Александър Велев: Аз ще съм този, който ще успее да реформира БНР

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5503233 www.24chasa.bg
АЛЕКСАНДЪР ВЕЛЕВ СНИМКА: Алексей Димитров

В управлението ще влязат специалисти

с авторитет, казва новият генерален

директор на националното радио

- Г-н Велев, малко след като научихте, че сте избран за генерален директор на БНР, отидохте в “Хоризонт”. Какво си казахте с колегите?

- Много приятен трепет беше за мен да се върна на етажа на “Хоризонт”, да видя колегите си, да вляза в студиото. Ще си призная, че рефлексът ми на водещ от едно време заработи и даже се опитах да седна на мястото на водещия. Това в кръга на шегата, разбира се.

Естествено, че първото място, където трябва да отида и да дам първото си интервю, е “Хоризонт” и националното радио. Аз съм толкова дълбоко свързан с радиото. След завършването започнах първо тук, като съм минал от най-ниското стъпало - по чл. 68 по заместване, до най-високото - генерален директор.

Сега съм изключително

благодарен за

честния избор,

който СЕМ

осъществи

Един избор, който е изцяло базиран на личностните и управленските качества на кандидатите, на концептуалните им виждания. Смятам, че те се ръководят и от това кой най-бързо би навлязъл в работата на радиото, защото то се нуждае от спешни действия и най-вече от успокояване.

- Какви спешни действия ще предприемете? Утре сутринта (днес) ще звучи ли пак в 7,30 Let It Be, както е от месеци насам?

- Това попитайте колегите. Все още не съм встъпил в длъжност. Старото ръководство е до 29 май, на 30 май предаваме и приемаме в 13,30 ч в Първо студио. Утре (днес - б.а.) съм на разговор в СЕМ, където очевидно ще се говори по параметрите на управленския ми договор. Колегите настояват да бъдат заложени конкретни антикризисни мерки.

Първо ще възстановя диалога, основното е да си говорим. Ще обиколя всички звена из цялото радио, ще се запозная с тези, които не познавам, защото през последните 5 години не ме е имало в радиото. Бях на работа в Министерството на външните работи. Ще се опитам да поставя диагноза на състоянието на радиото.

Другата непосредствена задача е сформирането на добър управленски екип, в който ще привлека специалисти във всички възможни области, и то хора, които имат авторитет. Следващото е да направя управлението прозрачно. Всякакви корупционни практики, ако има такива, да бъдат спрени и да е ясно кое защо се прави.

- Как ще стане прозрачно управлението?

- Ще възстановя вътрешната информационна система, която я имаше и в първия ми мандат. В нея се качва всичко - нямам предвид документацията за търговете, защото тя по закон е на сайтовете. Но ще публикуваме мотивацията на вземане на решения на управителния съвет, т.е. онова, което се случва в УС на БНР, ще бъде публично. Много е важно да не се чува по коридорите: “Абе, те май ще купуват едни джипове” или “Май ще купуват сега климатици”. А да е ясно, че се купува нещо, защото е необходимо на радиото.

Ще се опитам с помощта на инженерите и специалистите да подредя приоритети. Защото едва ли е приоритет високопроходимата кола пред цифровия пулт. Ние живеем във века на цифровизацията. Ще имаме дигитално излъчване през 2020 г. Радиото трябва да произвежда цифров сигнал, който да излиза навън, а имаме студиа, които още не са цифровизирани.

Една част от реформата ще бъде извеждането на новинарския екип в самостоятелно звено, защото новините са гръбнакът на програмите. По този начин ще се вдигне и авторитетът на новините на радиото, като хората там ще бъдат внимателно подбирани. Ще се опитам да привлека и нови много добри журналисти.

- Пред СЕМ казахте, че сте почти готов с ръководния си екип и повечето хора в него са от радиото. Тогава не ги обявихте. Кои ще са те?

- И сега няма да ги спомена, защото трябва да имам повторни разговори с тях и защото трябва да добия впечатления къде от какъв тип хора има нужда. В този мандат ще се ръководя само от това - кой е необходим на радиото и кой може да свърши определена работа. Важното е да дойдат

хора, които са в

екип с мен и

мислят като мен

Иска ми се да подмладя екипа. Сегашният е в предпенсионна възраст.

- Това означава ли, че ще уволнявате по-възрастните?

- Една голяма част от тях са в пенсионна възраст. Нормално е да се пенсионират, за съжаление, и такъв момент настъпва в живота на човека.

