Тираджии, остава да ни направите кордон до нашето море!

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5445917 www.24chasa.bg

Не гръцките фермери, ние ще пострадаме от блокади

Естествено, че 40-дневната блокада на българската граница през февруари-март, осъществена от гръцки фермери, беше крещящо нарушение на всякакви междусъседски и международни правила.

Все пак става въпрос за европейски път, дълъг 1 550 км, който минава през (и засяга пряко икономиките на) поне пет държави членки на Европейския съюз.

От тази гледна точка не по-малко е възмущението от очевидното бездействие на официалните гръцки власти срещу своеволията, граничещи с безчинство, на едни самозабравили се.

Аз лично бих добавил и още едно, може да го сметнете и за лично, възмущение – от учудващото бездействие на т.нар.

стара Европа,

която не си

мръдна и

пръстчето,

за да предотврати (или поне накаже) всичките тези нарушения, своеволия и бездействия.

Мога да отида и по-нататък – че може би така й е било разпоредено от “отвъдокеанските началници”, както го видяхме и в случая със санкциите спрямо Русия, последиците от които вече се стоварват с пълна сила тъкмо върху Европа.

Ще тълкувам обаче други неща.

Първо, евентуалното решение на тираджиите за “контраблокада”.

По принцип те са в правото си, но се опасявам да не стане като в една стара българска приказка. Сиреч самозабравилите се гръцки фермери им рекоха: “Хич не ни пука, бабина ви трънкина”, а сега ние да им отвръщаме: “баби, на ти трънки, на”. Ама кога? Когато те са си реализирали продукцията и се наслаждават на узото и сиртакито?

А какво ще правим ние – от Сандански и Благоевград до Хасково и Пловдив, по време на великденските празници? Когато същите тия самозабравили се

идват да си

харчат парите

у нас?

Тук вземам страната на нашите туроператори. Защото те не само им прибират парите, но и носят пари на държавата ни.

Но от друга страна, какво излиза? Тираджиите няма да ни пуснат да ходим в Гърция. В Турция вече е опасно да се ходи заради атентатите. Е, остава да вземат да ни направят един кордон до нашето Черноморие, да няма мърдане!

А иначе, че имат загуби превозвачите, имат. Ще бъде ли така добра Европа да ги компенсира, или разплута в собственото си (моментно) еснафско благополучие, пак само ще се опита да ни мине с потупване по рамото?

А, този път не! Стига вече. “Конгратюлейшънс” ние, българите, го разбираме малко по-иначе – “Дружбата си дружба, ама сиренето е с пари”. Та дайте парите за сиренето, а “конгратюлейшъна”

ще го приемем

само като

признак на

доброто

възпитание...

А загубите за нашата икономика? Изчисляват ги някои хора на около 15 млн. лева.

Е, какво излиза тогава? Че с едната ръка ЕС ни дава стотинки, а с другата прибира от нас хиляди? Ами нещо не ми излиза “на далавера”...

Та от тази гледна точка дали пък не са по-прави примерно една Унгария или Словакия, които рекоха на европейците да си гледат работата? И че кравето сирене на Румен е по-добро от онова, френското, че червеното вино на Митьо е по-яко от френското, че истинският български домат е по-вкусен от пластмасовия европейски или турски?

Ами ако сме нормална държава, вадим молива и смятаме. И накрая сметките обясняваме на Европата: Толкова сме загубили, още толкова ще загубим, или ни ги даваш сега и веднага, или спираме да се съобразяваме с ненаситния ти егоизъм...

Друг е въпросът, че самата държава трябваше да направи поне три неща.

Първо, да каже на Европа: Загубите са ни огромни, не ни ги плащайте, но ги намалете от вноската ни за заплатите на вашите чиновници.

Второ, по същата схема ни компенсирайте и загубите от санкциите спрямо Русия, че иначе ще вземем да не ги спазваме.

И трето, или се оправете с ежегодните капризи на гръцките фермери, или тогава ще пуснем да се оправят с тях нашите тираджии.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • 40 години чакане за национална детска болница стигат

    Добра новина е, че след 40-годишно чакане ще стартира проектът за строеж на национална детска болница. През всичките тези десетилетия е имало политически консенсус за педиатрията, но явно е трябвало някой реално да поеме ангажимент това да се случи. И този човек е здравният министър Кирил Ананиев. Има шансове чаканата детска болница да отвори до
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,