В Галиче нямало битова престъпност? То и в Северна Корея няма

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5539491 www.24chasa.bg

За Галеви, Галиче и други синоними на местна диктатура

Като видиш около един кмет група хора с едри златни ланци, мащабни татуировки, напомпани мускули, тъмни очила и пр. атрибути, веднага се набива впечатлението, че политическата власт и силовият подход при упражняването й вървят ръка за ръка. Когато към това се прибавят множество оплаквания и скандали за насилие, и то за дълъг период от време, остава въпросът защо чак сега има сериозна цялостна проверката на ситуацията в село Галиче.

Веднага се вижда, че около кмета Ценко Чоков е -

Кметът на с. Галиче Ценко Чоков
Кметът на с. Галиче Ценко Чоков

концентрирано

всичко, от което

могат да се

изкарват пари

в този район – земеделска земя, търговия, заведения, даване на пари назаем и пр. Галиче е едно средно голямо село с малко над 1700 човека население. Кметът в селото е единствената власт и е естествено хората да се обръщат за всяко нещо към него, което му придава голяма фактическа сила. От друга страна, Галиче не е община и кметът има доста ограничени правомощия. Поради това без общинска подкрепа селският кмет почти нищо съществено не може да направи като общински орган. Но Чоков е подкрепян от различни, и то силни политически партии. Особено в последно време.

Голямата хвалба при управлението на Чоков е, че нямало в селото престъпления. Ами гореописаните действия какво са? Ами съвсем скорошните палежи на коли да не са фойерверки за детски празник? То и в Северна Корея няма битови престъпления, защото

всяка диктатура

държи желязно

властта

Което не пречи съответната диктатура да извършва каквито си иска престъпления и никой да не смее да се оплаче.

Това, че безобразията в Галиче са видими, не означава, че са доказани. Във всяка държава се знаят голяма част от престъпниците. Те лесно могат да бъдат арестувани. Трудността пред истинските професионалисти е да се съберат доказателства, които да издържат в съда.

Галиче съвсем не е най-същественото място на своеобразна местна диктатура.

Доста по-мащабни бяха нещата в Дупница. След делото срещу братя Галеви се разкри как те са държали цялата власт в града. Бившият кмет на града Пламен Соколов казва, че страхът продължава да сковава града. Според него именно страхът от насилие е основната причина за “онова, което се е случвало години наред, на побоища, отнети животи. В Дупница има неразкрити четири тежки убийства, така и останаха неразкрити - нито се разбра кой ги е извършил, нито кой ги е поръчал, те обаче разчистиха терен, определен терен”.

При управлението

на Братя Галеви всеки, който искаше да развива бизнес, плащаше такса “спокойствие”. “Не можеш да направиш автокъща, ако не вземеш устното разрешение от тях, съответно срещу определена сума”, заяви пред БиТиВи Соколов.

Очевидно и таксиметровите фирми са плащали, за да работят. След като Антонио Якимов, който е свидетел по делото “Галеви”, пропуска една вноска, е пребит. Той казва: “Мен ме биха специално за 50 лв., защото аз просто нямах как, не бях работил целия месец, нямаше как да им дам тези пари”.

Очевидна беше протекцията на властта. Всички тези неща се знаеха, но мерки не се вземаха.

Нещо повече – Братя Галеви се срещнаха и с министъра на вътрешните работи. Представете си как това би се отразило на един политик в цивилизована държава в днешно време.

Градът се управляваше от Консултативния съвет към кмета на Дупница Атанас Янев, в който влизаха и Пламен Галев, и Ангел Христов. Консултативният съвет към кмета на Дупница бе легализиран с решение на общинския съвет от 23 декември 2008 г., с което бе приета и нова структура на общинската администрация.

Виждаме как се срастват политическата и другата власт. Най-тъжното е, че

Братя Галеви

идват от

структурите

на МВР

И изниква въпросът дали да имаш доверие на тези структури. Още повече, когато всеки редови катаджия те гледа в ръцете. Странно е и че държавата не може да разбере вече сумати години къде са Братя Галеви. Ами да наемат една специализирана фирма за международно издирване – ако има желание за намирането им, естествено.

