Андрей Райчев: Поразен съм, че гърците проявиха повече мъдрост от британците

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5603090 www.24chasa.bg

Нашият интерес е да бъдем в този западен съюз и само губим от отслабването му, казва социологът

- Дълга серия от самовнушения вкара британците в капан

- Great Britain ще стане Middle Britain, ако Шотландия излезе

- Българите са стара мъдра нация, патила страшно много от геополитика

- В крайна сметка страхът от мигрантите ли доведе до този изход във Великобритания, г-н Райчев?

- Не. Британците с глупостта, която правят в момента, плащат за много дълга серия от самоилюзии и самовнушения. Политици, журналисти, различни активисти много дълго внушаваха на Англия чувство за уникалност, че правят услуга на Европа, че са в нея. Резултатът от референдума е логично продължение на това, че обучиха хората, че Великобритания губи от Европа. Че ЕС е една остаряла формула, че те са велики, че могат без нас. Тук влизат измишльотините за българските и румънските имигранти, които ги заливат, за това, че дават нахалост пари, и т.н.

А всички експерти им вещаеха негативен резултат, който скоро ще изпитат на гърба си.

Но прекалено силна беше тази ода на величието, на самовлюбването, на илюзията, че ни правят услуга.

И капанът щракна

- за излизане от ЕС гласуваха половината от британците, а дори повече от половината англичани, защото в Шотландия и Северна Ирландия гласуваха “за” Европа.

Навремето Конфуций е казал, че има три начина човек да се учи - чрез размишления, чрез подражание и от опит. Последният е най-скъпият начин. Британците имаха много време да мислят, не искат да се учат чрез подражание, защото са велики и сега ще се научат от опит. И ще им се случи

да бъдат

опитни зайци -

излизането от Европа трябва да се опита, разбира се, но върху страна, за която не ти е жал.

Моята прогноза е, че в крайна сметка ще се наредят на опашката и ще трябва да чукат пак на същата врата - дайте да продаваме и т.н. И вероятно ще го получат, но без привилегии. А те бяха глезеното дете на Европа, разрешаваха им се неща, които не се разрешават на никой, дори на най-бедните страни. И сега ги загубиха.

Поразен съм, впрочем, че гърците проявиха по-голяма мъдрост от британците. Те имаха много повече причини - и емоционални, и други, да направят тази глупост - да хлопнат вратата и да се разведат. Но те се сдържаха, едва-едва, но се сдържаха. А

британците

едва-едва, но

не се сдържаха

- При бъдещото излизане на Великобритания от ЕС...

- Не на Великобритания, защото Шотландия няма да излезе, тя ще се отдели и няма да е много велика Британия. Няма да е Great, а Middle Britain. И няма да е United Kingdom, а Devided Kingdom.

- Но след това излизане колко различен ще е ЕС? Какъв е пътят оттук нататък пред Евросъюза?

- ЕС има голям проблем и британският случай трябва да ни подсети, че е време да го решим. Европа много отдавна е повече от това, което беше замислила, и все още е много по-малко от това, което трябва. Замисълът бе за един голям супермаркет, в който страните търгуват, чувстват се добре и т.н. Интеграцията достигна много по-високи нива - единно законодателство, единна валута, опити за единна външна политика и единна армия. Но всичко това изисква централизация. Т.е.

ние вече не сме

супермаркет,

но още не сме

федерация

Трябва да се направят още крачки. Или да се върнем на старото - тогава просто Европа ще бъде един придатък на САЩ. Това също е вариант, но просто ще е жалко за един възможен гениален замисъл - да направим уникален съюз, доброволна федерация.

