5 въпроса към Ивайло Калфин: Ще участвам в българската политика

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5487723 www.24chasa.bg

Министрите лидери от РБ затварят вратата за промени в кабинета

- Ще бъдете ли кандидатът на АБВ и БСП за президент?

- За кандидатури тепърва ще се говори и аз ще се радвам, ако АБВ и БСП имат общ кандидат. Ако се търси обаче общ кандидат, той няма да бъде нито от АБВ, нито от БСП.

- Ще довършите ли мандата като народен представител и екипът ви напуска ли министерството?

- Екипът си тръгва, както е нормално, с всеки един министър. Но това са хора, които са работили в тази сфера много преди мен, имат своята експертиза, така че следващият министър ще реши как да си сформира екипа, но те биха могли да са му от полза. Все още е рано да кажа дали ще се върна в Народното събрание. Не съм формирал окончателно решение, но честно да ви кажа, преходът от изпълнителната власт към законодателната не е най-вълнуващото упражнение.

- Имахте ли оферта да останете в правителството въпреки оттеглянето на АБВ?

- Предполагам, че от ГЕРБ са се досетили, че не бих приел такова нещо, и не са ми отправяли оферта.

- Какви са ви претенциите към правителството по отношение на външната политика?

- За нас има няколко основни дефекта. Първият е, че България загуби значението си на регионален фактор. Ние влязохме в ЕС заради това, че страната ни беше важен участник в процесите в региона дори на фона на нестрадащите тогава от сегашните си проблеми Гърция и Румъния. В момента сме член на ЕС, член на НАТО и въпреки това трудно ще забележите някакви регионални инициативи. А това е изключително важно, защото случващото се около нас е много притеснително за националната сигурност. Имам предвид и бежанците, и процесите, които вървят и в ЕС, и на Балканите, и етническото напрежение и завръщането на национализма. Освен това ние често пъти участваме в изострянето на ситуацията в региона, вместо да съдействаме за потушване на проблемите. Мястото на България не е да взема страна и да засилва напрежението, а да търси решения, които да успокояват това напрежение.

- Даниел Митов и Божидар Лукарски ли трябва да бъдат сменени от премиера, след като му препоръчвате персонални реформи?

- Не, аз съм работил прекрасно с всичките си колеги в МС. Тук говорим за политики и в областта на отбраната, и в енергетиката. Но за нас са по-важни политиките, които се провеждат. Ако политиката не се променя, съвсем естествено опираме до този, който я провежда. Но не очаквайте да говоря против колеги. Иначе цялото това раздвоение в Реформаторския блок влияе негативно и от това се получи разклащане на правителството. Споменах ги тях, но нашите забележки не са само срещу тях. Когато обаче един партиен лидер стане министър, той затваря всякаква възможност за персонални промени, защото ако напусне министерството, трябва да се освободи и от партийния пост. Но това си беше решението на реформаторите.

- ТърсилИ ли сте си работа в Брюксел?

- Имах повече шансове да си намеря, преди да стана министър. Това, което търся, е участие в българската политика.

- Премиерът гарантира ли ви, че вашите реформи ще бъдат продължени?

- Тези политики са говорени с премиера и финансовия министър, подготвени са различни варианти и има разбиране, че трябва да се случат. Надявам се, че ще стане.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • С политическа агитка Перник няма да се спаси

    С политическа агитка Перник няма да се спаси

    Шепа протестъри - не повече от петдесетина човека, вдигнаха голяма олелия в центъра на София - уж, че бранели гражданите на Перник. Цялата работа беше да се предизвика напрежение, да се създаде впечатление за масови протести, за искане на министерски оставки. Включително и да се предизвикат охраняващите полицаи
  • Каубойско яке и как всичко е наред

    Каубойско яке и как всичко е наред

    Кога за последно у нас някой музикант е изказал проблемите на големи маси хора, така че да крещят в синхрон От доста време насам имам навика да си пускам цели концерти на най-различни групи - стари и нови. Бих излъгал, че го правя с дълбоката цел да направя сравнение между поколенията, да се потопя в атмосферата на някой жанр или да оценя