Асдис Ран: И аз тренирах футбол. Сега завършвам за пилот на хеликоптер

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5616897 www.24chasa.bg
Асдис Ран в актуална фотосесия, предоставена на “24 часа”

Исландия е мъничка, но мъжете ни са викинги. Фурорът на европейското първенство е историческо събитие за страната ни

Асдис Ран е най-известната исландка в България. Идва у нас през 2008 г., когато съпругът Гардар Гунлаугсон е привлечен във футболния ЦСКА. Но набързо исландската моделка става по-популярна от мъжа си. А горещата България явно се харесва на Ледената кралица. Гардар си тръгва, за да продължи кариерата си в Австрия от 2010 г., но Асдис решава да остане в България. Впоследствие Гунлаугсон рита в Германия и се връща в Исландия, но Асдис няма такива намерения. Двамата твърдят, че са се отдалечили, и през 2012 г. се развеждат. Имат две деца - Хектор и Виктория. Асдис има и по-голям син - Робърт, от времето, преди да срещне Гардар. Асдис е модел, снима се от 15-годишна. След това става и собственик на най-популярната модна агенция в Исландия. Модата я свързва и с Гардар, който през 2003 г. е избран за Мистър Исландия, а след това започва да работи и за агенцията на бъдещата майка на децата си. Покрай футбола семейството живее в Швеция и Шотландия, преди да дойде в България - топлата страна, пленила. Ледената кралица. В момента я откриваме в родината , където е на почивка. Покрай подвизите на сънародниците на европейското първенство по футбол думата Исландия е сред най-споменаваните в световните медии напоследък. За исландците, футбола и живота най-популярната исландка в България говори в специално интервю за “24 часа”.

- Асдис, какво е чувството да си исландец по време на европейското първенство по футбол през 2016 година?

- Невероятно е. Усещането е фантастично. Това е историческо събитие за исландската нация. Цялата страна е обединена и празнува заедно. Абсолютно всеки човек в Исландия гледа мачовете от европейското първенство във Франция. В този момент страната ни е едно цяло. Чувството да си исландец в този момент е страхотно.

- Къде гледа ти досегашните героични мачове на Исландия на Евро 2016?

- Последния мач - уникалната ни победа над Англия, аз бях в центъра на Рейкявик. Там е поставен гигантски видеоекран и хиляди хора гледат мачовете заедно. Хиляди пеят, прегръщат се. Просто великолепно изживяване за всички.

- Предполагам, че всички твои приятели в България вече са станали фенове на Исландия? Заради теб или заради футболните ви национали?

- Мисля, че хората започнаха да харесват отбора на Исландия заради върховната амбиция и гордостта, демонстрирана от тима. Ние сме мъничка страна със само 350 000 души население и за нас е изключително постижение да стигнем толкова далеч на европейското първенство по футбол. Нашите момчета се бият като истински викинги. (Смее се.) Явно е, че умеят да влизат в битка, но освен това те показаха и много други достойнства - играха много добре срещу гиганти на европейския футбол. Те извоюваха уважението и симпатиите в България и по целия свят. Напълно ги заслужават.

- Как близките ти и приятелите ти и изобщо хората в Исландия празнуват фурора на футболистите ви във Франция?

- Самолетите и билетите за предстоящия ни мач срещу Франция бяха разпродадени за няколко минути. Толкова много хора тръгват за Франция... Така беше и за предишния ни мач срещу Англия, но след тази знаменита победа настроението в страната е по-приповдигнато отвсякога. Тези, които не са успели да тръгнат за Франция, се събират в центъра на града, на площада или в барове и ресторанти. Всичко е претъпкано. Навсякъде има екрани, на които се гледат мачовете. Атмосферата в центъра на Рейкявик е луда. Флагът на Исландия е навсякъде - накъдето и да погледнеш, го виждаш. Нарисувани в националните цветове хора, хора, облечени във всякакви исландски костюми, са препълнили улиците.

Всички са заедно -

и семейства с деца, и пиещи

бира футболни фенове

Страхотна гледка.

- Познаваш ли някой от футболните национали на Исландия? По света вече се разказват техните истории, истински или хиперболизирани - вратарят Ханес Халдорсон бил също режисьор на рекламни клипове, но мечтаел да снима филм на ужасите, а авторът на първия гол за Исландия на европейски първенства Биркир Бярнасон обикновено не играел през юни и юли, защото по това време помагал във фермата на баща си...

- (Смее се.) Историята за Биркир е шега, която обаче започна да се разпространява навсякъде. Някои си правеха шеги с националния отбор на Исландия в туитър, пишейки, че някои от играчите ни са фермери. След победата ни над Англия исландски автор пусна в туитър шегата, че това е фермата, в която Биркир помага на баща си. Един вид - сега обаче е на европейско първенство и побеждава големите нации. Мисля, че всички от футболистите ни в националния отбор са професионалисти и играят в чужбина, така че не мисля, че им остава време и за друга работа освен футбола.

Но на въпроса за футболистите - да, познавам някои от националите, все пак сме изключително малка държава, а и Гардар също беше в националния отбор през тази година. (Бившият ѝ съпруг и баща на две от децата ѝ Гардар Гунлаугсон през януари е на лагер с националния отбор и дори играе титуляр в контролата срещу Финландия, спечелена с 1:0.)

- Познаваш ли станалия популярен по целия свят исландски коментатор Гудмундур Бенедиктсон?

- Да, познавам го. Работихме за една и съща телевизия - Channel 2, където имах свое телевизионно шоу.

Също и покрай футболната индустрия.

Той е великолепен

коментатор - мачовете

не са същите без него!