Референдумите за оставане в ЕС впрочем съвсем не приличат на референдумите за национално обособяване. Примерно в Южен Судан се събраха и 99% казаха: ние сме отделна нация от Северен Судан, защото сме християни и не сме араби. Британският референдум беше не за миналото, а за бъдещето - как ще живеем? И британците избраха да имат самостоятелно бъдеще. Повечето експерти им казаха - не можете, защото сте една малка страна в огромен свят. Но британците

имат чувството,

че са огромна

страна в

непрекъснато

използващ

ги свят

Което е илюзия. Те са по-малко от 1% от световното население и не прозвеждат и 2% от световната продукция. Т.е. са политически и икономически лилипут с историческо самочувствие на великан. Тук малко приличат на Русия.

А главният извод за Европа е, че не можем да се управляваме вън от някаква изборна власт. Властта трябва да се избира, а не да се договаря. Сегашната власт в Брюксел се държи толкова неадекватно, толкова обтекаемо не защото хората там са политически бездария, а защото им липсва сила - те не са избрани. Ако искаме да видим в Брюксел истински силна власт, ние, половин милиард европейци, трябва да им я дадем, като ги избираме. Накъсо казано - трябва ни избран президент, обща войска и обща полиция.

- Вече се заговори от националистически партии в други европейски страни за аналогични референдуми, възможно ли е да се стигне до ефекта на доминото и до още сепаратизъм?

- Не ми се вярва. Франция например, ако остане без Германия, ще се окаже в положение на страна с огромни дългове и без силно производство. По този повод в туитър се появи чудесен виц, че накрая в Европа ще останат само

България и

Румъния, защото

не могат да

покрият

критериите за

излизане

от Евросъюза.

- Всъщност какво губи България от излизането на Великобритания?

- България губи въобще от отслабването на европейския проект. Има вариант, разбира се, при който източноевропейците стават просто съюзници на САЩ и търпят Европа заради НАТО. Но за нас точно европейският проект е идеален, защото това е някакъв баланс между Изтока и Запада, а ние сме на границата. Ако погледнете историята на България, ще видите през последните 1300 г. процес на балансиране/дебалансиране между Изтока и Запада. А през последните 100 г. съвсем конкретно между Запада и Русия. Всеки път, когато има разтърсване на нашия политически живот, то е винаги обръщане по тоя показател. Тоест

ние сме крайно

заинтересовани

да бъдем в този

западен съюз,

защото той дава някаква стабилност. Европа излъчва огромно магнитно поле, което стабилизира страната, води я нагоре. Замислете се какво би станало, ако България напусне Европа. Ще настъпи мутризация за месеци.

Европа беше свещена крава в първите години на нашия преход. С влизането в ЕС в края на прехода се появиха цели партии, които казаха: стига с тая Европа. Но българите са стара мъдра нация, страшно много патила от геополитически сътресения. И добре знае, че всяко преминаване в друг статус, всяка смяна на геополитическото партньорство е по-тежко от всяко геополитическо партньорство. Самата смяна има огромна цена.

А колкото до британците, това, което виждаме, може да се разкаже като “справедлив гняв на масите” или като “бунт на идиотите”. Това е воля на нови хора в политиката. Недай Боже, подобно нещо може да наблюдаваме в САЩ, ако изберат Тръмп. Понеже не ти харесва животът ти, вместо сериозно обмислени корекции решаваш да го счупиш: развод ми дай.

CV

l Роден на 5 август 1955 г. в София

l Завършил е философия и социология в СУ

l Бил е директор на Института за изследване на младежта. Основател и директор на НЦИОМ през 1990 г.

l През 1991 г. започва да развива агенцията BBSS Gallup

l Автор е на десетки социологически студии, както и на книгата за прехода “Какво се случи” в съавторство с Кънчо Стойчев

l Женен. Има 4 дъщери

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Политики срещу лошата демография, не само приказки

    Населението на България може да падне под 6 млн. през 2040 г. Печалният извод e на екип от Института за изследване на населението и човека при БАН. Тенденцията обаче не е от вчера и далеч не е само българска - населението на цяла Европа застарява. Да, повод е за черногледство, но то няма да реши проблема.
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,