Задължителното гласуване е глупав компромис

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5443487 www.24chasa.bg

Ако има електронен вот, купеният глас ще стане невидим

Приемането на задължителното гласуване е глупав компромис – гласуването уж става задължително, а всъщност нищо не става, ако не отидеш до урната.

Преди години НДСВ обяви томбола, която не даде резултат. Ако участваш в избори само за да спечелиш колата, жална й майка на България.

Лидерът на управляващата партия се обяви против такива нововъведения. Такова е и моето мнение. Въпреки това се пазарят нещо, защото коалицията преди президентските избори започна да пращи. Не искат да обиждат патриотите и затова им правят реверанс. Да, реформаторите се сърдят, но не толкова, че да напуснат. Това е просто печелене на време.

Стана абсолютно същото, както с референдумите на г-н Плевнелиев - нещо да мине, колкото да мине. Всичко това са пазарлъци в рамките на започналите вече президентски избори. Включително и въвеждането на опцията “не гласувам за никого” - тук не се прокарва единна гледна точка. Хората в правната комисия просто маневрират. Представете си как ще изглежда, ако те бяха решили да играят твърдо. Излиза например Патриотичният фронт и казва:“Ако не приемете това, ние напускаме!”, и т.н. Или ГЕРБ казва, ако са решили кой ще играе за президент, каква ще е формулата за участие. “Ние при никаква цена не приемаме...” Докато сега това, че играят меко и правят обтекаеми формулировки, които нищо не значат, всъщност означава много просто нещо - пазарлъците са започнали, но не са завършили. Кой е главният въпрос в момента в България? Кой с кого играе за президент.

Защо българските политици отлагат електронното гласуване? И аз бягам от него като от чума. Две са причините.

Първо, ще видите колко айпи адреса ще има при електронното гласуване.То е много по-лесно, отколкото ходенето до урната и пускането на бюлетина. Гласът през компютъра е много по-лесен за контрол. Идва до вас човекът и вижда как натискате копчето.

Второто, което ще се случи при електронното гласуване, са изселниците в Турция. Или с други думи при въвеждането му ще станат две неща. Първо, купеният глас ще стане невидим. В Столипиново и другите ромски гета в страната ще откриете най-много айпи адреси в историята изобщо... И второ - ще получите гигантски електронен вот от Турция.

Забраната за оповестяване на данни от социологически проучвания по време на цялата предизборна кампания е глупост. Защото в крайна сметка данни от такива сондажи ще има и ще се оповестяват, но в скрита форма.

(Коментар на социолога в “Още от деня" по БНТ)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Какво трябва да се промени в изборните закони

    Какво трябва да се промени в изборните закони

    Пак ще променят Изборния кодекс. Това е правилно действие, защото изборните закони у нас определено имат кусури - твърде са сложни, твърде излишни забрани има и няма някои важни възможности. Струва ни се например, че е важно да започне някаква форма на дистанционно и предварително гласуване по аналогов път
  • Каубойско яке и как всичко е наред

    Каубойско яке и как всичко е наред

    Кога за последно у нас някой музикант е изказал проблемите на големи маси хора, така че да крещят в синхрон От доста време насам имам навика да си пускам цели концерти на най-различни групи - стари и нови. Бих излъгал, че го правя с дълбоката цел да направя сравнение между поколенията, да се потопя в атмосферата на някой жанр или да оценя