Нищо драматично няма да се промени с поправките в Изборния кодекс

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5646343 www.24chasa.bg

Новоприетите промени в Изборния кодекс ще засегнат единствено вота в Турция. В останалите държави според досегашната практика няма повече от 35-36 секции. В Турция обикновено са 3-4 пъти повече, така че можем да очакваме намаляване наполовина на гласовете, които идват оттам. Но трябва да подчертая, че в това няма нищо драматично.

В последно време от Турция идват около 60 хиляди гласа, естествено, почти всичките за ДПС. При новото разпределение на секциите тези гласове ще паднат вероятно наполовина и ще бъдат 25-30 хиляди гласа. Така че загубата на около 30 хиляди гласа няма да е фатална за ДПС - това означава максимум двама депутати. Освен това не виждам защо ДПС толкова много страда от това намаление, тъй като, ако турската държава реши, тя в някакъв смисъл ще стимулира това тези гласове да бъдат дадени на ДОСТ. Отново подчертавам, става въпрос за максимум 2 мандата. При положение, че партията има 35 или 38, както досега, два мандата са нищо.

Досега в повечето държави имаше между 20 и 30 секции, сега пак ще има толкова. Друг е въпросът, че повече секции би трябвало да има, ако има повече желание сред българската диаспора. Целият този шум, който вдигаме за гласуването в чужбина и с който се занимаваме непрекъснато се отнася до едни 100-150 хиляди гласа на фона на 3,5 милиона до 4 милиона гласа общо. Ще има разкрити сигурно 300 секции или 350, което означава по 300, 400 или 500 души да гласуват в секция, точно колкото е и нормата в България.

Гласуването в чужбина има два аспекта. Единият е чисто морален и той, според мен, е важният, защото гласуването в чужбина осъществява връзката между българите в чужбина и тези в България. В този смисъл това е нещо много важно и трябва да бъде подкрепяно.

Но политически вотът в чужбина няма почти никакво значение. За 8 национални избора ефектът от гласуването в чужбина сумарно е бил 15 мандата, 15 депутати. Разбира се, всички те са били спечелени от ДПС. Това означава, че без гласуване в чужбина ДПС щеше да има малко по-малко депутати. Това е простата сметка – 15 депутати в 8 национални парламента за 25 г.

От интервю за Фокус, със съкращения

Проф. МИХАИЛ

КОНСТАНТИНОВ

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Искаме си еврото! Ето защо

    Ако България влезе в чакалнята на еврозоната още през юли тази година заради “отличната си икономическа форма”, това може да се окаже изпреварване на най-добрите прогнози с цели 2 години. Защо това е добра новина за онези, които държат България да стане по-бързо част от еврозоната? Първо, защото и ние ще се присъединим към онези 340 милиона
  • Антиваксърите ходят по плоската Земя и ги е страх да не паднат от ръба

    “Преди 1500 години всеки е знаел, че Земята е центърът на Вселената. Преди 500 години всеки е знаел, че Земята е плоска. А преди 15 минути ти мислеше, че хората сме сами на тази планета. Представи си какво ще знаеш утре.” Репликата е произнесена от агент Кей (Томи Лий Джоунс) към неговото протеже Джей (Уил Смит) в хитовия филм от 1997 г.