Ментетата със странните добавки – само на отделен щанд

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5503267 www.24chasa.bg

И напишете едро
на етикета какво
ни продавате
в храните, че
не виждаме вече

ЧЕТА сега, че слагат нещо в сиренето със страшното име трансглутаминаза. Вместо мляко. Хем млякото се изкупува евтино (както казват животновъдите), хем дай сега и малко трансглутаминаза. Има ли учудени?

Няма. Да ви кажа - част от хората в българския бизнес, които се занимават с производство на храни и напитки, са големи магьосници. Забъркват старо замразено месо, генно-модифицирана соя, нишесте, палмово масло, трансглутаминаза и други “-нази” и получават сирена и колбаси (е...аси).

Да ви кажа и друго. Това, от една страна, е нормално. Бързо се роди този бизнес, знаем кога, и признаваме особените му способности в приватизацията. Изразът не е мой, на един вицепремиер е. Лошото е, че му липсват и първите 7 години на възпитаване в уважение към храната. И към хората. Айде махни хората, ама поне към храната...

Представям си едно време някой шеф на “Родопа” или “Сердика” да сложи малко фибрички и палмово масло, за да спечели повече.

Вярно, предприятията бяха държавни, но някои по-хитри директори опитваха. Обикновено обаче ги застигаше организирано посещение на Централния (затвор) за определеното от закона продължително време.

Това, последното, не е празен патос по късния социализъм.

Днес дори големи и уважавани производители на храни и напитки “горят” в него. Рекламните и маркетинговите им отдели ни затрупват с реклами, които да ни убедят, че стоката е като онази от ЕДНО ВРЕМЕ, с вкуса, който помним от детството, по БДС и други рекламни тънкости.

Да се чуди човек - сега уж е по-добре, капитализъм, демокрация, пазарни механизми, а искаме храните от времето на социализЪма. Е, поне някои де, тия, дето купуваме.

Но ще се оправим. 7-те години за човешкото възпитание не важат за възпитанието на младия ни и неукрепнал бизнес. На бизнеса му трябват поне 70. После всичко ще си дойде по местата. Чакане му е майката.

А дотогава? Прости правила за храните с разни добавки и отделни места за продаване. И ония букви, дето описват гадостите - абе, кажете им с 12 пункта* да ги напечатат, не виждаме вече.

Разбира се, за онези, които продават трансглутаминаза вместо мляко и не ни го съобщават звучно, да бъде върната практиката на организирани посещения. В Централния (затвор). Като за онези техни колеги от късния соц, които прекрачваха драстично наложените правила.

* 12 пункта са букви,

високи около 4 мм

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Какво е хубавото в новината, че грипните ваксини са свършили

    Грипните ваксини свършиха. В тази новина има и нещо хубаво - доказателство, че българинът не е толкова глупав да не вижда ползата от профилактиката. Защото само преди две седмици се появи голямо европейско проучване, според което България е страната с най-голямо недоверие към смисъла от ваксинирането и е на предпоследно място в доверието към
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,