- Разбра ли, че бащата на две от децата ти уволни коментатора от неговата друга работа като помощник треньор? Гардар вкара два гола за “Акранас” срещу “Рейкявик” за победата с 2:1 и “Рейкявик” уволни треньорския щаб заедно с Бенедиктсон, който се бе върнал за кратко от Франция заради мача...

- Да, точно така стана, той загуби работата си като треньор, за съжаление. Голът, който Гардар вкара за победата, вероятно ще е голът на годината или дори повече.

За Гудмундур Бенедиктсон или Gummi Ben, както го наричат, съм сигурна, че ще си намери нова добра работа, особено след като сега вече е и световноизвестен. (Смее се.)

- Покрай Гардар ли започна да разбираш от футбол?

- Всъщност аз самата съм тренирала футбол, когато бях тийнейджърка. В продължение на няколко години тренирах. Но, разбира се, научих много за футбола от моята 10-годишна връзка с Гардар - пътувайки навсякъде по света, за да играе футбол.

- Кой е най-добрият футболист на Исландия в твоите очи?

- В момента моят фаворит е вратарят Ханес Халдорсон. Той е невероятен! Но в сегашния ни национален отбор има много отлични футболисти, целият ни отбор е отличен.

- Интересуват ли се синовете ти от футбол? Може би Хектор, който живее с Гардар, ще поеме по пътя на баща си. Може ли и той да стане футболист?

- Синът ми Хектор тренира, може да се каже, откакто беше роден.

Хектор е следващата

футболна звезда

в нашата фамилия

Той тренира в същия клуб, в който играе и Гардар - “Акранес”. Хектор е много талантлив. По-големият ми син Робърт не е заинтересован да се развива в тази сфера.

- Къде играят футбол децата в Исландия?

- Най-вече ритат навън. Но ние имаме стадиони и терени навсякъде - и открити, и закрити.

- Какви са исландските мъже? В очите на футболистите ви на Евро 2016 - особено по време на мача с Англия, можеше да се прочете, че са безстрашни... Но как би ги описала ти?

- Исландците са изключително мъжествени - викинги. А по време на мачовете може да видите, че мъжете ни са истински бойци.

- Какво не знаем в България за Исландия? Вярно ли е, че повечето от исландците вярват в съществуването на елфи?

- Да, ние

имаме елфи в Исландия.

Те живеят в камъните и

скалите и пазят природата

в Исландия. Елфите обикновено са невидими, но могат да бъдат видени, ако те го почувстват. Те могат да бъдат полезни и мили към онези, които не са им сторили никакво зло, те отвръщат на доброто с добро. От друга страна, те също могат да бъдат злонамерени и да търсят отмъщение, ако някой ги нарани. Елфите в Исландия често са рисувани като прекрасни същества в красиви дрехи, най-вече от цветна коприна. Елфите живеят в природата, най-вече в гори, хълмове, извори. Да, те съществуват.

- Какво очакваш от 1/4-финала на европейското първенство Исландия - Франция? Може ли страната ти да сътвори най-голямата сензация, като отстрани и домакините?

- Окей - Франция е много, много силен отбор. Продължавам да не искам дори да си помисля, а и да кажа, че ние ще загубим. Затова просто ще бъда много позитивна и ще кажа 2:1 за Исландия. (Смее се.) И

ще вярвам до последно,

че нашите исландски воини

могат да спечелят

тежката битка срещу Франция.

- И за финал - с какво се занимава Ледената кралица днес?

- Летях с хеликоптер, през последната година най-вече с това. Летях в Румъния, Швеция и Испания между времето, което прекарвам в България. Вече имам своя пилотски лиценз и квалификация за типовете As350b2 и As350b3. Имам още около 50 летателни часа, за да завърша моя професионален лиценз за пилот на хеликоптер. Мисля, че ще го направя в следващите месеци.

Между тренировките работя по други проекти и прекарвам време с децата си. В момента съм в Исландия за ваканция, но си пристигам в София във вторник с децата ми Хектор и Виктория. Ще се наслаждаваме на лятото в София заедно, ще идем и до Българското Черноморие.

- Искаш да кажеш, че Ледената кралица вече е и пилот на хеликоптер? Как изобщо професионален модел решава да стане професионален пилот?

- Беше ми мечта, откакто бях млада и с Гари отидохме на тур с хеликоптер в Ню Йорк. Но децата ми бяха малки и нямах никакво време да започна тренировки. Досега. Започнах да летя миналото лято. Тогава реших да следвам мечтата си и започнах да тренирам. Учих в Румъния за моя лиценз за частен пилот, след което продължих да тренирам в Испания и Швеция. В Швеция взех лиценз за хеликоптери Astar. И сега съм много близо да стана професионалист, но учението е много тежко и отнема време. Но след няколко месеца ще завърша и този етап от мечтата си.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Защо трябва да вземат книжката на Местан

    Заради трагичния инцидент, при който загина шестмесечно бебе, лидерът на ДОСТ остана без книжка. Както и при наложената му парична гаранция, така и със свидетелството за правоуправление се наложи съдът да се произнася по два пъти. При това стечение на обстоятелствата обаче се изясни, че Местан си е обикновен рецидивист нарушител на пътните
  • 111-ото място не е вярно!

    Идеята за подреждането на страни по свобода на медиите е абсурдна. Положението или е добро, или лошо Изчаках един ден да отминат страстите, за да кажа: класацията, която ни слага на 111-о място по свобода на медиите, е с кашкавалени крака. Балон. Имаме си проблеми в медиите, но тази класация всъщност е един от тях. Ето защо смятам така: 1.