Референдумът не е обвързващ

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5602398 www.24chasa.bg

Така, понеже се лее безбрежно много “акъл”, да припомним нещо:

1. Референдумът за Брекзит не е обвързващ - както правителството, така и парламентът могат да го игнорират напълно.

2. Излизането от ЕС минава през активиране на чл. 50 от Лисабонския договор. Но нито в чл. 50, нито в британските закони пише кой го активира. Камерън със сигурност няма да поеме риска да го направи собственоръчно.

3. Член 50 ще се гласува в британския Парламент и няма да мине - съвсем демократично. Британската електорална система е такава, че поддръжниците на оставането в ЕС имат повече депутати (Лондон и Шотландия пращат непропорционално на гласовете си повече депутати).

4. Потенциалът за предсрочни избори не е особено голям - шотландци, ирландци, младежи и малцинства са гласували да останат. А това са групите, които вдигат революции.

5. Лейбъристите (левите) във Великобритания вероятно ще изчезнат и ще бъдат заместени от UKIP на Фарадж. Той пък ще продължи да громи недемократичността на ЕС с право.

6. Разбира се, доколко демократично е 2%, предимно пенсионери и по-необразовани, да решат съдбата на цяла Великобритания за десетилетия напред - никой не може да отговори. Демокрацията има много кусури, но е по-добра от всичко изпробвано. Днес обаче имаме проблем с най-големия кусур.

7. Целият този цирк щеше да бъде спестен, ако Гърция беше оставена да излезе от еврозоната и ако желае - от ЕС. Хората не сме особено рационални и лесно се поддаваме на емоции, когато вземаме решения. За да вземем относително рационално решение какво ще последва при излизане и при оставане, на нас ни трябват ясни примери и за двете. Гърция можеше, заслужаваше и желаеше да бъде такъв пример. Но очилатите чиновници в Брюксел бяха прекалено високомерни и корумпирани (Grexit щеше да фалира няколко банки, дето им дават пари), за да направят правилното нещо.

8. Ако Великобритания наистина излезе, то това надали ще е в състав “Великобритания”. Шотландия открито заявява, че ще се отцепи, и това е правилно - абсурд е половин милион британски пенсионери да вземат решение, противно на желанията на шотландците. Обединеното кралство ще се свие до неузнаваемост и ако не успее да договори благоприятни условия с ЕС и бъде управлявано от някакви популисти, т.е. ако финансовият му център се премести, Великобритания ще се превърне в средно-голяма като население и икономика страна. Тоест вече няма да е дори средна сила на международната сцена.

(От фейсбук страницата на Каролев)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Кон за кокошка - това са заменките за едни 80 млн. лв.

    Кон за кокошка - това са заменките за едни 80 млн. лв.

    Заменките на гори - това е една от грозните метафори на прехода, за която сега държавата ще си търси 80 милиона лева. И дано да успее! Защото по времето на правителството на тройната коалиция (2007 - 2009 г.) под формата на въпросните заменки бяха раздадени уедрени безценни парцели земя все по Черноморието, а и в други курорти срещу жълти стотинки
  • Деца растат нормално в семейства със споделени обич, уважение и отговорност

    Деца растат нормално в семейства със споделени обич, уважение и отговорност

    Разделени родители не бива да се провалят като партньори в отглеждането на синовете и дъщерите си НА Въведение Богородично отбелязахме Деня на християнското семейство. Живеем в епоха, в която ценността на семейството непрекъснато се размива и става все по-относителна. Над половината от създадените семейства се разпадат