За ползата от избирателен район “Чужбина”

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5478978 www.24chasa.bg

Не само новият Изборен кодекс - всички изборни закони досега въвеждат неравнопоставеност за българските избиратели в чужбина, защото отсъствието на избирателен район “Чужбина” не им дава възможност да гласуват за независими кандидати и да използват преференции за конкретни партийни листи. Това прави българите в чужбина неравнопоставени с избирателите в страната. За целта трябва да се въведе изборен район “Чужбина”.

При него общият брой мандати си остава същият, но дава възможност на българите в чужбина и

да издигат

свои

собствени

кандидати Българската диаспора е голяма, защо да не излъчи свои активни кандидати за народни представители.

Въвеждането на избирателен район “Чужбина” освен това би намалил неравномерностите при “цената” на мандатите в гласове, които дразнят българското общество.

Изборната практика по света за гласуване в чужбина е много разнообразна. Има държави, в които изобщо не се гласува в чужбина, има други, в които се гласува само в посолства и консулства, има трети, в които се гласува по пощата или по интернет. Гласуване по пощата е вариант и за нас, стига да усвоим тази технология. Има държави, които го практикуват повече от 100 години.

Друг въпрос, свързан с промените в Изборния кодекс е вотът в кутийката “Не подкрепям никого”. Къде отиват тези гласове? След като гласът там няма да влияе при изчисление на резултатите, както решиха депутатите, тези гласове нямат ефект при парламентарни избори. Възможно е обаче

да имат ефект

при първи тур на

президентски

избори,

който се валидира при условие да са участвали повече от половината избиратели. Тогава с тези гласове може да се изпълни това условие. Добре е да се припомни, че българската избирателна система не преразпределя никакви гласове. Ако сте гласували за партия и тя прескочи бариерата, тогава вие “произвеждате” мандати.

Тук има тънък момент - ако гласувам за малка партия, която не влиза в парламента, мога да “унищожа” друга малка партия, която е на границата на бариерата. Защото гласувайки за партия, която не влиза, вдигам бариерата в брой гласове.

Ако обаче вотът “не подкрепям никого” се окаже много голям, това намалява легитимността на избраното Народно събрание. Това може да е шамар в лицето на политиците. Досега някой рисува неприлични картинки върху бюлетината и т.н., но този вот не се отчита. Сега, като отчетат квадратчето “не подкрепям никого”, става ясно, че някакъв процент хора са тотално против политическата система.

  • Ако някой си мисли, че ще мине метър пред вируса, лъже се

    Ако някой си мисли, че ще мине метър пред вируса, лъже се

    Светът беше абсолютно безпомощен преди повече от година и половина. Пандемията го постави на колене. Лекарите бяха в шок, защото срещу тях беше напълно непозната болест, с която не знаеха как и не можеха да се справят. Стреляха напосоки, докато налучкат каква терапия да приложат. Човечеството не можеше и не искаше да приеме за реалност
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо