5 въпроса към Ивайло Калфин: Ще участвам в българската политика

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5487723 www.24chasa.bg

Министрите лидери от РБ затварят вратата за промени в кабинета

- Ще бъдете ли кандидатът на АБВ и БСП за президент?

- За кандидатури тепърва ще се говори и аз ще се радвам, ако АБВ и БСП имат общ кандидат. Ако се търси обаче общ кандидат, той няма да бъде нито от АБВ, нито от БСП.

- Ще довършите ли мандата като народен представител и екипът ви напуска ли министерството?

- Екипът си тръгва, както е нормално, с всеки един министър. Но това са хора, които са работили в тази сфера много преди мен, имат своята експертиза, така че следващият министър ще реши как да си сформира екипа, но те биха могли да са му от полза. Все още е рано да кажа дали ще се върна в Народното събрание. Не съм формирал окончателно решение, но честно да ви кажа, преходът от изпълнителната власт към законодателната не е най-вълнуващото упражнение.

- Имахте ли оферта да останете в правителството въпреки оттеглянето на АБВ?

- Предполагам, че от ГЕРБ са се досетили, че не бих приел такова нещо, и не са ми отправяли оферта.

- Какви са ви претенциите към правителството по отношение на външната политика?

- За нас има няколко основни дефекта. Първият е, че България загуби значението си на регионален фактор. Ние влязохме в ЕС заради това, че страната ни беше важен участник в процесите в региона дори на фона на нестрадащите тогава от сегашните си проблеми Гърция и Румъния. В момента сме член на ЕС, член на НАТО и въпреки това трудно ще забележите някакви регионални инициативи. А това е изключително важно, защото случващото се около нас е много притеснително за националната сигурност. Имам предвид и бежанците, и процесите, които вървят и в ЕС, и на Балканите, и етническото напрежение и завръщането на национализма. Освен това ние често пъти участваме в изострянето на ситуацията в региона, вместо да съдействаме за потушване на проблемите. Мястото на България не е да взема страна и да засилва напрежението, а да търси решения, които да успокояват това напрежение.

- Даниел Митов и Божидар Лукарски ли трябва да бъдат сменени от премиера, след като му препоръчвате персонални реформи?

- Не, аз съм работил прекрасно с всичките си колеги в МС. Тук говорим за политики и в областта на отбраната, и в енергетиката. Но за нас са по-важни политиките, които се провеждат. Ако политиката не се променя, съвсем естествено опираме до този, който я провежда. Но не очаквайте да говоря против колеги. Иначе цялото това раздвоение в Реформаторския блок влияе негативно и от това се получи разклащане на правителството. Споменах ги тях, но нашите забележки не са само срещу тях. Когато обаче един партиен лидер стане министър, той затваря всякаква възможност за персонални промени, защото ако напусне министерството, трябва да се освободи и от партийния пост. Но това си беше решението на реформаторите.

- ТърсилИ ли сте си работа в Брюксел?

- Имах повече шансове да си намеря, преди да стана министър. Това, което търся, е участие в българската политика.

- Премиерът гарантира ли ви, че вашите реформи ще бъдат продължени?

- Тези политики са говорени с премиера и финансовия министър, подготвени са различни варианти и има разбиране, че трябва да се случат. Надявам се, че ще стане.

  • Опасните селфита - кой трябва да ги спре

    Опасните селфита - кой трябва да ги спре

    Модата с екстремните снимки и опасните селфита в последните години взема все повече жертви. Рискът е прекомерен, а манията все повече се поощрява от социалните мрежи, защото целта е една - да се привлече внимание, да се покаже смелост, дори непукизъм и да се трупат лайкове. Вероятно това е накарало и 19-годишното момче
  • Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

    Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

    Уважаемият вицепремиер Томислав Дончев вчера от трибуната на парламента сподели, че енергията, обхванала една част от българското общество, която е на площадите, ще бъде пропиляна, ако не доведе до промени. Какво трябва да се промени според него - законодателната рамка, дори и конституцията, за да може държавата да изпълни една от основните си