Списъкът на Капка Тодорова

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5536335 www.24chasa.bg

“24 часа” започна националната кампания “18 книги за вашето литературно пълнолетие”, подкрепена от VIVACOM.
Става дума за книги, които е добре човек да е прочел, когато става на 18 години и навлиза в зрелостта, нищо, че не са в учебните програми.
Всеки от авторитетно жури от 32-ма писатели, критици, журналисти, ще даде своя лична класация от 18 книги, те ще бъдат публикувани и на сайта 24chasa.bg, а читателското мнение и гласуване на сайта ще се включи като допълнителен член на журито.

Без базисно познание на Новия завет е невъзможно да се разбират произведения не само на литературата, но и на киното, театъра, операта

Кои са книгите, които всеки 18-годишен днес трябва да е прочел, за да е подготвен за света навън? За да е открил удоволствието от четенето? За да е разбрал колко полезни са му книгите? Труден въпрос през 2016 година. Живеем във времена, в които уж младите не четат, книгите загиват, социалните мрежи и видеото изместват писмената реч. Дали това наистина е така обаче?

АСТРИД ЛИНДГРЕН
АСТРИД ЛИНДГРЕН

Според американски статистики

ГЕОРГИ МАРКОВ
ГЕОРГИ МАРКОВ

днес се печатат 11

ГЕОРГИ БОЖИНОВ
ГЕОРГИ БОЖИНОВ

пъти повече книги,

отколкото преди

40 години

Подобни са изводите и на европейските проучвания. И без методите на статистиката е видно, че същото важи и за България. Преди 40 години книгите бяха дефицитна стока.

1. Библията, по възможност в добре адаптиран вариант. Без базисно познание на Новия завет е невъзможно да се разбират произведенията не само на литературата, но и на киното, театъра, операта, балета. Дори “Междузвездни войни” разработва старите библейски сюжети за битката между доброто и злото, между бащата и сина, между силата и духа.

2. “Пипи Дългото Чорапче” на Астрид Линдгрен. За мен това е

библията на

съвременния

феминизъм,

на модерната педагогика, манифестът на истинската демокрация. Защото всички мечтаем да сме Пипи, а някак си неусетно се превръщаме в Аника.

3. “Двойната Лотхен” или “Антон и Точица”. На Ерих Кестнер. Заради двойната Лотхен започнах всеки ден да пържа яйца на семейството още като бях на девет, вдъхновена от Лотхен. Правих го, докато семейният съвет не ме помоли да спра. Кестнер обаче е един от малкото писатели, които не са забравили как мислят и какво чувстват децата. Той ги учи на техния език на почтеност и приятелство.

4. “Приключенията на Том Сойер и Хъкълбери Фин”. Това е най-широко отворената врата към американската литература, а и Марк Твен посява семенцата на спасителния хумор в детските души. Препрочитам си я със сина ми и до ден днешен, лично аз, за да се успокоя, че пакостите са си част от нормалното развитие на всяко дете.

5. Приказките на Андерсен. “Малката кибритопродавачка” съществува и до днес, децата трябва да се научат да си отварят очите за чуждата беда.

6. “Хари Потър”. Малкият магьосник, който успява да победи злото. Въпреки че някои представители на църквата се опитаха да анатемосат книгата, тя де факто разказва също старите библейска истина, че доброто все някога побеждава.

7. “Властелинът на пръстените” или Тери Пратчет.

8. Чудомир. О Хенри. Уди Алън. Задължително е човек да се учи от малък не само на красиво, но и на ироничен поглед върху живота си. Това развива критичното мислене.

9. Задочните репортажи на Георги Марков. Съветвах се с приятели какво мислят за списъка ми с книги и доста от тях сметнаха, че Марков трябва да се чете по-късно с повече знания за новата история на България. Всъщност тези знания така или иначе липсват, а именно книги като тази на дисидента могат да ги набавят. А и кога, ако не на 18 години, имаш силата, амбицията и желанието да научиш всичко за света?

10. По същата причина препоръчвам и “Калуня-Каля” на Георги Божинов. Роман за Априлското въстание през погледа на българските мюсюлмани.

Той трябва да се чете успоредно със

11. “Записки по българските въстания” на Захари Стоянов. Нека най-сетне се научим да гледаме на миналото си, без да се давим в

митология и

патриотарство.

Какъв

по-добър лек срещу

тях от книгите?

12. Миша Глени “Балканите 1884-1909” това е един независим поглед върху балканската история отвън. За мен лично тази книга бе първата, която анализира ролята на българите на Балканите и показва, че никой в това “буре с барут” не е само жертва.

13. “Дневникът на Ане Франк”. Задължителна литература, без него не може да се разбере размерът на ужаса на Втората световна война. И ужасът на войната изобщо.

14. Светлана Алексиевич завиждам на младите днес, че имат вече няколко книги от тази невероятна писателка. “Време секънд хенд: Краят на съветския човек”. Това не е точно роман, а сборник със свидетелства на хора, преживели епохата на Съветския съюз. Или може и е по-точно да се каже оцелели в епохата на Съветския съюз?

15. Който разбере нея, ще разбере и “Физика на тъгата” на Георги Господинов.

16. Стайнбек и “На Изток от рая”, но и всичко друго от него.

17. “Отнесени от вихъра” това е книгата за любовта. Не вярвам някой да не я е чел.

18. “Майсторът и Маргарита” на Михаил Булгаков.

Капка Тодорова е журналист, автор на култови фейлетони в “24 часа” с псевдоним Лола Монтескьо.

За книга от списъка на Капка Тодорова гласувайте тук

  • Кървавият удар на “Тракия” и уроците, които отказваме да научим

    Кървавият удар на “Тракия” и уроците, които отказваме да научим

    Десетки български семейства ще са почернени след жестокия удар на магистрала “Тракия”, след като турски тир прескочи мантинелата и се озова върху няколко коли в отсрещното движение. Поредните жертви, дадени по жесток и нелеп начин, защото някой е бил уморен на волана на тежкия камион. Всеки, който пътува в страната, знае