Тираджии, остава да ни направите кордон до нашето море!

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5445917 www.24chasa.bg

Не гръцките фермери, ние ще пострадаме от блокади

Естествено, че 40-дневната блокада на българската граница през февруари-март, осъществена от гръцки фермери, беше крещящо нарушение на всякакви междусъседски и международни правила.

Все пак става въпрос за европейски път, дълъг 1 550 км, който минава през (и засяга пряко икономиките на) поне пет държави членки на Европейския съюз.

От тази гледна точка не по-малко е възмущението от очевидното бездействие на официалните гръцки власти срещу своеволията, граничещи с безчинство, на едни самозабравили се.

Аз лично бих добавил и още едно, може да го сметнете и за лично, възмущение – от учудващото бездействие на т.нар.

стара Европа,

която не си

мръдна и

пръстчето,

за да предотврати (или поне накаже) всичките тези нарушения, своеволия и бездействия.

Мога да отида и по-нататък – че може би така й е било разпоредено от “отвъдокеанските началници”, както го видяхме и в случая със санкциите спрямо Русия, последиците от които вече се стоварват с пълна сила тъкмо върху Европа.

Ще тълкувам обаче други неща.

Първо, евентуалното решение на тираджиите за “контраблокада”.

По принцип те са в правото си, но се опасявам да не стане като в една стара българска приказка. Сиреч самозабравилите се гръцки фермери им рекоха: “Хич не ни пука, бабина ви трънкина”, а сега ние да им отвръщаме: “баби, на ти трънки, на”. Ама кога? Когато те са си реализирали продукцията и се наслаждават на узото и сиртакито?

А какво ще правим ние – от Сандански и Благоевград до Хасково и Пловдив, по време на великденските празници? Когато същите тия самозабравили се

идват да си

харчат парите

у нас?

Тук вземам страната на нашите туроператори. Защото те не само им прибират парите, но и носят пари на държавата ни.

Но от друга страна, какво излиза? Тираджиите няма да ни пуснат да ходим в Гърция. В Турция вече е опасно да се ходи заради атентатите. Е, остава да вземат да ни направят един кордон до нашето Черноморие, да няма мърдане!

А иначе, че имат загуби превозвачите, имат. Ще бъде ли така добра Европа да ги компенсира, или разплута в собственото си (моментно) еснафско благополучие, пак само ще се опита да ни мине с потупване по рамото?

А, този път не! Стига вече. “Конгратюлейшънс” ние, българите, го разбираме малко по-иначе – “Дружбата си дружба, ама сиренето е с пари”. Та дайте парите за сиренето, а “конгратюлейшъна”

ще го приемем

само като

признак на

доброто

възпитание...

А загубите за нашата икономика? Изчисляват ги някои хора на около 15 млн. лева.

Е, какво излиза тогава? Че с едната ръка ЕС ни дава стотинки, а с другата прибира от нас хиляди? Ами нещо не ми излиза “на далавера”...

Та от тази гледна точка дали пък не са по-прави примерно една Унгария или Словакия, които рекоха на европейците да си гледат работата? И че кравето сирене на Румен е по-добро от онова, френското, че червеното вино на Митьо е по-яко от френското, че истинският български домат е по-вкусен от пластмасовия европейски или турски?

Ами ако сме нормална държава, вадим молива и смятаме. И накрая сметките обясняваме на Европата: Толкова сме загубили, още толкова ще загубим, или ни ги даваш сега и веднага, или спираме да се съобразяваме с ненаситния ти егоизъм...

Друг е въпросът, че самата държава трябваше да направи поне три неща.

Първо, да каже на Европа: Загубите са ни огромни, не ни ги плащайте, но ги намалете от вноската ни за заплатите на вашите чиновници.

Второ, по същата схема ни компенсирайте и загубите от санкциите спрямо Русия, че иначе ще вземем да не ги спазваме.

И трето, или се оправете с ежегодните капризи на гръцките фермери, или тогава ще пуснем да се оправят с тях нашите тираджии.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Брюксел да не гази с двойни стандарти

    Брюксел е загрижен дали се спазват принципите на правовата държави във всички членки на ЕС. Затова и Европейската комисия ще следи под лупа гарантирано ли е върховенството на закона, или се нарушава. Досега само Румъния и България бяха под наблюдение и макар да са членове на ЕС повече от 10 г., все се намира някой и друг висш брюкселски чиновник,
  • Мотиви за нова конституция за по-добра България

    Обикновено НС може да я направи в края на мандата си, после Велико да я приеме и да продължи като обикновено За 30 г. демократични промени в България се проявиха заложени в конституцията противоречия, които доведоха до противопоставяне на институциите, а не до тяхното взаимодействие. А институционалното взаимодействие трябва да е принцип в