Арбитражът за “Белене” - какво следва

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5590037 www.24chasa.bg

Решението няма влияние върху държавния бюджет и дълг

АРБИТРАЖЪТ за “Белене” - първи впечатления:

1. “Атомстройекспорт” поиска 1,2 млрд. евро, но претенциите му са отрязани наполовина и сумата е намалена до 550 млн. евро. Всички искания за пропуснати ползи, неустойки и други претенции са отхвърлени.

2. Длъжник по тези 550 млн. евро е Националната електрическа компания (НЕК). Не е осъдена държавата, не е осъдена България - осъдена е НЕК. НЕК е търговска компания и държавата не е отговорна за нейните дългове. Решението няма влияние върху държавния бюджет и държавния дълг.

3. В краен случай, ако НЕК не може да плати, “Атомстройекспорт” може да поиска нейния фалит. Но не е нужно да се стигне дотам - а и “Атомстройекспорт” едва ли желае длъжникът му да фалира.

4. Срещу тези 550 млн. евро “Атомстройекспорт” трябва да предаде на НЕК съответното оборудване - т.е. ядрен реактор. С други думи, решението на арбитража е двустранно: НЕК трябва да плати 550 млн. евро, но “Атомстройекспорт” трябва да достави оборудване за тази сума.

5. НЕК може да продаде ядрения реактор обратно на “Атомстройекспорт” или на трета страна и да покрие в голяма степен задължението от 550 млн. евро. С други думи, в крайна сметка може да се наложи НЕКда плати много малко - разликата между сумата от арбитража и цената на оборудването.

6. Арбитражното решение няма да се приложи веднага, защото арбитражните решения нямат пряко действие. За да се приложи на практика решението и да се получи изпълнителен лист, трябва да се мине през българската съдебна система. Както знаем, това може да се проточи дълго време. Отделно, НЕК няма 550 млн. евро в наличност, така че и да иска, не може да плати скоро. Отделно насреща трябва да се достави и съответното оборудване, което също отнема време. Тоест това може да се проточи с години.

6.1. Спомняме си, че т.нар. американски тецове имаха да вземат от НЕК дори повече пари - цели 650 млн. евро по дългосрочните си договори. Наложи се да чакат с години, за да си ги получат, тъй като НЕК беше с голям дефицит и нямаше пари. Тоест практиката показва, че такива големи задължения нито се плащат бързо, нито се покриват от държавата.

7. Ако се изпълни решението буквално, НЕК ще се сдобие с оборудване за ядрен реактор, което не й трябва, а “Атомстройекспорт” ще се сдобие с вземане от 550 млн. евро, което няма да бъде платено с години. Тоест и двете страни няма да са особено доволни. Съответно и двете страни имат стимул да преговарят за някакъв компромис - например продажба на ядрения реактор или прихващане на взаимните задължения.

Като цяло от решението няма непосредствени ефекти, освен че се намаляват неяснотите. При добра стратегия може да се излезе от цялата ситуация с минимални щети и без никакви разходи за държавния бюджет.

(От фейсбук страницата на Георги Ангелов)

 

 

  • Внимателно със зелените коридори

    Внимателно със зелените коридори

    Епидемията у нас утихва, два дни поред има по деветима починали, вероятно утре или вдругиден няма да има нито един. Това се дължи не на някакви специални мерки или особена медицинска експертиза, а само и единствено на зелените коридори за ваксинация. С тях голяма част от активното население се имунизира и съответно не разнася заразата
  • Мая Манолова е председател на комисията за ревизия на властта.

    Коментар на седмицата №2: Манолова не разпна Борисов. Направи го мъченик

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 127 хил. прочитания. С такива врагове на Бойко Борисов не са му нужни приятели. Той трябва да изпитва дълбока благодарност за миризливото кюспе от семки, сперматозоиди и кюлчета злато, което в петък до късно вечерта произвеждаше т.нар