Нищо драматично няма да се промени с поправките в Изборния кодекс

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5646343 www.24chasa.bg

Новоприетите промени в Изборния кодекс ще засегнат единствено вота в Турция. В останалите държави според досегашната практика няма повече от 35-36 секции. В Турция обикновено са 3-4 пъти повече, така че можем да очакваме намаляване наполовина на гласовете, които идват оттам. Но трябва да подчертая, че в това няма нищо драматично.

В последно време от Турция идват около 60 хиляди гласа, естествено, почти всичките за ДПС. При новото разпределение на секциите тези гласове ще паднат вероятно наполовина и ще бъдат 25-30 хиляди гласа. Така че загубата на около 30 хиляди гласа няма да е фатална за ДПС - това означава максимум двама депутати. Освен това не виждам защо ДПС толкова много страда от това намаление, тъй като, ако турската държава реши, тя в някакъв смисъл ще стимулира това тези гласове да бъдат дадени на ДОСТ. Отново подчертавам, става въпрос за максимум 2 мандата. При положение, че партията има 35 или 38, както досега, два мандата са нищо.

Досега в повечето държави имаше между 20 и 30 секции, сега пак ще има толкова. Друг е въпросът, че повече секции би трябвало да има, ако има повече желание сред българската диаспора. Целият този шум, който вдигаме за гласуването в чужбина и с който се занимаваме непрекъснато се отнася до едни 100-150 хиляди гласа на фона на 3,5 милиона до 4 милиона гласа общо. Ще има разкрити сигурно 300 секции или 350, което означава по 300, 400 или 500 души да гласуват в секция, точно колкото е и нормата в България.

Гласуването в чужбина има два аспекта. Единият е чисто морален и той, според мен, е важният, защото гласуването в чужбина осъществява връзката между българите в чужбина и тези в България. В този смисъл това е нещо много важно и трябва да бъде подкрепяно.

Но политически вотът в чужбина няма почти никакво значение. За 8 национални избора ефектът от гласуването в чужбина сумарно е бил 15 мандата, 15 депутати. Разбира се, всички те са били спечелени от ДПС. Това означава, че без гласуване в чужбина ДПС щеше да има малко по-малко депутати. Това е простата сметка – 15 депутати в 8 национални парламента за 25 г.

От интервю за Фокус, със съкращения

Проф. МИХАИЛ

КОНСТАНТИНОВ

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Колко невинна е шегичката с дрифта

    Какво толкова е станало - един невинен като агънце двайсетгодишен младеж показа майсторските си умения зад волана, като дрифтира и въртя гумите на голфа си пред парламента. Малки, дребни подробности са, че дрифтът беше на (санти)метри от десетки, събрани на протест. Един да беше пострадал, щеше да има вълна от коментари,
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,