При мъртво вълнение плувайте успоредно на брега, докато излезете от подводната река

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5615398 www.24chasa.bg
СНИМКА: ЕЛЕНА ФОТЕВА

Подранилите жеги през юни направиха морето опасно, казва Веселин Илиев, старши спасител на северния плаж в Бургас

- Г-н Илиев, още в началото на сезона морето взе жертви. Двама младежи загинаха в Слънчев бряг, руски турист се удави край Ахелой - всички погълнати от мъртво вълнение. Защо то да се появи толкова рано?

- Времето и температурните аномалии са в основата на подранилото мъртво вълнение. До миналата година горещините идваха в средата, дори в края на юли. Тогава се стигаше до температури около 35 градуса.

Това лято жегите дойдоха много по-рано. Движението на въздушните маси от морето към брега вдига вълни и се образува мъртво вълнение. Това е прост физичен закон, не е нещо извънредно.

- Каква е формулата на безопасното къпане?

- Най-вече да се избират охраняеми плажове. Добре е плажуващите да бъдат в полезрението на спасителите, да се съобразяват с флаговата сигнализация.

И не на последно място - да се съобразяват с плувните си възможности. Ако не умеят да плуват, да не влизат по-дълбоко от кръста.

- А ако все пак попаднат в подводно течение, какво трябва да направят? Има ли съвет, който да сработи в такъв момент?

- Много зависи в какво точно положение са изпаднали. Ако е дълбоко и губят опора под краката си, става страшно, но въпреки това не трябва да се изпада в паника.

Трябва да се опитат

да вземат

въздух и да

легнат на гръб

Да се отпуснат, правейки “звезда” с тялото си, и да вдигнат ръка за помощ. Ако няма спасители, да се обърнат за помощ към най-близко стоящите хора в морето.

Всеки един може да помогне, без значение дали може да плува, или не, като подаде ръка, някаква хавлия или чаршаф.

Ако не умеят да плуват, хората могат да се наредят в една редица и да направят т.нар. жива верига. Най-високите на ръст да влязат по-навътре и всички да се хванат за ръце. Това се е случвало на някои от плажовете по Южното ни Черноморие.

Тук, на северния плаж в Бургас има дисциплина, почти не сме имали такива ситуации.

- А може ли да се излезе от тази коварна ситуация с плуване и как?

- Винаги трябва да се плува косо към брега, а не срещу течението.

Плува се почти паралелно на брега, за да може силата на самото течение да се усеща по-малко. Излизането от тази подводна река е напълно възможно. Нейната ширина е не повече от 20-30 м.

Ако човек е попаднал в центъра на течението, ще плува не повече от 10 м настрани и ще успее да излезе. Изведнъж ще стъпи на плитко дъно, което има твърда основа, и ще се спаси. Дъното в подводните реки е издълбано и ако човек се опитва да се оттласне, няма да успее. Затова е важно да плува паралелно на брега, докато излезе от подводната река.

- Смятате ли, че морето става все по-опасно от година на година? Миналото лято мъртвото вълнение през август продължи близо 2 седмици вместо обичайните 3-4 дни.

- По-опасно не бих казал. От хиляди години морето не се е изменило. Не може за някакви 10-ина години да дойде апокалипсис. Става дума за физични закони, всяка година ситуацията е едни и същи. И хората също. Нещата не бива да се преекспонират, нито да се изпада в излишна паника.

Инциденти винаги

е имало и

ще има

- Ваши колеги често се оплакват, че туристите не ги слушат. Има ли някакъв напредък?

- Като че ли през последните 1-2 г. вече не се правят на толкова велики. Съобразяват се повече с нашите указания, макар че винаги има и такива, които не го правят. Родителите все повече внимават за децата си, вече не ги оставят сами.

Факт е, че повечето проблеми стават в неохраняемите зони. Затова този сезон монтирахме още два поста, които са навътре в неохраняемата част, в посока към солниците. Миналото лято най-много хора спасихме в този район. Наши спасители редовно тичаха до тази неохраняема част от плажа да вадят туристи от морето.