Има още немалко градове, за които може да се разказва. Може би трябва все пак да се отбележи Велинград и кметът му Фидел Беев. Той е бил народен представител от парламентарната група на Движение за права и свободи в 40-ото народно събрание. През 2003 г. Зелената партия го издига за кмет на Велинград, като на втория тур той печели изборите. В интерес на истината централната власт не е доволна от избора на човек като Баев и полага усилия

да го свали като кмет

А Баев, колкото и да е странно, няма политическите протекции даже на кмета на Галиче. И така Централната избирателна комисия прекратява мандата на Беев, защото участвал във фирми. По този повод Фидел Беев заявява, че ЦИК се произнася по два различни начина за два идентични казуса - случаят със софийския кмет Бойко Борисов е същият като моя, твърди още Фидел Беев.

През 2004 г. прокуратурата му повдига обвинение, че като кмет на Велинград е доставял горива на общински обекти и детски градини от собствената си фирма СД “Братя Бееви” на обща стойност 142 240 лв. По това обвинение Беев е осъден едва през 2009 година. В медиите излизат многобройни твърдения за какви ли не злоупотреби.

Междувременно на новите кметски избори през 2005 г. Беев получава 58% и отново е избран за кмет на община Велинград. 10 минути преди началото на изборния ден в урна в една от избирателните секции бяха открити предварително пуснати над 400 бюлетини за Фидел Беев и над 200 за претендента му Атанас Водев. Двата щаба взаимно се обвиниха във фалшификации. В резултат на масираното медийно отразяване висящото наказателно производство и противодействието на централните органи на власт Беев губи местните избори през 2007 г.

Все пак прави впечатление, че макар и със закъснение, правоохранителните и другите централни органи успяват да превентират задържането на властта от местни феодали. Но в много от общините кметовете упражняват здраво властта си, без да ги е еня особено за закона, но и без да вдигат шум около себе си. И хората мълчат.

Особено са опасни общините с големи маси от циганско население. Където безскрупулните и придобили пари от властта кметове просто купуват масово гласове. Засега централната власт не желае да предприеме съществени законодателни мерки срещу купуването на гласове. Освен това

партиите разчитат

на силовите кметове

за повече гласове на изборите. Съответно това е чудесна почва за развитие на местните дерибеи, макар и не в този предизвикателен вид, какъвто беше в Галиче и Дупница.

Безсилието на МВР да опази хората от малките населени места от нападенията главно на маргинали върху имущество на живеещите и от физическо насилие, вкл. изнасилване на възрастни хора от цигански банди, също затвърждава властта на местни диктатори. Хората си казват – да, кметът си взема своето, но поне ни пази маргинали и цигани да не ни пребиват и изнасилват.

  • Черните лебеди си отиват, светът от вчера бавно се завръща

    Черните лебеди си отиват, светът от вчера бавно се завръща

    И най-големите оптимисти, и най-мрачните песимисти трябва да признаят, че сбъркаха - светът от вчера бавно се завръща въпреки всички апокалиптични прогнози. И черните лебеди, които сполетяха света с коронавируса, си заминават. Да си спомним колко ужасно изглеждаше бедствието с опасната коронавирусна зараза - в началото на март заради големите
  • Даниел Спасов, Катрин Селие, Милен Иванов и Александър Селие - двамата певци са със съпругата и сина на Марсел Селие.
СНИМКА: ФЕЙСБУК

    Загрижеността за бъдещето на “Мистерията на българските гласове” е наша мисия

    Златната марка “Мистерията на българските гласове” предизвика задочен спор на страниците на в. “24 часа” между певици от хора и настоящата диригентка Дора Христова. Днес публикуваме отговора на певеца Даниел Спасов, който също е част от историята на знаменития хор. “Писанията” на Дора Христова в отговор на отвореното писмо от народната певица Олга