Списъкът на Дилов

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5525685 www.24chasa.bg

18-те незадължителни книги, които препоръчва публицистът

“24 часа” започна националната кампания “18 книги за вашето литературно пълнолетие”, подкрепена от VIVACOM.

Става дума за книги, които е добре човек да е прочел, когато става на 18 години и навлиза в зрелостта, нищо, че не са в учебните програми.

Всеки от авторитетно жури от 32-ма писатели, критици, журналисти, ще даде своя лична класация от 18 книги, те ще бъдат публикувани и на сайта 24chasa.bg, а читателското мнение и гласуване на сайта ще се включи като допълнителен член на журито. Вижте списъка на Любен Дилов.

Можете да гласувате за книга от този списък тук

Каквото и да си говорим, книгата, променила живота на най-много хора, не е нито Библията, нито Коранът, а Наказателният кодекс. Но все пак ето и моите 18 заглавия извън училищните списъци, които е хубаво да срещнеш, преди да навършиш 18 години.

1-2. “Сърце” на Едмондо де Амичис и “Оскар и розовата дама” на Ерик Емануел Шмит. Това са две от най-трогателните книги на света, срещата с които увеличава вероятността да станете добър човек. Не се притеснявайте да си поплачете, докато ги четете.

3-4. “Сидхарта” на Херман Хесе и “Тримата влъхви” на Мишел Турние. Ще откриете, че - противно на наложените щампи - духовното търсене не е непременно страдание. Може да е и приказка. Освен това – в по-зряла възраст - ще откриете и тези двама автори. Всичко написано от тях е вълшебно.

5. “Майстора и Маргарита” на Михаил Булгаков. Вероятността тази книга да ви промени завинаги е много голяма. Любовта винаги е под обсада. Християнството и комунизмът биха могли да бъдат и мрачни, и весели изпитания, през които ще преминете благодарение на любовта, лудостта и факта, че ръкописите не горят.

6. “Под манастирската лоза” на Елин Пелин. Един автор, когото вероятно са ви преподавали скучно, всъщност е световен разказвач, с безпрецедентно за европейската култура отношение към детайлите на живота и вярата. Светът няма да ви е толкова вкусен без чорбата от греховете на отец Никодим, повярвайте.

7-8. “Алиса в Страната на чудесата” на Луис Карол и “Шантарам” на Грегъри Дейвид Робъртс са успоредни приключения във виртуалното и реалното, действителни и метафорични едновременно. Ще проумеете смисъла на удивителния парадокс: барон фон Мюнхаузен никога не лъже и за да се намериш в живота, първо трябва да се изгубиш.

9. “Приключенията на добрия войник Швейк”. Преди да се появят “Форест Гъмп” и “Стогодишният старец, който скочи през прозореца и избяга”, имаше “Швейк”. Ще го има много след тях. Дори когато казармата и армията ще са само спомени, защото смехът и подигравката със суетата на света са вечни.

10-11. “Пипи Дългото чорапче” и “Карлсон, който живееше на покрива” на Астрид Линдгрен – каквото и да има да ви се случва, след 18-ата година, трябва да си останете смели и луди момичета и момчета. Тези две книги помагат извънредно много.

12. “Ние, врабчетата” на Йордан Радичков. Такова чудо няма никъде по света. Повярвай, Драги ми Господине, прочел съм хиляди книги!

 

13. “Тъй рече Заратустра” на Фридрих Ницше в превода на Мара Белчева. Сигурен съм, че никога няма да я дочетете до края, но това не е важното. Важното е да се потопите поне веднъж в лудостта на гордостта от това да си човек, защото въже е човекът, опънато между звяра и свръхчовека, въже над пропаст. И още, кален поток е той и трябва да си море, за да го приемеш в себе си.

14-15. “Записки по българските въстания” на Захарий Стоянов и “Чичовци” на Иван Вазов. Тези две книги, ту влизат, ту излизат от учебните планове, но без тях няма как да разберете участта на народа, към който принадлежите. Проклятието, гордостта и веселбата на това да си българин. Ако “Записките” пак станат задължителни, може да добавите “Видрица” на поп Минчо Кънчев или “Записки от терсханата” на Стоян Заимов.

16-17. “Към себе си” на Марк Аврелий и “Мемоарите на Адриан” на Маргьорит Юрсенар спокойно можете да прочетете заедно. Въпреки че ги делят близо две хилядолетия, те са най-съвършеният учебник по етика, който някога ще срещнете.

18. “Пътеводител на галактическия стопаджия” на Дъглас Адамс. Независимо дали обичате фантастика, или не, този космически опус е ярко доказателство, че Вселената може да не е толкова студено и самотно място, ако я погледнем от смешната й страна. Много от тези книги са филмирани. Джони Деп например купи преди години правата на “Шантарам” и вероятно скоро ще се появи филмова версия. Но не се изкушавайте да гледате, вместо да ги прочетете - както казала козата, докато дъвчела филмова лента в двора на киноцентъра в Бояна: “Книгата беше по-хубава...”

Можете да гласувате за книга от този списък тук

18 незадължителни книги - списъкът на Дилов

1. “Сърце” на Едмондо де Амичис

2. “Оскар и розовата дама” на Ерик Емануел Шмит

3 “Сидхарта” на Херман Хесе

4. “Тримата влъхви” на Мишел Турние

5. “Майстора и Маргарита” на Михаил Булгаков

6. “Под манастирската лоза” на Елин Пелин

7. “Алиса в Страната на чудесата” на Луис Карол

8. “Шантарам” на Грегъри Дейвид Робъртс

9. “Приключенията на добрия войник Швейк” на Ярослав Хашек

10. “Пипи Дългото чорапче” на Астрид Линдгрен

11. “Карлсон, който живееше на покрива” на Астрид Линдгрен

12. “Ние, врабчетата” на Йордан Радичков

13. “Тъй рече Заратустра” на Фридрих Ницше

14. “Записки по българските въстания” на Захарий Стоянов

15. “Чичовци” на Иван Вазов

16. “Към себе си” на Марк Аврелий

17. “Мемоарите на Адриан” на Маргьорит Юрсенар

18. “Пътеводител на галактическия стопаджия” на Дъглас Адамс

Вижте и 

18 незадължителни книги, които трябва да прочете всеки 18-годишен

Списъкът на Алек Попов

Списъкът на Капка Тодорова

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Искаме си еврото! Ето защо

    Ако България влезе в чакалнята на еврозоната още през юли тази година заради “отличната си икономическа форма”, това може да се окаже изпреварване на най-добрите прогнози с цели 2 години. Защо това е добра новина за онези, които държат България да стане по-бързо част от еврозоната? Първо, защото и ние ще се присъединим към онези 340 милиона
  • Антиваксърите ходят по плоската Земя и ги е страх да не паднат от ръба

    “Преди 1500 години всеки е знаел, че Земята е центърът на Вселената. Преди 500 години всеки е знаел, че Земята е плоска. А преди 15 минути ти мислеше, че хората сме сами на тази планета. Представи си какво ще знаеш утре.” Репликата е произнесена от агент Кей (Томи Лий Джоунс) към неговото протеже Джей (Уил Смит) в хитовия филм от 1997 г.