Ще изгоним ли фантомите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5438243 www.24chasa.bg

Задължителен вот? По-скоро стимулиран

Мнозина питат ще промени ли въвеждането на задължителното гласуване с нещо изборния процес у нас. Но преди изобщо да започнем да говорим по този въпрос, трябва да уточня, че онова, което се предлага, не е задължителен вот, а по-скоро някакви мерки за стимулиране на гласуването, защото няма истинско задължение, ако няма санкции. И тъкмо заради това онзи вот, към който се отива,

всъщност не е

задължителен,

а стимулиран

Задължителното гласуване всъщност играе ролята на активна регистрация на избиратели. Защо мисля така? Защото е едно и също да махате някого от списъка или пък да правите списък само с тези, които са гласували. Такава всъщност е една от формите на активната регистрация. Създава се един базов избирателен списък на държавата, от който нататък могат да бъдат добавени хора, може и да отпадат и т.н.

В сравнение с френския модел, който много по-категорично изисква активно действие на избирателя, нашият се очертава по-мек. Във Франция задължително трябва да декларираш, че ще гласуваш следващата година, за да се регистрираш като гласоподавател, независимо дали си гласувал тази година, или не.

Често ми задават въпроса - с колко повече ще са избирателите при въвеждане на задължителен вот? Труден въпрос, защото шансът отговорът да се окаже верен е малък. Но има някои общи правила - когато по някакъв начин стимулирате гласуването, щети понасят партиите с твърди електорати, които и да са те. Защото се предполага, че техните електорати така и така са мобилизирани, със сигурност ще отидат до урните. Това е теорията. Ние обаче нямаме основание да мислим, че нещо кой знае колко ще се промени като електорален резултат, ако добавим примерно едни 400-500 хиляди гласа от стимулираното гласуване. Те вероятно ще се разпределят между останалите партии, така че не очаквам кой знае какъв свръхефект от това.

Иначе да се гласува на избори, е граждански дълг, така че мерките за повишаване на активността трябва да бъдат приветствани. Друг е въпросът какви точно са те. Стимулите във вид на томболи сме го виждали у нас -

приложиха ги

хората на царя

още през 2005 г. Но аз веднага мога да кажа какъв ще е основният резултат: тези пари за томболи ще се окрадат и някакъв кой знае какъв резултат няма да има.

Положителен ефект от въвеждането на задължителен вот е, че много точно ще се установи кой е гласувал и кой не. А единственият начин да разберете дали един човек е гласувал, е да се види има ли подпис, поставен в избирателния списък.

Задължителното гласуване дава шанс да се изчистят фантомите. Ще се прави проверка за двойно гласуване. Базата данни ще обхваща активно регистрираните, упражнили правото си на вот плюс гласувалите в чужбина, които активно се вписват в избирателните списъци малко преди или в самия изборен ден. Това са около 3-3,5 млн. избиратели в България и около 150-200 хиляди от чужбина.

Така на следващ вот списъците няма да съдържат 7 милиона имена с около 1 млн. фантоми,

а примерно 4

милиона имена,

което означава, че фантомите ще бъдат по-малко. Чувам все повече хора да казват: да гласуваме, за да потопим купените гласове. Но това може и да не се случи. Затова не съм убеден, че задължителното гласуване ще се отрази особено върху неполитическия, т.е. купения (корпоративен, етнически) вот.

И накрая искам

да развенчая един мит

- че в България се гласува малко. Това просто не е вярно! Ако гласуват 3,6 млн. при налични 6 млн. избиратели, каква е активността? 60 процента - не е толкова малко. В България с много малко изключения винаги се гласува над 50 на сто. За европейските мерки това е много добър показател, а ако се повиши още - още по-добре.

Като цяло обаче въвеждането на задъжителното гласуване ще донесе, както се казва в една българска поговорка, “Нищо, но от сърце”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Връщайте децата в училище, за добро е!

    Лош пример дава училището в Ботевград, в което при една проверка се оказа, че 57% от децата отсъстват от часовете. Това е прекалено висок процент, за да се очаква в края на годината какъвто и да било добър резултат. Представете си класна стая с 25 ученици, а на чиновете има-няма десет-единайсет деца.
  • Мотиви за нова конституция за по-добра България

    Обикновено НС може да я направи в края на мандата си, после Велико да я приеме и да продължи като обикновено За 30 г. демократични промени в България се проявиха заложени в конституцията противоречия, които доведоха до противопоставяне на институциите, а не до тяхното взаимодействие. А институционалното взаимодействие трябва да е принцип в