- Двамата загинали младежи в Слънчев бряг това лято се удавиха след нощно къпане. Защо е толкова опасно?

- Нощното къпане не е препоръчително, защото в тъмното не се вижда какво е морето - има ли мъртво вълнение, какви са вълните. А ако към това се прибави и употребата на алкохол, нещата излизат от контрол.

- Освен по флаговата сигнализация как обикновеният летовник, дошъл за 10-ина дни на море, може да се ориентира дали има мъртво вълнение?

- Има видими признаци, когато се наблюдава морето. На повърхността се забелязва коридор от вода, който се опитва да навлезе навътре вместо към брега. Вълните в самото мъртво вълнение са по-мътни, пълни с пясък. Водата стои по различен начин от останалата около нея.

- Сега, когато разговаряме, морето е равно, но флагът е червен?

- Това е така, защото през последните 2-3 дни имаше вълнение, което е издълбало доста дупки по дъното. Това е другата коварна опасност, която дебне туристите.

Ако попаднат в такава дупка, също не трябва да се паникьосват. Отново трябва да дадат знак за помощ - някой, който е на по-висока повърхност в морето, да подаде ръка или да се направи жива верига. Не бива да се забравя, че няма дупка по-голяма от около 5 м.

- Какви хора спасяват туристите по родните плажове? Каква е средната възраст на българския спасител?

- Спасители

между 30 и 50 г.,

почти няма

Най-много са от 50 до 70 г. - пенсионери с внучета и от 18 до 23 г. - ученици и студенти.

Това е тенденция, която се наблюдава от години. Хората на средна възраст изоставят тази професия, защото не могат да се реализарат в живота. Трудно могат да изхранват семейство, тъй като през зимата нямат доходи, а понеже не са работили повече от 6 месеца, нямат право да отидат на борсата на труда.

- Откога е този отлив на спасители?

- Аз го наблюдавам отдавна, появи се след 10 ноември 1989-а. Една от причините са нелоялните плажни концесионери, които не желаят да плащат добри пари на хората си. Държавата е вдигнала ръце, концесионерите се опитват, ако може, да минат с минимално заплащане, правят си сметки за големи печалби.

- Тази година заплатите в бранша като миналогодишните ли са, или има някакво завишение?

- Опитваме се с много усилия да докажем, че заплатите трябва да са по-високи. Успяхме да се преборим за заплащане от 30 лв. на ден при 8-часов работен ден и по 40 лв. - при 10 часа на пост. Миналото лято заплатите варираха между 800 и 900 лв.

- Вие сте спасител от 27 г. Как станахте?

- Ами това, че съм от Бургас, морски човек, е основното. Още като деца цяло лято прекарвахме на плажа, прескачахме оградите, за да не плащаме билетчета. Станах спасител като студент веднага след първата година в Аграрния институт в Пловдив и оттогава всяко лято съм на пост. Знам плажа наизуст.

CV

Веселин Илиев е старши спасител на северния плаж в Бургас

Отговаря за 16 поста по ивицата, в които работят по двама спасители

По професия е агроинженер, но е работил по специалността си едва няколко месеца

Спасител е от 27 години

Семеен, има две деца - син и дъщеря

  • Без директни помощи за най-бедните няма да се мине

    Без директни помощи за най-бедните няма да се мине

    Очевидно е, че без ново раздаване на пари не може да се излезе от кризата. Цените достигнаха 14-годишен връх. Има връх и в размера на малките потребителски кредити, което означава, че хората наистина са без пари и вземат заеми не за инвестиция или покупка на нещо голямо, а за да преживяват. В човешката история няма криза
  • Слави Василев, политолог

    Слави Василев: Украйна ще стане западна държава, когато и Русия стане

    Защо политическият ни елит си съдира ризата Искам да напиша няколко думи за Украйна. Чувам през последните седмици какви ли не мнения по темата. Политическият ни елит подкрепя гледната точка на украинските властимащи и оттам в обществото се заражда една лавина от еднопосочни мнения, които анатемосват всичко

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо