Четвъртата световна война предстои, върви разузнаване с бой

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5435489 www.24chasa.bg

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи през седмицата, защото явно това са темите, които ви вълнуват. Този е най-четеният - над 44 000 души.

Защо на кибератаките трябва да се гледа като на опустошителна заплаха

Четвъртата световна война е в ход, макар че не е обявена официално. Първите две са ясни, загубихме ги заедно с Германия.

Третата война беше студената, загубихме я заедно със Съветския съюз, който даже изчезна от геополитическата карта на света.

Четвъртата е кибервойната. Нея още не сме я загубили, но пък има време. Тя всъщност тепърва предстои, засега се води само разузнаване с бой. Един вече учебникарски пример от кибервойната е нападението над иранските центрофуги за обогатяване на уран чрез вируса “Стъкснет” през 2009-2010 година.

Ще припомним, че той порази контролерите С-7 на “Сименс”, предназначени за управление на петролопроводи, електрически мрежи и турбини. А също и на центрофуги. Предполага се, че вирусът е разработен в САЩ и Израел, макар че никой, разбира се, не си призна. От вируса пострадаха също Индия, Русия и Индонезия. За щастие, без фатални последствия.

Опасното

в случая е,

че подобен

вирус може

да порази

електрическите турбини на поне половината от ядрените реактори, използвани по света.

А едновременното случване на 200 Чернобила или Фукушими (все аварии от максималната 7-а степен) просто ще унищожи цивилизацията. Всъщност горните две ядрени катастрофи далеч не са отшумели. “Чернобил” е пред нов взрив, а “Фукушима” продължава да бълва огромни количества силно радиоактивна вода в Световния океан. И кой знае защо, скъпите ресторанти по света вече не сервират някои видове риба. И кога ще свърши това? Според специалистите след 25 хиляди години! Коментарът е излишен.

Големите ядрени сили – САЩ, Русия, Китай, Индия, Израел и донякъде Англия и Франция, поддържат

мощни звена

за нападение

и отбрана

в киберпространството. И според техните военни доктрини всяко масирано нападение над техните военни компютърни и комуникационни системи (включително над комуникационните и разузнавателните спътници) ще се смята за обявяване на война. Ядрена, да не би някой да има съмнения по въпроса.

Не е ясно обаче върху кого ще се стоварят наказателно бомбите, ако се окаже, че атаката е анонимна и от разпределена по целия свят мрежа? Включително с клонове в столиците на упоменатите ядрени държави? Те тогава себе си ли ще бомбардират?

Но едно масирано кибернападение може да има опустошителни последствия не само, когато е насочено към военни обекти. А към цивилни. И не непременно към ядрени реактори, а примерно към големите фондови борси. За такива действия вече си има и термин, а именно “киберфинансова война”.

Последното забележимо нападение от този вид е с дата 22 август 2013 година, когато е поразена борсата NASDAQ.

За

атаката, която

се смята за

разузнаване

с бой,

са подозирани военни киберзвена на Русия и Китай. Същата борса е атакувана преди това през 2010 година, отново от руска хакерска група. В случая няма симетричен американски отговор, например срещу Московската фондова борса.

Може би защото последната е малка по обем спрямо американските борси, така че щетите биха били несравними и в явен ущърб за американците.

Интересното тук е, че за работа в кибервойските са привлечени видни хакери от съответните държави,

на някои от които

са опростени

затворнически

присъди

в замяна на сътрудничество “в името на Родината”.

Защо е толкова опасна киберфинансовата война? Световният икономически и финансов ред в много голяма степен се основава на взаимното доверие. Някои даже определят финансовата система като световна суперрелигия, която се крепи на вярата в мощта на парите.

Но световната финансова система има два фундамента: единият е вече поразклатената вяра в световните валути и по-специално в долара (защото долари се напечатаха неприлично много), а другият е стабилната работа на банковата компютърна система.
Представяме ли си какво ще стане, ако за дълго или даже завинаги гръмнат банковите компютри?
Финансова паника, крах на борсите и рухване на държавните структури – това е, което ще се случи. И то за твърде кратко време. Оттам
до паниката в
големите
градове,
разграбването на
магазини
и складове,

разпадането на полициите и армиите е само една крачка. След която идва краят.
Този мрачен сценарий може да ни връхлети по много причини: опашка на комета, голям метеорит, избухване на супервулкан.
Или просто от една добре прицелена кибератака върху световните финанси чрез блокиране или пълно разрушаване на банковия софтуер. В сравнение с която атаката от 11 септември 2001 година върху кулите близнаци на Световния търговски център и Пентагона ще ни се стори като невинна детска закачка.
Да не дава Господ, макар че е много вероятно Той този път да даде. Ама много.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Защо е важно чиновникът да знае и може

    Ако на някого му се стори странно, че бъдещите чиновници ще отговарят на тестове, с които да проверяват базовите им знания и умения, направо ще кажем - има защо.  Първо, защото ако днес българските ученици се препъват на дисциплината четене с разбиране, със сигурност утре, когато започнат работа, трудно ще схващат поставените им задачи.
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,