Ще изгоним ли фантомите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5438243 www.24chasa.bg

Задължителен вот? По-скоро стимулиран

Мнозина питат ще промени ли въвеждането на задължителното гласуване с нещо изборния процес у нас. Но преди изобщо да започнем да говорим по този въпрос, трябва да уточня, че онова, което се предлага, не е задължителен вот, а по-скоро някакви мерки за стимулиране на гласуването, защото няма истинско задължение, ако няма санкции. И тъкмо заради това онзи вот, към който се отива,

всъщност не е

задължителен,

а стимулиран

Задължителното гласуване всъщност играе ролята на активна регистрация на избиратели. Защо мисля така? Защото е едно и също да махате някого от списъка или пък да правите списък само с тези, които са гласували. Такава всъщност е една от формите на активната регистрация. Създава се един базов избирателен списък на държавата, от който нататък могат да бъдат добавени хора, може и да отпадат и т.н.

В сравнение с френския модел, който много по-категорично изисква активно действие на избирателя, нашият се очертава по-мек. Във Франция задължително трябва да декларираш, че ще гласуваш следващата година, за да се регистрираш като гласоподавател, независимо дали си гласувал тази година, или не.

Често ми задават въпроса - с колко повече ще са избирателите при въвеждане на задължителен вот? Труден въпрос, защото шансът отговорът да се окаже верен е малък. Но има някои общи правила - когато по някакъв начин стимулирате гласуването, щети понасят партиите с твърди електорати, които и да са те. Защото се предполага, че техните електорати така и така са мобилизирани, със сигурност ще отидат до урните. Това е теорията. Ние обаче нямаме основание да мислим, че нещо кой знае колко ще се промени като електорален резултат, ако добавим примерно едни 400-500 хиляди гласа от стимулираното гласуване. Те вероятно ще се разпределят между останалите партии, така че не очаквам кой знае какъв свръхефект от това.

Иначе да се гласува на избори, е граждански дълг, така че мерките за повишаване на активността трябва да бъдат приветствани. Друг е въпросът какви точно са те. Стимулите във вид на томболи сме го виждали у нас -

приложиха ги

хората на царя

още през 2005 г. Но аз веднага мога да кажа какъв ще е основният резултат: тези пари за томболи ще се окрадат и някакъв кой знае какъв резултат няма да има.

Положителен ефект от въвеждането на задължителен вот е, че много точно ще се установи кой е гласувал и кой не. А единственият начин да разберете дали един човек е гласувал, е да се види има ли подпис, поставен в избирателния списък.

Задължителното гласуване дава шанс да се изчистят фантомите. Ще се прави проверка за двойно гласуване. Базата данни ще обхваща активно регистрираните, упражнили правото си на вот плюс гласувалите в чужбина, които активно се вписват в избирателните списъци малко преди или в самия изборен ден. Това са около 3-3,5 млн. избиратели в България и около 150-200 хиляди от чужбина.

Така на следващ вот списъците няма да съдържат 7 милиона имена с около 1 млн. фантоми,

а примерно 4

милиона имена,

което означава, че фантомите ще бъдат по-малко. Чувам все повече хора да казват: да гласуваме, за да потопим купените гласове. Но това може и да не се случи. Затова не съм убеден, че задължителното гласуване ще се отрази особено върху неполитическия, т.е. купения (корпоративен, етнически) вот.

И накрая искам

да развенчая един мит

- че в България се гласува малко. Това просто не е вярно! Ако гласуват 3,6 млн. при налични 6 млн. избиратели, каква е активността? 60 процента - не е толкова малко. В България с много малко изключения винаги се гласува над 50 на сто. За европейските мерки това е много добър показател, а ако се повиши още - още по-добре.

Като цяло обаче въвеждането на задъжителното гласуване ще донесе, както се казва в една българска поговорка, “Нищо, но от сърце”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Вместо да режат заплати, депутатите да даряват

    Цели 543 лева - с толкова да се намалят заплатите на депутатите. Идеята е на лидера на БСП Корнелия Нинова, а аргументите ѝ - че е “неморално, несправедливо и сбъркано да си увеличаваме заплатите в момент, когато хората протестират срещу ниските си доходи”.  Дотук добре, но веднага идва противоречието.
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,