Разследването на данните от Панама става на две нива

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5484994 www.24chasa.bg
Журналистите Бастиан Обермайер (в средата) и Фредерик Обермайер (вдясно) обясняват как са работили по документите. СНИМКА: АВТОРЪТ

Източникът на журналистите: Правя го, за да сложим край на офшорките

“На първо място искам да кажа, че аз не съм свързан с нито едно правителство или разузнаване в света. Реших да издам “Мосак Фонсека”, защото смятам, че трябва да се потърси сметка за делата им и за делата на техните клиенти. Досега на бял свят са излезли само минимална част от данните, тепърва предстоят големи разкрития и този процес ще трае години, дори десетилетия.” Това заяви в специално обръщение миналата седмица

най-прочутият

анонимен човек в

света - Джон Доу

Под това име преди година с журналистите от “Зюддойче цайтунг” се свързва неизвестен, който твърди, че може да им предаде милиони данни за тайни офшорни сметки на политици и бизнесмени от цял свят.

“Той не ни обясни защо е избрал точно нас. Ние сме размишлявали по въпроса, но няма да кажем до какви изводи стигнахме. Обещахме на източника си да пазим пълна тайна, защото от това зависи животът му”, обясни пред “24 часа” един от двамата журналисти, получили огромния масив от тайните данни.

“Погледнахме го и решихме да проверим”, каза Бастиан Обермайер. Той и колегата му Фредерик Обермайер и до ден днешен се стряскат от представата, че са можели просто да погледнат линковете и да не се задълбочат. Журналистите от “Зюддойче цайтунг” не са първите, към които се обръща Джон Доу, но единствени откликват. Заемат се с проверка на информацията, засичат я и виждат, че тя издържа на всякакви тестове.

Става дума за 2,6 терабайта информация – това е

най-голямото изтичане на тайни

данни в историята,

признават те.

Екипът на вестника се обръща за помощ към Международния консорциум на разследващите журналисти, който координира глобалното разследване, канейки медии от цял свят да се включат. Общо 109 вестника, телевизии и онлайн медии в 76 държави, тоест 400 журналисти, получават достъп до информацията и в продължение на една година разследват. От България достъп до данните получи единствено Алексения Димитрова от “24 часа”. На 9 май консорциумът реши да даде пълен обществен достъп до масива с данни, макар че в него има само суров материал.

200 000 документа са със свободен достъп от понеделник вечерта. Те обаче не са пуснати едно към едно, а са леко редактирни. От тях са зачеркнати информациите за трансакции, банкови сметки, имейли, писма, паспорти и телефонни номера. Всички данни са от кантората “Мосак Фонсека”, чието седалище е в Панама. В тях се вижда как адвокатите на кантората са помогнали на хиляди свои клиенти от цял свят да отворят офшорни сметки в 21 данъчни оазиса. Разкрити са общо 300 000 фирми – пощенски кутии и тръстове, както и 214 000 реални офшорни фирми.

Данните се състоят от две нива. Първото е официалната информация за имена и адреси на фирми и техните публични притежатели. Именно до него имат вече достъп всички. Второто ниво са имейли, копия на паспорти и свидетелства, които са свързани с изброените фирми. От тях често става ясно директно или излизат следи, които водят до реалните собственици на тези фирми, чиито имена иначе не се споменават никъде.

Само с добро разследване и на двете нива става ясно какви са връзките между известни личности и тайните сметки. 

Самите журналисти от “Зюддойче цайтунг” обясниха как са действали. Те са търсили информация по имена. Например в случая с руския президент Путин са задали неговото име, както и имената на всички негови роднини, приближени и приятели. Именно така стигат до информация за необичайно богатия виолончелист Сергей Ролдугин, който се оказа притежател на 100 милиона долара. Самият музикант реагира десетина дни след обвиненията, че пере пари на Кремъл, оправдавайки се, че тези милиони всъщност са дарения за подрастващи талантливи музиканти, събрани от негови руски богати приятели.

Друг пример е исландският бивш премиер Давио Гунлаугсон, който заради разкритията сдаде поста през април. Неговото име се вижда и в официалния масив данни от първото ниво. Не така обаче стоят нещата с футболиста Лионел Меси, който едва при прочитане на копия от договор във второто ниво изплува като съсобственик на фирма с тайни сметки.

До този момент

офшорната индустрия бе

обвита в пълна мъгла -

никой никога не разбираше какви и чии пари потъват в сметките на разни екзотични острови и държави. По нормален път никога не би станало ясно, че исландският премиер е държал акции от трите най-големи исландски банки, които бяха спасени с държавни пари. Офшорните фирми функционират именно по този начин – за фирмите в данъчните оазиси има твърде малко информация, а техните директори често са подставени лица. Тяхната задача е само да подписват всички документи, които им подават. Панамските данни доказват, че офшорните фирми често се използват за укриване на данъци, пране на пари или съхраняване на пари на мафията. Антикорупционните експерти отдавна настояват да се приемат строги правила срещу офшорките, но винаги е липсвало единодушие на управляващите. Към момента е договорено само през 2017 г. всички фирми в ЕС да вписват в регистър кой е реалният им собственик. Това обаче няма да важи за фирми, регистрирани извън ЕС.

“Медийното внимание до този момент се концентрира върху скандалната част от тези документи – кой политик къде е крил пари. А аз държа да не изпускаме основния фокус – именно че тази кантора е нарушила десетки закони навсякъде по света. И че тези документи са повод да бъдат заведени стотици процеси срещу богати, криещи парите си от данъчните или печелещи по незаконен начин”, обяви още Джон Доу.

Още по темата:

Бивш шеф на агенция и много бизнесмени в документите от "Панама пейпърс"

Виж тук всичко по темата #Panama Papers

  • Държавата не трябваше да отстъпва за маските

    Държавата не трябваше да отстъпва за маските

    Много обществена енергия се пропиля на тема маски, бурки и прочее безсмислени препирни. Правителството даде заден и задължителното носене на маски бе отменено, което не беше правилно. Просто трябваше да промени размера на глобата, за да не изглежда толкова драстична. Професионалните протестъри организираха кампания
  • Доказано! Истината тук!

    Доказано! Истината тук!

    Сляпата вяра в безумни “новинарски” сайтове е опасна. Заглавия само от главни букви не трябва да се превръщат в стандарт РЯДКО се обръщам към читателя с призив. Аз самият рядко откликвам позитивно на публични призиви, защото искрено не обичам да ми казват какво да правя – поредният признак, че въпреки опитите си не съм излязъл от пубертета