Ще има ли римейк на вота от 2001-а за президент

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5503264 www.24chasa.bg

 

Тогава всички

очакваха победа

за Петър Стоянов,

но спечели

Георги Първанов

Има условия за римейк на президентските избори от 2001 година. Това казва в интервю за радио “Фокус” математикът проф. Михаил Константинов

“Президентските избори в България винаги са били интересни и някой път резултатът е бил доста неочакван. Така беше преди 15 г. – през 2001-а, когато всички предсказваха победа на Петър Стоянов, но спечели Георги Първанов. И левицата, вместо да стои в опозиция 2-3 мандата, тръгна обратно към властта. Така че в момента има опит за римейк на това нещо от 2001 г. Аз се надявам този опит да бъде неуспешен”, посочва Константинов.

Според него опозицията може да се обедини около силен кандидат, в момента като такъв се очертава Ивайло Калфин, който би могъл да привлече хора извън кръга на избирателите на БСП и на АБВ. “И в този момент, да го нарека левия кандидат, става очаквано силен. И ако не се получи подобно обединение вдясно за техния кандидат, всичко е възможно да се случи. И затова десницата, по-специално ГЕРБ, много внимателно и отговорно трябва да подходи към въпроса и да започне вече процедурата по излъчване на кандидат-президентската двойка.”

В момента Калфин е най-силният потенциален кандидат, възможно е да има и друг кандидат, но в левицата нямат по-силен кандидат, посочва Константинов.

“Проблемът е друг. Тъй като в БСП го считат за ренегат, за човек, който ги е предал и изоставил, дали с основание, или не, няма значение, това трябва да бъде преодоляно. Ако левицата иска да има общ кандидат в лицето на г-н Калфин, трябва традиционните избиратели на БСП да преглътнат впечатлението, което предизвиква той.

Проф. Константинов смята още, че бившият президент Георги Първанов не би трябвало да има право по конституция да се кандидатира за нов мандат. Но тъй като “текстът в българската конституция е, бих казал, максимално неясен”, то най-добре е да се произнесе по този казус Коноституционният съд. “Да не се туткат и да питат. И въпросът ще бъде един път завинаги решен, стига сме се занимавали да дъвчем едно и също нещо. Този въпрос не възниква за първи път. Аз лично съм от хората, които смятат, че текстът императивно забранява трети мандат за един президент. Но тъй като има и други мнения, този орган – Конституционният съд, това са висококвалифицирани, високоплатени специалисти, юридически, над тях е само Господ, тези хора да кажат какво е правилното тълкуване – има ли право на трети, четвърти, пети, шести, седми и десети мандат, или няма. Аз лично мисля, че няма”, посочва още пред радио “Фокус” Константинов.

Според математика изборите за президент ще са на 23 октомври, а тъй като юли и август са отпускарски, ще остане малко време за издигане на кандидатите за държавен глава. “Ами това не е честно. Българите трябва да имат време да преценят кандидатите за президент. Тази длъжност в България не е маловажна, отново да подчертая, тя си е доста важна длъжност”, коментира Константинов.

Според него призивите на Радан Кънев десните партии да подкрепят президента Росен Плевнелиев за втори мандат са “една глупост, която нанесе вреди на всички. Нанесе вреди на традиционната десница, нанесе вреди на г-н Плевнелиев, който бих казал, че много гневно реагира. Аз искам да подчертая, че думите на г-н Плевнелиев бяха толкова остри, че аз почти не помня в българската политика някой така да се е изказвал. Те бяха категорично против подобни неща. Бих казал, че и на самия г-н Кънев не му се подобри образът в обществото след такива работи. Абсурдно е да замесвате един човек в подобно нещо, без дори да го информирате. Сега тук някой обяснява, че на рождения ден му били казали. Но това е смешно.

Тези хора колкото по-рано млъкнат и престанат да се обаждат, толкова по-добре. Всяка нова дума просто влошава положението. Значи, има едно положение, в което колкото повече мърдате, толкова по да не казвам какво тук, че и децата ни слушат. Просто в даден момент признавате, че сте направили дивотия и се оттегляте малко. Но българският политик не е свикнал да се извинява. Впрочем това важи и за западния. Значи, ние упорито твърдим, че сме били прави. Всички виждат, че сме се абсолютно изложили, ние обаче все едно, че нищо. И затова българският народ ще накаже такива политици. Това е надменност и горделивост. Горделивостта, искам да напомня, е един от седемте смъртни гряха. Той е в основата на останалите смъртни грехове. Така че нека да го помнят българските политици, пък и всички да го знаем – горделивостта е много тежък християнски грях, грях по отношение на християнските доктрини”, казва още в интервюто си за радио “Фокус” Михаил Константинов.

  • Ако някой си мисли, че ще мине метър пред вируса, лъже се

    Ако някой си мисли, че ще мине метър пред вируса, лъже се

    Светът беше абсолютно безпомощен преди повече от година и половина. Пандемията го постави на колене. Лекарите бяха в шок, защото срещу тях беше напълно непозната болест, с която не знаеха как и не можеха да се справят. Стреляха напосоки, докато налучкат каква терапия да приложат. Човечеството не можеше и не искаше да приеме за реалност
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо