Теодосий Теодосиев: На всяка US ракета в Космоса са монтирани камери на мой ученик

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5460666 www.24chasa.bg

Представяте ли си какво означава родители на двойкаджии за отговарят за реда на матурите - преписването и подсказването ще се увеличат драстично, казва Теодосий Теодосиев, учител по физика в Казанлък

- Г-н Теодосиев, колко станаха медалите на вашите възпитаници от олимпиадите и състезанията по физика у нас и по света?

- Не ги броя отдавна, но мога да кажа, че от общо 48 абсолютни победители в националните олимпиади по физика, 25 са мои възпитаници.

Като трябва да се отбележи, че по време на първите 10 олимпиади все още не съм бил учител.

И тази година победителят в националната олимпиада - Александър Любомиров Кратинов от Варна, е от моята школа по физика. Състезанието бе подборно и за международната олимпиада, която ще бъде през юли в Швейцария, така че Александър ще представи там България.

Но най-хубовото е, че

тези ученици не

просто печелят

състезанията по

физика и учат в

престижни

университети

по света, а че след това повечето от тях успяват да се реализират и днес са на върха в науката и в производството. Сред тях има учени с признат принос в цял свят.

- Тези хора не забравят ли откъде са тръгнали?

- Не, често се обаждат. Например първият ми златен медалист от национална олимпиада по физика - казанлъчанинът Петко Динев, който завърши средното си образование през 1977 г., сега прави в САЩ най-качествените и прецизни телевизионни камери в света. Негови клиенти са правителствата на САЩ и Израел, фирмата “Сони” - всяки, който може да си го позволи.

Зная, че на всяка американска ракета, която полита в Космоса, са монтирани негови камери. Преди да замине зад океана, Петко беше асистент в Техническия университет в София.

Друг казанлъчанин, който работи също в Америка, в щата Колорадо - Теньо Попминчев, професор, е автор на най-съвършенните лазери на рентгенови лъчи.

Заедно с брат си Димитър, също от моята школа, пишат нова квантова азбука - азбуката на ярките квантови рентгенови лъчи.

Проф. Попминчев вече има и 5 публикации в най-авторитетните в света списания за наука “Пейдър” и “Сайнс”.

По-разбираемо за масовата публика обаче ще бъде откритието на Христо Иглев, също от Казанлък, който работи в Мюнхенската политехника и откри как да превърне водата в лед при плюс 16 градуса по Целзий. Това направи революция в хранително-вкусовата промишленост, защото, казано на шега, занапред няма да ви се топи сладоледът.

Николай Кърджилов пък успя да фотографира магнитното поле с помощта на неутрони, което си е сензация в науката. Тази неутронна снимка на магнитно поле той успя да направи в Берлин, където работи.

Пак в Германия Димитър Ангелов се занимава успешно с лазери на влакнеста оптика, които са най-мощните.

- Имате ли обяснение защо успяват вашите възпитаници? Физиката не е ли скучна?

- С въображение всичко може да се направи интересно. А

моите

възпитаници

успяват, защото

са научени на

тежък

интелектуален

труд

и да решават трудни задачи от всякакво естество. Интересът към школата ми по физика, в която идват деца от цялата страна, показва, че на фона на чудовищната криза в българското образование има и жажда за качествено образование. Това лято ще организирам 4 летни лагера по физика за ученици - в курорта Паниците в Стара планина и в базата на проф. Минко Балкански в с. Оряховица, Старозагорско. Записват се деца от най-елитните български училища. Аз мисля, че който учител е умен, изпраща учениците си да надградят наученото в клас. Но тази година няма да правя школа за млади учители, защото се оказва, че няма млади учители за нея.

Като цяло образованието ни се срина, особено професионалното. Отдавна вече не сме нация техническа, с което доскоро се гордеехме.

Неотдавна познат от Стара Загора ми каза, че търси работници за производството си, дори и без опит - щял да ги обучи, и с първоначална заплата от 800 лв. на месец, но нямало желаещи.

Младите предпочитат да са бармани на морето за повече пари. А

аз като учител

не получавам

800 лв. на месец

Това пък обяснява защо средната възраст на българския учител е 58 г. и расте. Не ми се мисли какво ще стане с новия закон за образованието, по силата на който всички учители, навършили възраст за пенсия, ще трябва да се пенсионират.

Нали виждам какво става в природо-математическата гимназия, където преподавам - учебните часове по английски език са 5 пъти повече от часовете по физика.

И да се яви някой на матура с предмет по избор по физика е голямо изключение - всички избират матура по английски. Имаме 12-окласници, които не могат да събират обикновени дроби, а завършват математическа гимназия.

Сега чувам, че като мярка срещу преписването на матурите с учителите квестори щели да дежурят и родители на ученици. Представяте ли си какво озчава родители на двойкаджии да отговарят за реда на матурите - преписването и подсказването ще се увеличат драстично.

- Докъде стигна строителството на Националния център по природо-математически науки, който трябваше да бъде в двора на вашата Природо-матемиатическа гимназия “Никола Обрешков” в Казанлък? Преди време вместо да има нова сграда, заради това строителство се срути част от източното крило на гимназията.

- Доникъде не е стигнало, тъй като разбрах, че сега се съдят строители и застрахователи, а подобни дела продължават с години. Знаете, че правителството отпусна за този център близо 500 хил. лв. С част от тях обектът бе запечатан, не зная къде пропаднаха останалите.

Навярно ще чакаме друго правителство пак да отпусне някакви пари.

В този център и аз щях да имам кабинет по физика, но на мен кабинет не ми трябва - 25 г. съм карал без кабинет, навярно така и ще се пенсионирам.

Този Национален център по природо-математически науки по-скоро беше нужен на общината, за да стане по-красива тази част на града. Може би и на директора на нашето училище, защото колкото повече са учениците, повече пари влизат в гимназията.

Аз съм на обратното мнение - за да е елитно едно училище, учениците следва да са по-малко, но наистина да са елитни.

CV

Роден на 1 декември 1947 година в Казанлък

Учител по физика повече от 40 г. в Природо-математическата гимназия “Никола Обрешков” в Казанлък

От 40 г. е и прочутата му школа

Той е учителят на 3/4 от българите, завоювали златни медали от състазания и олимпиади по физика в цял свят. От общо 48, 25 от националните победители са негови възпитаници

Женен. От първия си брак има син, от втория - дъщеря на 6 г.

  • Ако някой си мисли, че ще мине метър пред вируса, лъже се

    Ако някой си мисли, че ще мине метър пред вируса, лъже се

    Светът беше абсолютно безпомощен преди повече от година и половина. Пандемията го постави на колене. Лекарите бяха в шок, защото срещу тях беше напълно непозната болест, с която не знаеха как и не можеха да се справят. Стреляха напосоки, докато налучкат каква терапия да приложат. Човечеството не можеше и не искаше да приеме за реалност
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо