Айри Мурад в сянката на числото пи

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5628460 www.24chasa.bg

Общинският съветник, който загърбва Исус

и се врича на Аллах, както захвърля

дънките си, за да облече рокля

Историята на Айри Мурад е фамозна, жива картина на отчайващото съвремие, в ръцете на литературен талант би разцъфнала в непреходна класика. Това е животът на един от стотиците хиляди българи с

генерално

сгрешени

представи

за Вселената и за самия себе си. В посветените на него дописки зад всяка дебнат дълбоки противоречия и неразрешими конфликти. Изграждането на многопластовия образ започва още с представянето на лирическия герой: 38-годишен общински съветник от Реформаторския блок с оценка 2,63 на матурата по БЕЛ и 3,13 по философия.

Самоотвержен лидер от “Столипиново”, върху чието развитие досегашните постижения на човечеството не са оказали абсолютно никакво въздействие. На този ранен етап от своето образование той не е в състояне да издържи дори матура, фокусирана единствено върху Правилника за организацията и дейността на Пловдивския общински съвет. Титаничен би бил сблъсъкът му със специфичната терминология, с думи, понятия и изрази като “Европейска харта за местно самоуправление”, “благоустройство и комунални дейности”, “конституция”, “релевантен”… По необясними и неведоми начини обаче Айри някак успява да функционира като общински съветник независимо от писмеността и словото. Сякаш кара колело, без да върти педалите, или дирижира, без да чете ноти, феноменално!

Дисонансът се допълва и осмисля от още един потресаващ детайл, свързан с професионалната му биография – той е член на комисията по образование, наука, вероизповедание, етнически въпроси.

Гласът му е равностоен на всеки друг избраник, когато се приемат решения за удостояване с почетни отличия, откриване и закриване на училища, храмове и библиотеки. Вземайки предвид аксесоарната функция на Мурад в този контекст обаче, сме длъжни да се запитаме: него ли да жалим, или себе си?

Пред репортерите този страж на гражданските права и свободи заявява, че е

горд с оценката

си по философия

(3,13),

защото това бил по-труден предмет, само че… един момент…, не, не може да се сети кой е любимият му философ. Все пак гордостта му е оправдана донякъде, очарованието на числото 3,13 е безспорно! Засенчено от планетарната слава на пи (3,14), то въплъщава достойнството на слабия, отчаянието, но и самочувствието на незабележимия. Откъдето и да го погледнеш, е невзрачно, а на всичкото отгоре съдържа и фаталната цифра 13. Нумеролозите биха го разчели най-вероятно като амбиция, мечти и стремежи, обезсилени от една стотна разлика.

Преди това бил

ходжа

“Дърпа ме политиката и затова реших да участвам”, разказва Мурад. Поредният фрапиращ детайл от морфологията на образа - чувства се призован да извършва геройства, безжалостно надхвърлящи скромните му възможности, зарязва селото си като Фродо Бегинс, за да се хвърли самоотвержено в неравната битка. Епохално!

Нататък в разказа се описва и Зейнеб, 28-годишната съпруга, на която е забранено да работи, защото мъжът ѝ се придържа стриктно към мюсюлманските семейни традиции. “При нас е така - обяснява той. - Искам да е вкъщи. Да е като домакиня... Така мислим. Жената е за вкъщи”. Кажи го на Ирина Бокова и Хилари Клинтън, Мурад!

Патриархалните канони не би трябвало да предизвикват критики и подигравки, но този случай е различен, безаналогов: той признава, че докъм 12-ата си година е бил християнин. Сега обаче ислямът бил на мода – както в квартала, така и в България, така и в света.

Девалвацията на вярата е един от най-изумителните и ярки кулминационни моменти. Айри обръща гръб на Исус и се врича в Аллах, но за разлика от последователите на “Ислямска държава” този реформатор не е провокиран от желание за мъст и разплата с християнския империализъмл

Разсъжденията му са напълно миролюбиви: “Има време, когато носиш само дънки. После хвърляш дънките, носиш рокля. И аз така усещам, че сега е времето на исляма.”
Сравнението озадачава! Наистина ли Мурад се възприема еднакво комфортно с дънки и с рокля? Готов ли е да жертва на олтара на местната политика мъжкото си достойнство?
Добре че Зейнеб е широкоскроена и е в пълна хармония със своя съпруг. Подвластна на модните тенденции при религиите, преди две години тя слага фередже, за да е в синхрон с политическите търсения на Айри. Днес е доволна, макар че й е забранено да носи бански и да ходи на море. Приема без капка съмнение амбициозните му планове да завърши висше, нещо повече, заявява, че го вижда като лекар един ден.

Сложните реалности не й въздействат, тя се извисява далеч над простите сметки, че след като сега Айри е на 38, в най-добрия случай, ако Аллах е рекъл, има шанс да си вземе матурата по БЕЛ през септември. После го чакат десет напрегнати месеца до кандидат-студентските изпити, през които вниманието му ще се разконцентрира между усилената подготовка по биология и по химия, и делата на образователната комисия в пловдивската община. Ще бъде най-малко на 39, когато го приемат в Медицинската академия, и на 43, ако изкласи, без да прекъсва. А пък след това го очакват още години на специализация.
Най-рано на 45 Айри Мурад може да стане лекар, но само при положение, че започне да чете веднага, нищо че още не си е изкарал тройката по БЕЛ.
Но Зейнеб не е дребнава, тя безрезервно вярва в интелектуалния потенциал на своя партньор, в тяхното семейство очевидно вярата е над всичко.

  • Отваряйте си очите за измамници в турбуленцията

    Отваряйте си очите за измамници в турбуленцията

    Вече месец в България продължава политическата турбуленция. И в нея се активизират хора от всички етажи на обществото - от най-високите, та до сумрачните подземни етажи. Както е известно, в смутни и несигурни времена излизат мошеници от всякакъв вид и калибър. Това е за тях златно време, това е техният “ден година храни”
  • Да блокираш - за всички е гадно

    Да блокираш - за всички е гадно

    Гадно е, нали? Да ти блокират пътя и да не можеш да се прибереш вкъщи. Да опиташ да заобиколиш, но пак да се окажеш блокиран. Да си с чувството, че си невинен в затвор или птица в клетка. Да се питаш: “Защо сега точно на мен ми нарушават правата?” Но пък когато пред колоната от автомобили с вече проклинащи момента шофьори и пътници се изправи