България първа в ЕС по най-много малки деца, отглеждани от родители

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5530963 www.24chasa.bg

Евростат публикува данни за 2014 г. за отглеждането на децата до 3-годишна възраст.

- 73% от тях се отглеждат в България от родител, което е най-високата стойност в ЕС. Средно за страните членки този показател е 50%.

- Съпоставката с продължителността на платеното майчинство показва, че най-дългият платен период в България обяснява продължителното отглеждане на малките деца вкъщи. Обратният случай се забелязва в Холандия и Португалия.

- Средната продължителност на платеното майчинство в ЕС е по-малко от половин година, а в България - над 2 г. Майките в България могат да се възползват и от трета неплатена година за майчинство.

В България само 11% от децата посещават детска ясла редовно.

Дългата продължителност на майчинството, липсата на места в яслите в големите градове и алтернативата в малките са основните причини за ниската икономическа активност на майките.

Това се отразява на професионалната реализация, заетостта и доходите на жените в България.

(От текст в бюлетина на ИПИ)

  • Тръгнем ли твърдо към еврото, ползите са много

    Тръгнем ли твърдо към еврото, ползите са много

    България е на финала за влизане в чакалнята на еврото.  Има много причини за гордост с това постижение, защото то би ни донесло само ползи. Икономиката ще стане по-конкурентна, което води до по-високи доходи и стандарт на живот. Ще последва вдигане на рейтинга, което ще доведе ще повече инвестиции. Има и чисто финансови ползи - достъп до