- Защо кандидатствахте за генерален директор на БНР? Преди това дори се чу, че към вас има ново предложение за дипломатическа работа, след като вече бяхте генерален консул в Истанбул.

- Аз бях върнат от правителството на Пламен Орешарски. Без никаква мотивация ми бе прекратен мандатът в Истанбул. След успешен одит и след всякакви успешни инспекции и много високи оценки - от министър Младенов, включително и от Вигенин, не разбрах защо ме върнаха. Научих го от медиите. Четири-пет дни по-късно получих писмо на коя дата трябва да се прибера в София. Никой в Министерството на външните работи не пожела да разговаря с мене и аз просто си взех документите и излязох извън министерството. След което никой не ме е търсил, за да ме покани отново на работа там.

Нямаше нито един разговор например, в който Вигенин да ми каже, че не са доволни от мен. Дори напротив, ние работихме много добре с българската общност там, аз изградих много контакти на ниво Истанбул, в кметството. Веднъж Лиляна Павлова дойде внезапно и искаше да се срещне с кмета на Истанбул. Но той управлява 16-17-милионен град, срещите му не стават от днес за утре. Въпреки това успяхме.

След като излязох от външното министерство, започнах да сменям работа след работа. И си дадох сметка, че човек трябва да прави онова, което може, което му идва отръки. Поработих и като стрингер в Германия и отново усетих гъдела. Точно в този момент тук беше обявен конкурсът и реших, че е знак божи и трябва да се явя.

- През първия ви мандат много пречехте на управляващите, сега и като консул са ви махнали без предупреждение. Ще се разбирате ли сега с властта?

- Не съм имал противоречия с никого. Просто си върша работата и като си я върша малко над средното ниво, това става. Когато влязох във Външно, един колега ми каза: “Давай го по-кротко, не подавай много главичката, защото няма да ти е добре.” Не се вслушах в него.

- Сега кротко ли ще го давате?

- На 53 години трудно мога да се променя. Но мисля, че това е хубаво. Аз не идвам тука, за да седя 3 години и да взимам заплата, а за да свърша работа. Радиото се нуждае от реформа, всички казват това, но никой не смее да я проведе. Аз смятам, че ще съм тоя, който ще успее да го направи.

- Какво означава реформа в радиото? Обикновено тази дума се използва, за да бъде обяснено евфемистично предстоящото съкращение на хора и заплати.

- Ще има и намаляване на състава. Първо по естествен път там, където пенсионерите си отиват, ако не се налага, няма да назначаваме никого.

Още сега поисках длъжностното разписание. Ще направим снимка на работния ден, както се казва в икономиката. Тези, които са постоянно натоварени, няма какво да се безпокоят. Но този, който идва един път седмично за едно предаване, или ще трябва да излезе извън щата на радиото, или ще се натовари с други функции.

Имах възможността да работя в Германия и видях, че там пари никой не дава ей така. Затова производителността там е много по-висока и са много по-добре платени, отколкото в България. Организацията на труда и правилата - това са най-важните неща, в които ще се вгледам. Като има правила, се живее лесно.

CV

Александър Велев е роден през 1963 г. в София

Завършва немската езикова гимназия, после икономика и факултативно журналистика

Уволнен е от БНР през 1995 г. заедно с шестима журналисти, които създават “Свободно слово”

През 1997 г. става директор на “Хоризонт”, а през януари 1998 г. - генерален директор на БНР

Бил е кореспондент в Скопие и Германия и генерален консул в Истанбул

Има син и две дъщери

Ще встъпи като шеф на БНР на 30 май 2016 г.

  • Амфетамин, канабис, вино и ракия - иди, че карай без страх

    Амфетамин, канабис, вино и ракия - иди, че карай без страх

    Впечатляващи са резултатите от само една полицейска акция на пътя. За 24 часа в Пловдив и областта от проверените близо 1100 автомобила 24 шофьори останаха без книжка, двама са в ареста за подкуп, дрогираните с амфетамин и канабис са осем, а пияните са четирима, като един от тях е с рекорд от 3,24 промила алкохол в кръвта
  • Георги Марков

    Георги Марков: Не се предавай, Доналд Тръмп!

    От президентския стол на Велика Америка слиза Доналд Тръмп. Най-голямата политическа жертва на коронавируса, но на световната политическа сцена остава явлението тръмпизъм. Не на глобализма ! Да на патриотизма! Да на националния суверенитет ! Да на защитата на границите от незаконни мигранти ! Да на националната идентичност