Коментари на седмицата. №1: Защо просто не “дръпнем шалтера” на Митьо Очите?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5589355 www.24chasa.bg
ЕВГЕНИ ПЕТРОВ

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи през седмицата, защото явно това са темите, които ви вълнуват. Този е най-четеният - от почти 47 хиляди души.

Да не ви излъжа, но реших да напиша тази реплика след около двайсетина гневни поста на известни “демократи” във фейсбук защо, мамка му, се полагат такива специални болнични грижи за Митьо Очите в бургаската болница.

Ама защо извикали специалисти от София и Стара Загора?

Ама платил ли си е осигуровките?

Боклук, за когото се грижат дузина лекари, докато стотици гинат по селата и нямат достъп до лекарска помощ.

Ама защо му прелели толкова кръв, а за другите как щеше да бъде…

Ама сега кой ще плати масрафа?

И така нататък, и така нататък.

А под тези постове десетки и десетки лайкове. Толкова съм сащисан, че не знам откъде да започна.

Всеки лекар ще ви каже: и осъден до живот има право на медицинска помощ, еднаква с всяко друго човешко същество. Но не само това. Какво се получава по тази логика?

Да започнем да степенуваме правото и качеството на медицинска помощ съобразно ранг, служебно положение, принос към обществото, дори не споменавам расова или верска принадлежност?

Или примерно да се дава различна медицинска помощ на престъпилите закона, както следва:

а/ с първо престъпление,

б/рецидивисти,

с/рецидивисти крадци, след тях мошеници, педофили, наркопласьори…

За тези с най-малки провинения да има специалисти от национално ниво, за другите – от областно, за третите – местния селски фелдшер. Преливане на кръв – съобразно броя на висящите дела примерно?

Изобщо защо просто не изключат там разните му животоподдържащи апарати и както се казва не му “дръпнат шалтера”?

Дори от чисто юридическа гледна точка Димитър Желязков-Митьо Очите в момента е най-обикновен български гражданин с всички права – да, съден, но с изтърпяно наказание…Той нито е с повдигнато обвинение, нито е задържан с някаква мярка за неотклонение. Но и да беше….

Направете си следния мисловен експеримент – опитайте се да си представите, ако някой известен политик или общественик беше изрекъл вашите позиции – щом е от “контингента” – ако оживее. Или да се забрани кръвопреливане над 3 литра примерно…

Ще ви улесня – Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Корнелия Нинова, Валери Симеонов, Радан Кънев, Христо Стоичков, Поли Генова…?

Какво ви става бе, хора?

Или иначе казано – да живее демократичният популизъм!

(от vevesti.bg)

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Учителите са по-важни от нова апаратура

    Идеята само болниците, които имат модерна и нова апаратура, да могат да обучават специализанти и студенти по медицина, по принцип е добра. Защото няма как бъдещите лекари да станат добри, ако не са виждали модерните апарати, на които им предстои да работят в практиката си утре. А и няма как да бъдат конкурентни на онези свои колеги