Йолиан Иванов: “Майкрософт” ще прави иновационен център в България

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5536329 www.24chasa.bg
Йолиан Иванов СНИМКА: Алексей Димитров

- Завършил е Техническия университет - София.

- През 1992 г. защитава докторат в БАН. Специализирал е в университети в САЩ и Европа.

- Има над 20 години трудов стаж. Работил е за международни компании и в международни инвестиционни банки (Schroders, Ню Йорк и Barclays, Лондон) и Gabelli взаимни фондове Ню Йорк.

- От март 2016 г. е изпълнителен директор на “София Тех Парк”.

“София Тех Парк” има потенциала да задържи и върне младите хора в България, казва изпълнителният директор на парка. Два американски университета искат да обучават млади хора в “София Тех Парк”

- Г-н Иванов, изброих 14 позиции, които сте заемали - от държавната администрация през банки и частни компании. Към какво сте се стремили?

- Към лично усъвършенстване. Благодарение на опита и знанията, които придобих в различни университети - български и международни, от работата ми в БАН, във Великобритания и САЩ, получих възможност за бъдеща реализация.

- Откъде идвате в “София Тех Парк”?

- Дойдох от международната инвестиционна компания Collins Group, базирана в Монреал, която се занимава с набиране на капитал и финансиране на проекти. Преди това съм работил за американските инвестиционни компании и банки като Euro Fidelity, Nova Capital, Bank of America и Schroders.

- Защо се захващате с ръководството на “София Тех Парк”?

- “София Тех Парк” е първият научно-технологичен парк в България от такъв мащаб и за мен е чест и отговорност да съм част от екипа, който стои зад него. Целта е паркът да се превърне в пълноценна предприемаческа и иновационна екосистема. Опитът ми даде увереност, че мога да бъда полезен с това как проект може да се развие от научно изследване към бизнес план, през много важния международен маркетинг, който ще спомогне за реализирането на дадени продукти.

- Какво от развитието на парка е свършено?

- Изградена е чудесна инфраструктура, която предполага развитие на научния потенциал съвместно със Софийския университет, Техническия университет и Медицинския университет. В иновационния форум “Джон Атанасов” се провеждат международни срещи и конгреси с участие на световни компании.

Инкубаторът

предлага отлични

условия за

стартиращия

бизнес

Създадена е среда, в която да бъде осъществена връзката между бизнеса, предприемачеството и науката. Вярваме, че с финансиране от ЕС паркът може да се разрасне и да допринесе за успеха на стартиращите компании.

- Има ли вече стартиращи фирми в инкубатора?

- На този етап с повечето компании, които са заявили интерес, вече сме се договорили. Много от тях се настаняват, за да използват предимствата, които им дава инкубаторът. Плановете са до края на годината заетостта на офисите да е 100%.

- Какъв е профилът на тези компании?

- Профилът им отговаря напълно на приоритетите на “София Тех Парк” - информационни и комуникационни технологии, науки за живота и зелена енергия. Обмисляме да привлечем компании и от други области и фондове за финансиране. Към момента членовете на инкубатора са фирми, които предлагат IТ услуги, софтуерни иновации в животновъдството, в областта на сигурността, създават нови продукти, разработват нови материали и др.

Основното е компаниите в инкубатора

да имат

иновативни идеи

с потенциал

за пазарна

реализация

Изискване към тях е и поне 30% от дейността им да е научноизследователска и 30% от персонала да е ангажиран с тези дейности.

- Какво ще им осигури паркът?

- Фирмите ще ползват не само площи, но и ще имат достъп до правни, счетоводни, маркетингови услуги, които да спомогнат за комерсиализацията на техните идеи, подкрепа за разработване на техните интернет страници. Повечето изпитват трудности в достъпа до финансиране - ще ги подкрепяме при участие в различни програми и взаимодействието им с различни институции, предоставящи финансиращи и инвестиционни механизми.

Научно-технологичният парк ще им осигури достъп до последните научни върхови постижения, както и до различни бизнес организации, асоциации и университетите, с които работим. Когато фирмите вече могат да се справят сами, е въпрос на желание и възможност от тяхна страна дали да разработват инвестиционните си проекти на територията на парка, или не.

