Общ кандидат на десните за президент - след първия тур

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5527623 www.24chasa.bg

При левите се очертават двама

кандидати - който стигне

до балотаж, той ще получи

подкрепа от БСП

След отказа на Росен Плевнелиев да участва в президентските избори (което е една достойна постъпка) напрежението вдясно видимо беше свалено. Което още не значи, че ще има единна дясна кандидатура.

Но при президентските избори е така: левите и десните коалиции се сформират окончателно между първия и втория тур. Така че дори наред с кандидата на ГЕРБ в президентските избори да влезе и някой друг десен кандидат, то те ще отидат на балотаж заедно с кандидата на левицата и тогава ще имаме обединение и вдясно, и вляво.

Шансовете за единна кандидатура са вече по-големи, но аз бих заложил на

двама десни

кандидати, както

се очертават и

двама леви,

и един-двама силни независими.

Доста са кандидатите, но винаги е било така.

Да си спомним, че кандидати като Жорж Ганчев, като ген. Богомил Бонев навремето имаха по 600 000-700 000 гласа и се класираха трети. Дори един път кандидатът на десницата беше трети на първи тур - това бяха злощастните избори през 2006 година, когато втори беше представителят на “Атака” Волен Сидеров и той отиде на балотаж.

Така че ситуацията, която описвам, е по-скоро типична.

Обединението на десните ще дойде със сигурност между първия и втория тур. Какво се случва в Австрия? Практически имаше обединение ляво, дясно и т.н., и то умерено ляво и умерено дясно, които подкрепиха кандидата на “Зелените”, а от другата страна - за кандидата на Партията на свободата. Това е типичен случай на обединение между първия и втория тур.

Което е

характерно и за

всички

мажоритарни

избори, които са

в два тура

Характерно е за Франция, характерно е даже за България на президентските избори - обединение между двата тура, естествено, с уговорки и с ангажименти.

Вляво също очаквам такова обединение, но не знам дали в тези пет месеца до президентските избори от БСП ще могат да преглътнат кандидатурата на г-н Калфин и да я подкрепят още на първия тур. А това трябва да стане даже не и след 5 месеца, а в близките месец, месец и половина. Може би след време това би било възможно, но ми се струва, че на този етап самите избиратели на БСП не биха приели една такава кандидатура.

Мисля, че ще се яви г-н Калфин - дали само като представител на АБВ, или на някаква друга група малки партии, и отделно ще си има кандидат на БСП. И който от двамата се класира на балотаж, ще получи подкрепата на левицата.

Елементарна е ситуацията в България в момента. Няма никаква завръзка, освен ако не се случи нещо неочаквано.

  • Ако някой си мисли, че ще мине метър пред вируса, лъже се

    Ако някой си мисли, че ще мине метър пред вируса, лъже се

    Светът беше абсолютно безпомощен преди повече от година и половина. Пандемията го постави на колене. Лекарите бяха в шок, защото срещу тях беше напълно непозната болест, с която не знаеха как и не можеха да се справят. Стреляха напосоки, докато налучкат каква терапия да приложат. Човечеството не можеше и не искаше да приеме за реалност
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо