Ментетата със странните добавки – само на отделен щанд

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5503267 www.24chasa.bg

И напишете едро
на етикета какво
ни продавате
в храните, че
не виждаме вече

ЧЕТА сега, че слагат нещо в сиренето със страшното име трансглутаминаза. Вместо мляко. Хем млякото се изкупува евтино (както казват животновъдите), хем дай сега и малко трансглутаминаза. Има ли учудени?

Няма. Да ви кажа - част от хората в българския бизнес, които се занимават с производство на храни и напитки, са големи магьосници. Забъркват старо замразено месо, генно-модифицирана соя, нишесте, палмово масло, трансглутаминаза и други “-нази” и получават сирена и колбаси (е...аси).

Да ви кажа и друго. Това, от една страна, е нормално. Бързо се роди този бизнес, знаем кога, и признаваме особените му способности в приватизацията. Изразът не е мой, на един вицепремиер е. Лошото е, че му липсват и първите 7 години на възпитаване в уважение към храната. И към хората. Айде махни хората, ама поне към храната...

Представям си едно време някой шеф на “Родопа” или “Сердика” да сложи малко фибрички и палмово масло, за да спечели повече.

Вярно, предприятията бяха държавни, но някои по-хитри директори опитваха. Обикновено обаче ги застигаше организирано посещение на Централния (затвор) за определеното от закона продължително време.

Това, последното, не е празен патос по късния социализъм.

Днес дори големи и уважавани производители на храни и напитки “горят” в него. Рекламните и маркетинговите им отдели ни затрупват с реклами, които да ни убедят, че стоката е като онази от ЕДНО ВРЕМЕ, с вкуса, който помним от детството, по БДС и други рекламни тънкости.

Да се чуди човек - сега уж е по-добре, капитализъм, демокрация, пазарни механизми, а искаме храните от времето на социализЪма. Е, поне някои де, тия, дето купуваме.

Но ще се оправим. 7-те години за човешкото възпитание не важат за възпитанието на младия ни и неукрепнал бизнес. На бизнеса му трябват поне 70. После всичко ще си дойде по местата. Чакане му е майката.

А дотогава? Прости правила за храните с разни добавки и отделни места за продаване. И ония букви, дето описват гадостите - абе, кажете им с 12 пункта* да ги напечатат, не виждаме вече.

Разбира се, за онези, които продават трансглутаминаза вместо мляко и не ни го съобщават звучно, да бъде върната практиката на организирани посещения. В Централния (затвор). Като за онези техни колеги от късния соц, които прекрачваха драстично наложените правила.

* 12 пункта са букви,

високи около 4 мм

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Крадците на вода да плащат яко

    Крадците на вода да плащат сметки за година назад - това предвижда нова наредба на МРРБ. И ако на някой този срок му се вижда дълъг, не е прав - към тарикатите, които ползват услуга на чужд гръб, не трябва да има милост. А в случая наказанието е достатъчно солено, за да откаже крадците - ако не напълно, то поне голяма част от тях.
  • Дойде ли време да спрем да местим стрелките?

    Двойното време е нелогичен анахронизъм ЛЯТНОТО часово време като организация на светлата част от денонощието, е въведено исторически като мярка за икономия на електрическа енергия за осветление. По-късно, набрало инерция, то се мотивира и като мярка за повишаване на качеството на живота. Приключи обществената консултация на Европейската комисия,