Ангажиментът

ни е да ги

подкрепяме

5 години

- Как се срещат българската наука и бизнес с международните компании?

- Интерес да развият своя бизнес в България чрез “София Тех Парк” имат международни компании като SAP, Microsoft и др. Има европейски наематели и общности от предприемачи, чиято основна цел е да инвестират в стартиращи предприятия. Например базираната в Брюксел и Женева TechTour - създадена от общност, която надгражда натрупания в Европейската асоциация за рисков капитал опит. Това са партньори в частни инвестиционни фондове, предприемачи и мениджъри на по-големи компании, които се интересуват от инвестиции в стартиращи предприятия. Имахме шанс да съдействаме на TechTour и вместо първоначалните им планове за разширение в Букурещ те избраха да участват в развитието на “София Тех Парк”. Microsoft, с помощта на една от българските компании в ICT сектора, ще направят иновативен пилотен проект за Европа - европейски иновационен център, именно при нас.

- Определили сте фокус на научно-технологичния парк информационните и комуникационните технологии, науките за живота и чистата енергия. На този фокус ли отговарят и лабораториите?

- Лабораторният комплекс отговаря изцяло на фокуса и концепцията на “София Тех Парк”. Лабораториите бяха създадени с безвъзмездния труд на десетки учени и специалисти, оборудвани са с модерна и съвременна техника по всички научни стандарти. Според изискванията на ЕК 80% от дейността в лабораториите ще бъде насочена изцяло за научна дейност, а 20% за стопанска. “София Тех Парк” остава отворен в новия програмен период за изграждане на нови високотехнологични лаборатории.

- Какви са условията и как се попада в тях?

- Голяма част от оборудването за лабораториите е доставено и инсталирано. По-голямата част от тях вече работят или се провеждат пускови тестове. Създадена е работна група към Научно-експертния съвет, която ще изготви модел за взаимодействие между бизнеса и науката. Лабораториите са отворени със своите възможности за работа с бизнеса.

- Бихте ли разказали за някои от проектите, които могат да носят марката “иновативни”.

- За един от тях споменахме - европейския иновационен център на Microsoft, който ще спомогне за развитието на младите предприемачи. В сферата на науките за живота имаме предвид проект, свързан с високите технологии в здравеопазването. През юни ще открием нова лаборатория – за телематично управление на подвижен състав, включително и жп инфраструктура. Подобна лаборатория по европейски стандарти има само още една в Европа - в Белгия.

Други проекти са свързани с обработка на данни с потенциални американски инвеститори, както и разработка на иновативни материали с широк спектър на приложение.

- Могат ли възможностите на парка да накарат млади хора да остават или пък да се завръщат в България?

- През последните два месеца хора, които са успели в САЩ и Великобритания,

проявяват

интерес да са

част от

общността на

“София Тех Парк”

и участието ни в международни проекти. Това са учени от Кеймбридж, Оксфорд, Илинойс, Масачузетс, Калифорния. Убеден съм, че тези талантливи хора биха допринесли и за по-доброто функциониране на лабораториите и излизане на продуктите в Европа и САЩ.

Два американски университета проявяват интерес да обучават студенти от Европа и Азия в “София Тех Парк”, което ще даде възможност за реализация на младите хора. Вярвам, че “София Тех Парк” има потенциала да задържи и върне младите хора в България. 

  • Вместо да спорим за Гоце Делчев, да викнем и гърците

    Вместо да спорим за Гоце Делчев, да викнем и гърците

    Идеята за общо честване на 150-годишнината от рождението на Гоце Делчев на 4 февруари, която обмислят правителствата на България и Северна Македония, звучи като разумен опит да намерим разбирателство помежду си с вардарските ни братя. По принцип, когато става дума за почит към някой покойник, винаги е редно роднините, каквито и делби да имат
  • Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Публикуваме отново най-четените през седмицата анализи, коментари и мнения. Това лично мнение на проф. Огнян Герджиков е № 3 и е четено от 54 148 души. Колкото хората са по-невежи в дадена област, толкова са по-категорични СВЕТЪТ вече не е същият. Той е завладян от пандемия, която тотално наруши неговия ритъм

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо